fredag 3 september 2010

Lyckokompassen...


Att alla går igenom jobbiga perioder ibland och att det inte alltid går att göra något, det är sunt förnuft som har stöd i den positiva psykologin. Författaren och föreläsaren Tal Ben-Shahar som bland annat undervisat i positiv psykologi på Harvard University menar att det allra första man bör göra för att bli lyckligare är att acceptera att negativa känslor är en naturlig del av livet. Han menar på att det går utmärkt att sträva mot att bli lyckligare - men att det är direkt problematiskt att försöka uppnå perfektion och bli helt och hållet lycklig.
Vägen till ett lyckligare liv tas med små, små steg i vardagen enligt den positiva psykologin. Till synes oviktiga händelser bidrar till ditt välbefinnande – beroende på hur du väljer att agera.

Visst låter det klokt, logiskt och ganska självklart?! De enkla vardagliga valen har större betydelse än vad vi tror när det gäller hur lyckliga vi är. I lyckokompassen som finns på Svd kan du själv svara på några enkla frågor om ditt vardagsliv, om hur du agerar i olika situationer. Syftet med Lyckokompassen är inte att du svara på ett antal frågor och sedan få ett resultat på hur lycklig du är, utan snarare får man sig en tankeställare på hur "enkelt" man själv kan påverka sin vardag och att genom att fatta "rätt" beslut påverka det egna välbefinnandet.
Jag svarade på frågorna och blev glatt överraskad då jag insåg att jag allt som oftast lever på det sätt som jag fick lära mig när jag gick på KBT förra året. Den kunskap och insikt jag fick där om min egen förmåga att påverka mitt eget liv och välbefinnande genom att tänka "rätt" är jag så tacksam för att jag fått och det är en stor anledning till att jag är där jag är idag i mitt liv trots mina sjukdomar!! Testet tar ca 5 min, prova om du vill!

Kramar Bella ♥

4 kommentarer:

Carolines hemligheter sa...

Det låter otroligt klokt och vettigt, det du skriver om positiv psykologi! Att sträva efter total perfektion och lycka i varje del av livet gör ju förmodligen bara att man blir trött, frustrerad och kanske tom olycklig...

Jag skall absolut göra det där testet, har ju själv gått i KBT i tre omgångar och vet med mig att jag fortfarande har en bra bit kvar för att finna mindfulness och ro så det kan säkert väcka en del tankar och insikter till liv!

Hoppas att du får en skön helg, fina du!

KRAMAR

Anne-Lie sa...

Intressant läsning. Av motgångar blir man stark, kanske efteråt men när det är som värst är det svårt att se ett ljus i tillvaron. Jag har själv levt under ett h-v under våren o sommaren. Igår inträffade en sak som fick mig fullständig ur balans, men repade mig snabbare nu. Det har kostat mig många tårar!

Ha en skön helg och krya på dig, hoppas att er dränering är klar nu!

home by lina sa...

Hej vännen! Fy vad dum jag känner mig...förlåt för att jag varit så dålig på att lämna någon liten rad här hos dig på väääldigt länge! Ska skärpa mig :o) Men nu är det SÅ mycket med skola, praktik, dalahästar oc familjen...kanske egentligen borde va omvänd ordning, hm..stressigt men kul summerar nog mina känslor just nu! Först vill jag börja med att gratta dig och sambon till 4år ihop! Tiden går verkligen så fort! Vad skönt att du nu oxå äntligen har ett team knutet till dig så att du kan få bästa möjliga vård utifrån dina individuella behov, det är otroligt viktigt för att kunna hantera och bearbeta det du går igenom!! Loppis...freak som man är hade jag helt klart velat vara där, MEN det kanske blir lite långt att åka :o) Jag kikade oxå på de nya ljusstakarna sist jag var på Ikea, jättefina för en billig peng, sånt gillar vi :o) Nehej, nu måste jag krypa till sängs, är SÅ trött efter en lång men rolig vecka! Ha det gott och var rädd om dig! KRAM Lina

Fånga dagen sa...

Hej Bella!

Det här med tankens kraft är stort. Man kan verkligen påverka sitt liv genom rätt sätt att tänka. Kul att höra ifrån dig och jag hoppas att allt är bra med dig annars.
KBT är verkligen bra och jag känner många som har använt sig av det med positivt resultat.
Jag känner verkligen att jag hamnat rätt i arbetslivet nu och då går det bra att man har mycket att stå i.
Ha en härlig helg nu tjejen.
Kram Lena