måndag 9 mars 2009

Alger med tamarigrönsaker....


Dagens middag...

Detox-kuren för sambon fortsätter, och det går bra! Det som är lite tråkigt ibland är att vissa recept är svåra att tillaga då det inte alltid är så lätt att hitta alla ingredienser, men det mesta har gått att få tag på, och med lite improvisation emllanåt så har vi ätit en hel del maträtter vi nog aldrig kommit oss för att laga om det inte vore för detoxen. Dagens middag blev inte riktigt som på bilden i boken, då vi fick köpa en annan sorts nudlar och alger då det vi skulle ha inte gick att hitta i butiken, men det smakade bra och det är ju huvudsaken. Här är receptet:

ALGER MED TAMARIGRÖNSAKER
2 port

20 g hizikialger
100 g risnudlar
1/2 gurka
3 morötter
10 cm purjolök
1 salladslök
1/2 msk rapsolja
2 tsk riven färsk ingefära
1 riven vitlöksklyfta
1 msk tamarisoja
2 msk sesamfrön

GARNERING
sesamfrön

Koka algerna i 15 minuter och häll av vattnet (De alger vi fick tag på skulle bara koka upp i ett par minuter så gör som det står på paketet). Koka nudlarna enligt anvisningen på paket. Häll av vattnet.
Skär gurka, morötter, purjolök och salladslök i strimlor. Hetta upp en stekpanna med lite olja och lägg i ingefära och vitlök. Tillsätt grönsakerna och bryn hastigt. Lägg i nudlarna och alger och häll på tamarisoja och sesamfrön. Blanda om, strö över lite sesamfrön och servera genast.

Hiziki är en röd alg som passar att koka och woka med kryddor och grönsaker. Hiziki kallas också för iziki eller hijiki. Tänk på att alger innehåller mycket jod och ska därför inte ätas för ofta, en gång i veckan är lagom.

Inga kommentarer: