onsdag 18 maj 2011

Vårlik och Den femte årstiden...

Vårsolen skiner över Linköping och de ännu vinterbleka människor som vågat sig ut på uteserveringarna runt torget. Några svalor kretsar i skyn, färgglada tulpaner lyser från stånden och en mamma med två små barn går mot bankomaten. Men plötsligt slits lugnet itu av en kraftig explosion, och Linköping kommer aldrig att bli sig likt igen. Kriminalinspektör Malin Fors står framför sin mammas kista i Uppståndelsens kapell och försöker känna någonting. Så bryter ett lågt muller tystnaden, och snart är hon på väg till Stora torget och en syn hon aldrig kommer att glömma. Glassplitter. Krossade blommor och utspridda grönsaker. En trasig barnsko. En duva som pickar i något rött i den öronbedövande tystnaden...

Vad passar bättre en gråmulen och höstlik onsdagskväll i maj där vår och sommarsol och värme känns långt borta än att bädda ner sig i sängen, dra upp täcket och läsa en bra bok. Just nu läser jag den fjärde delen i den kritikerhyllade serien om Malin Fors vid Linköpingspolisen och jag tycker nog faktiskt att den här boken är den bästa i serien så här långt. Riktigt spännande och bra story som man har svårt att lägga ifrån sig när man väl börjat läsa, ska så fort jag skrivit klart dagens inlägg läsa de sista 20 sidorna i boken, är så nyfiken på hur alla trådar i boken kommer att knytas i hop. Tyckte till en början inte riktigt om Mons Kallentoft sätt att skriva i första boken, men nu gillar jag det skarpt och ser fram emot att få läsa hans nya bok Den femte årstiden som släpps den 20 maj.

Det är tidigt i maj som den unga barnfamiljen på skogspromenad utanför Linköping hittar det svårt sargade liket. Det är otäckt välbevarat och spåren efter tortyr på kvinnokroppen är bara alltför tydliga. Kriminalinspektör Malin Fors tycker sig omedelbart se likheter med fallet Maria Murvall, den unga kvinna som hittades våldtagen och brutalt misshandlad i skogen för flera år sedan och som sedan dess varit okontaktbar där hon sitter inspärrad på Vadstena sjukhus. Av en slump träffar Malin en psykolog från S:t Lars i Lund som berättar om ett liknande fall, och plötsligt tycks Maria bara vara en liten pusselbit i något mycket större. Men vad är det som är så fruktansvärt att det inte går att tala om? Malin, som länge varit besatt av att få veta vad som hände Maria, är fast besluten att ta reda på sanningen, oavsett vart det kan föra henne...

Så står det att läsa på bokens baksida och jag ser fram emot att äntligen få reda på Maria Murvalls öde, men först sista sidorna i Vårlik!

Kramar Bella ♥

5 kommentarer:

Carolines hemligheter sa...

Jag älskar svenska, välskrivna kriminalromaner och Mons Kallentoft skriver riktigt bra! Hittade faktiskt "Vårlik" i inbunden upplaga på färjan som vi åker med till dagis i vintras (finns en boklåda där) och plockade förstås med den :-) Men har inte hunnit läsa den ännu, får ta med till Spanien kanske. Men jag är osäker på om jag läst trean, vad heter den? Den första har jag läst ("Sommardöden" heter väl den) och den andra som utspelar sig på senhösten då en man hittas i sin vallgrav... Måste finnas en till, undrar om det är nummer tre eller kan det vara nummer ett???

Hoppas att du får en skön torsdag, kram och sov gott!

Kia sa...

Kanske man ska läsa?? Just nu har jag inget som jag läser. Är lite av en periodare med läsning.
Jag gillar Camilla Läckbergs böcker.

Kram Kia

Fairytale sa...

Hmmm, låter spännande. Får nog ta och läsa dem, gillar oxå kriminalromaner.
Ha en skön torsdagskväll!
Kram Tina

Anne-Lie sa...

Gillar Mons Kallentofts böcker, men lyssnar gärna på dom. Hade lite svårt att läsa dom! Tack för boktipset, har lånat den boken du skrev om tidigare. Tror den heter något med 39-??.

Ha det gott och hoppas att du känner dig bättre!

Kram Anne-Lie

Marias Collage sa...

Vad lustigt, vi måste läst klart dem nästan samma dag!!
Gillade den jättemycket, de böckerna har bara lbivit bättre och bättre! Även jag var inte så förtjust i sättet första boken skrevs på, men man vande sig snart!
Ser fram emot att läsa denna 5:a :)
Ha det gott! Kram Maria