måndag 30 maj 2011

Trädgårdsröj...


Lavendel...


Förgätmigej...


och den här gröna växten m fl är nu uppgrävda från en av våra rabatter som är allt annat än vacker, då vi redan i höstas bestämt oss för att ta bort den då vi varken hinner eller orkar ligga på knä varje dag och rensa ogräs klippte vi inte ner allt som var visset innan vintern kom och har inte rensat bort ogräset i vår då den ska bort så det var dags att börja ta tag i det projektet nu...

Det kommer bli sambon som får göra det tunga jobbet med att gräva ur rabatten och fylla den med grus, men då jag tänkt mig att ha ett antal krukor runt om i trädgården och på altanen när vi är klara med bygget av nya altanen och trädgården är återställd efter dräneringen så kändes det onödigt att slänga alla växter som vi redan har och med all säkerhet kan använda på ett eller annat sätt, så även om vissa är ganska vildvuxna och kommer behöva en del kärlek så sitter nu en del av dem i de gamla krukor jag hittade i maskinhallen och fler ska grävas upp. Blomman på bilden vet jag inte vad den heter och den ser inte så mycket ut för världen, men den är riktigt fin när de cerisa blommorna slår ut om nån vecka...

Att trädgårsarbete är terapiarbete stämmer verkligen, när tankarna går på högvarv och man egentligen är för trött för att göra något så är det riktigt skönt att gå och påta lite i trädgården, det skingrar tankarna och blir förhoppningsvis fint. Jag ser fram emot att få köpa nya fina krukor längre fram i sommar, tänkte faktiskt vänta tills de blir utförsäljningar fram i augusti och hoppas på att jag kan göra lite fynd till en bra peng, tills dess så får de gamla krukor som vi har kvar från de förra ägarna och husets blåa tid (när vi köpte huset var både grunden, skorsten, dörr och fönster blåa) duga. Ska bli lite kul att se hur många av växterna som kommer klara sig då jag gick ganska hårt åt dem...

Vet ju att det är många av Er där ute som har betydligt grönare fingrar än vad jag har så kanske att jag kan få svar på ett par frågor? I lavendeln på det översta kortet ser ni en del gamla vissna grenar, ska jag klippa bort dem trots att det växer nya fina grenar längre ut eller vänta till hösten och klippa ner hela? för man ska väl klippa ner dem på hösten?

Har ett gäng med påskliljor i rabatten som jag tänkte ta tillvara på, klipper man av de gamla bladen och bara planterar om lökarna nu? Vet att det inte är bästa tiden, men går det?

Hoppas på lite hjälp och på att ni alla haft en bra start på veckan!

Kramar Bella ♥

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Lavendern ska man helst klippa ner till början av våren, men det är helt ok att bara klippa bort de älsta och toraste kvistarna längs med marken. De vill stå soligt och behöver inte mycket vatten. Ska inte gödslas.
Gamla tulpaner eller påskliljor ska man spara bladvärket till så att näringen går tillbaka ner i jorden. DE är inte så snyggt, så jag brukar göra en stor knutt av blasten, tar mördarsniglarna dem så är det ok. Till sommarhösten kan du gräva upp dem för att plantera om dem i krukor eller liknande. Hoppas att jag hjälpte dig lite!
Mvh Gullis

Kia sa...

Krukor har jag också tänkt investera i när utförsäljningen kommer igång, så man har till nästa år.
Ska gjuta några i betong i sommar också. Bara tiden kommer ikapp mig. : )
Fränering står på schemat denna långa helg som vi har framför oss.
Vad ska du göra för kul?

Kia

Lena S sa...

Jag tycker också att trädgårdsarbete är rena terapin. Lugnt och avslappnande. Och när jag sen får se resultatet efteråt känns det perfekt.

Kramis

Helenas loggbok sa...

Hej Vännen!
Vad fint ni har det och visst är det mysigt med trädgårdsarbete. Vi får en helt ny STOR trädgård att gör vad vi vill med i Sverige. Det är både ett stort ansvar, lite läskigt och jättekul. Denna sommar är vi glada om det kanske hinner bli lite gräs. Har köpt krukor att ta med hem om de får plats i bilen. Det är ganska billigt med växter och tillbehör här, så man får försöka få med sig vad man kan till Sverige. Jag hade samma svar som redan skrivits på dina blomfrågor. Lavendeln kan man klippa även på hösten. Jag gjorde inte det förra hösten och sen när vi fick snö här så förstörde snön hela växten för det blev för tungt.
Lycka till med alla projekt!
Stor kram
Helena