tisdag 22 juni 2010

Midsommarbuffé...

Go Kväll!!

Sitter så här ett par dagar innan midsommar och spanar på recept på lämliga rätter till midsommarbuffén, sill och färskpotatis är ju en självklarhet, men jag vill har något mer att bjuda på och tänker mig något i stil med recepten nedan. Det ska vara något som går hyfsat fort att tillaga och som kan göras dagen innan och sedan stå i kylskåpet i båten över natten. Får se vad det blir helt enkelt...

Är jättetrött och inget är det att se på tv i kväll heller så jag passar på att göra en tidig kväll, avslutar dagens inlägg med några recept på rätter för midsommarbuffén och säger go natt!!

Kramar ♥



SKAGENTÅRTA MED LÖJROM 8-10 bitar

Ingredienser
9 st landgångsbröd


Fyllning:
1 kg räkor, med skal
3 st ägg, hårdkokta
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
2 tsk pepparrot, riven
citron, rivet skal av 1 frukt
1 dl dill, hackad
salt
nymald peppar


Garneringskräm:
2 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs


Garnering:
500 g räkor, med skal
100 g löjrom
ägg, hårdkokta
citron
dill


Tillagning
1 Kantskär brödet och lägg ut dem tre och tre. Gör tre rundlar med en form eller tallrik, cirka 22 centimeter i diameter.

2 Skala och hacka räkorna och äggen. Blanda ingredienserna till fyllningen och smaka av med salt och peppar.
3 Fördela hälften av fyllningen på första lagret bröd. Lägg på ett nytt lager bröd och därefter resten av fyllningen. Täck med ytterligare ett lager bröd.
4 Blanda crème fraiche och majonnäs och bred runt kanterna och på toppen. Plasta in och låt tårtan vila i kylen över natten så att brödet blir saftigt.
5 Vid servering: Täck kanterna med hackad dill. Garnera med räkor, löjrom, äggklyftor, citron och dill.




SKALDJURSCHEESECAKE - 8 bufféportioner

Ingredienser
Botten:
75 g smör
200 g kavring
Fyllning:
500 g räkor med skal
100 g kräftstjärtar, avrunnen vikt
1 st liten rödlök
400 g philadelphiaost, rumsvarm
2 dl crème fraiche
2 msk riven pepparrot
0,5 dl hackad dill
salt
Till garnering:
100 g löjrom
citron och dill

Tillagning
Det här en sorts cheesecake som passar perfekt att bjuda på en buffé eller som förrätt. Gör gärna cheesecaken dagen innan den ska serveras.
1 Smält smöret och låt det svalna. Smula brödet i en matberedare. Tillsätt smöret och blanda ihop med brödsmulorna.

2 Häll över brödsmulorna i en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Tryck ut smulorna med handen över bottnen och en bit upp på kanten. Låt formen stå minst 1 timme i kylen.
3 Skala räkorna. Grovhacka räkor och kräftstjärtar. Skala och hacka löken. Blanda ingredienserna till fyllningen och smaka av med salt.
4 Bred fyllningen över bottnen. Täck över med platsfolie och låt tårtan stå i kylen minst 4 timmar.
5 Om löjrommen varit fryst låt den rinna av genom en sil så blir den fastare i konsistensen. Garnera tårtan vid servering med löjrom, citron och dill.



LÖJROMSBOMB - 8 pers

Ingredienser
200 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1 st liten rödlök, hackad
1 krm salt


Garnering
1 kg räkor med skal
100 g löjrom
0,5 dl gräslök, grovt skuren
1 krm grovmald svartpeppar

Tillagning
1. Täck insidan av en liten skål med plastfolie. Rör osten mjuk och blanda med crème fraiche, hackad rödlök och salt.2. Häll blandningen i skålen och täck med plastfolie. Ställ i kyl minst 2 timmar. Skala räkorna.3. Vänd skålen upp och ned på ett serveringsfat. Dra bort folien. Garnera med löjrom och lägg de skalade räkorna runt om.Strö till sist över gräslöken och krydda med svartpeppar.Servera med rostat bröd.



