söndag 20 februari 2011

Sandhamn - I grunden utan skuld...
Skärgårdslivet vintertid faschinerar och intresserar mig, sommartid har vi besökt många av öarna här på Västkusten när de sprudlar av liv och befolkningen mångdubblas när alla sommargäster och turister invaderar öarna som vintertid inte har mer än drygt hundra bofasta. Stillheten vintertid lockar mig, jag skulle vilja uppleva lugnet och den vackra naturen när snön ligger vit på kobbarna och isen lagt sig på havet och endast en ränna är öppen för färjetrafiken. Jag vill ta långa promenader utmed havet och strosa på de smala gatorna genom de små mysiga gränderna som finns på öarna. Ostkusten är fortfaranade outforskad för min del, men efter att ha läst Viveca Stens böcker som utspelar sig på Sandhamn i Stockholms Skärgård känner jag att det är ett måste att besöka den vackra ön. Att åka dit under högsommaren och trängas med alla andra turister är inte det som lockar mig efter att ha läst hennes senaste bok I grunden utan skuld som utspelar sig en kall och snörik vinter på Sandön som är det riktiga namnet på ön som i folkmun kallas Sandhamn, men däremot ett besök under för- eller eftersäsongen eller varför inte vintertid skulle jag vilja göra.
 


Sandhamn är hamnen på öns norra del där hotellen, restaurangerna och affärerna ligger och jag kan mycket väl tänka mig att njuta av god mat och dryck på någon av öns barer och restauranger som har öppet året runt. Trots sitt läge längst ut i det yttersta havsbandet är Sandön en levande ö året om. Idag är ett drygt ett hundratal människor bofasta på ön. Här finns förutom hotell och restauranger även serviceföretag och lotsverksamhet. En av de största arbetsgivarna idag är faktiskt Polisen som har förlagt en del av sitt kontaktcenter till Sandhamn. Dessutom finns en rad olika organisationer och föreningar som verkar för att servicen på ön ska fungera för både boende och besökare, alla tider på året. Läste att det har funnits skola i Sandhamn sedan 1875. För tillfället finns det inga barn som går i skolan men Värmdö kommun har politiskt tagit ett beslut att inga skärgårdsskolor ska stängas. Finns det inga barn så lägger man skolan ”i malpåse” till behov uppstår. De kan öppna skolan igen med en termins varsel.

I grunden utan skuld är Viveca Stens tredje deckare i den populära Sandhamnserien. En mörk höstkväll försvinner en ung flicka spårlöst på Sandhamn. Kriminalinspektör Thomas Andreasson från Nackapolisen deltar i sökandet, som försvåras av stormar och regn. Till slut ger polisen upp och flickan antas ha drunknat. Några månader senare är Sandhamn inbäddat i snö och is. Thomas barndomsvän Nora Linde har av en slump fått reda på att hennes man varit otrogen. Förtvivlad åker hon ut till ön med sina söner för att få tänka i lugn och ro. När barnen en dag leker ute i skogen gör de ett makabert fynd. Den förvunna flickan har bragts om livet och skändats på ett fruktansvärt sätt. Varför har hon blivit utsatt för sådant raseri? Och kommer mördaren att slå till igen? I boken får man även följa den unge Thorwald som växer upp på ön i början av 1900-talet. Slutligen löper historierna samman och det visar sig att det förflutna lever vidare i nuet...

Boken får fem av fem i betyg av mig, läs den!!

Kramar Bella ♥

9 kommentarer:

Marie sa...

Jag har nyss läst boken och den får samma höga betyg av mig!
Har ställt mig i kö på bibblan för hennes nästa bok, har även reserverat "Helgonet", den fjärde boken i Hammarbyserien.
Mari Jungstedts senaste väntar jag också på:)
Det blir en bra läsvår känner jag!!
Hoppas du får en fin söndag.
Kram♥

Mia sa...

Tack för boktipset!!

Krya på dig vännen!

Kram ♥

Ann-Louise sa...

Tack vi har också kallt men strålande sol idag! Skönt men jag är trött då jag legat vaken halva natten och väntat på ungdomarna. Har svårt sova innan flocken är samlad...

Sandhamn är fint. Har varit där och en gång åkte vi båt ut med middag på hemvägen och fick en heldagsupplevelse. Ön ligger lånt ut i skärgården så det tar ett tag ut.

Ha en fin dag!
Kramar

Susanne sa...

Tråkigt att läsa att eran spahelg blev inställd igen :(
Sandhamn verkar vara ett fint ställe, kanske får bli ett besök i sommar.
Hoppas du får en skön söndag och att solens strålar kan pigga upp dig.

Kramen

Anne-Lie sa...

Stackars dig, vilka energitjuvar FK är. Följer min kära makes kamp mot dom nu, det gäller verkligen att ha både hängslen och livrem!
Lycka nu till! Stackars er som inte kom i väg, det skulle ni verkligen behövt som belöning!

Har läst båda böckerna av författaren, slukar svenska deckare.

Hoppas att du har haft möjlighet att vara ute lite, i det härliga vintervädret!

Ha en skön söndagskväll!
Kram Anne-Lie

Vardagslyx sa...

Vad kul med ett boktips! Jag har inte kunnat läsa böcker på länge, men nu har jag faktiskt börjat igen för det är nåt jag verkligen älskar!

Ha en skön kväll!

Kram Pernilla

MIN LYCKA ♥ sa...

Spa:t inställt igen, sicken otur du har!

Kalas är skoj och minnesvärt när man fyller jämnt. Fick tutat i mig några resorb igår och försökte med alla medel att lindra mitt illamående;) Funkar kanske...

Nu är pausen på wallander slut...

KRAM

cecce sa...

Åh...kom ni inte iväg på Spa denna gången heller?? Vilken otur!! Fast det är inte kul att åka om man inte mår bra! Tredje gången gillt får det bli!

Jag är uppvuxen på västkusten och älskar saltvattnet, klipporna..ja...allt. Men jag har också vistats mycket på ostkusten och har fortfarande ett sommarhus på en ö i Karlskrona skärgård. Min morbror och moster bor vid vaxholm så jag har varit en del ute i stockholms skärgård med. Kan faktiskt inte bestämma mej för vilken kust jag gillar mest, Båda har liksom sin charm och jag tycker absolut du ska besöka ostkusten någon gång!!

Håller tummarna för att f-kassan tar sitt förnuft tillfånga!! De måste de bara!

Sköt om dej och krya på dej!

kramar

Konferens västkusten sa...

Bra! Nice post. mycket informativa tips. Detta kommer att hjälpa många människor. Tack för utstationering.