KESELLATÅRTA MED LÖJROM OCH SYRAD LÖK - 10 pers

Ingredienser
3 dl kesella
1 dl crème fraiche
0,5 dl ramslök eller rucolasallad, strimlad
3 st gelatinblad
3 msk smör, smällt
3 st kavring, i skivor
200 g löjrom
3 st kallrökt lax, i skivor
2 st färska rödlökar, små
1 st lime
1 msk råsocker
3 st rädisor, tunt skivade
plockad dill och körvel


Tillagning
1 Mixa kavringen i en mixer tillsammans med smöret. Klä en avlång sockerkaksform med plastfilm. Tryck ut kavringen som en botten och låt den stelna i kylen.

2 Blanda kesellan med ramslöken och smaksätt med salt och peppar.
3 Blötlägg gelatinet 5 minuter i kallt vatten. Ta upp bladen och smält dem på svag värme i crème fraichen.
4 Blanda kesellasmeten med crème fraichen/gelatinet och häll upp i formen. Låt stelna i kyl cirka 1 timme. Kan göras dagen innan.
5 Skiva rödlöken tunt, strö över socker, rivet skal och pressa juice från limen. Låt ligga i plastpåse 1 timme.
6 Garnera tårtan med löjrom, lax, rödlök, rädisor och plockade örter.




CHEESECAKE MED LAX & PEPPARROT - 8 bitar

Ingredienser
Botten: 200 g kavring, eller pumpernickel
75 g smör, smält
Fyllning:
200 g lax, kallrökt
1 st rödlök, liten
0,5 dl dill, hackad
2 msk pepparrot
250 g kesella
3 dl gräddfil
4 st gelatinblad
salt


Garnering:
lax, kallrökt, skivad
citron
dill


Tillagning
1 Smula brödet i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa ihop. Häll över i en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Tryck ut smulorna över botten och en bit upp på formens kant. Ställ formen minst 1 timme i kylen.
2 Finhacka laxen och löken. Blanda med dill, pepparrot, kesella och det mesta av gräddfilen.
3 Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Lyft upp och låt smälta på svag värme i en liten kastrull. Ta från värmen och blanda i resten av gräddfilen.
4 Rör noga ner gelatinsmeten i laxröran. Smaka av med salt.
5 Bred ut fyllningen över bottnen. Täck med plastfolie och låt stå i kylen minst 4 timmar.
6 Vid servering: Ta ut cheesecaken en stund före servering. Garnera med laxrosor, citron och dill.





MATJESTÅRTA 8-10 port
Ingredienser
250 gram kavring
75 gram smör

Fyllning:
3 st gelatinblad
1 burk(ar) matjessill, à 200 g
1 st röd lök(ar)
2 dl crème fraiche, lätt
250 gram Kesella, 10 %
1,5 krm vitpeppar
1,5 msk sillspad
2 kruka(or) gräslök, med blommor till dekoration ev

Tillagning
1. Bryt kavringen i bitar och mixa den till smulor i matberedaren. Smält smöret och blanda ner det.
2. Klä en form, ca 24 cm i diameter med avtagbar kant, med plastfolie. Häll i brödsmulorna och platta ut till en botten. Ställ in formen i kylskåpet.
3. Blötlägg gelatinbladen. Låt sillen rinna av men spara spadet. Finhacka sillen. Skala och finhacka löken.
4. Blanda sill och lök med crème fraiche och kesella. Smaksätt med vitpeppar och sillspad.
5. Smält gelatinet i en liten kastrull på svag värme. Ta av från värmen och låt svalna en aning. Häll en sked av sillsmeten i kastrullen och blanda med gelatinet. Rör sedan ner blandningen i sillsmeten.
6. Bred ut smeten i formen. Ställ matjestårtan i kylen i 3–4 timmar tills den har stelnat eller över natten.
7. Lossa tårtan från formen med hjälp av plastfolien och flytta över till ett serveringsfat. Skär gräslöken fint och strö den över ytan. Dekorera gärna med gräslöksblommor.

SMAKLIG MÅLTID!!!
(Recepten är hämtade från Allt om Mat och Tasteline)

5 kommentarer:

Emma sa...

Hallosan Sötis!

Nu blev jag vimmelkantig i huvudet : - ) Alla dessa goa recept du lagt ut. Hade tänkt att bjuda på räkpaj & janssons frestelse paj men kanske att jag ändrar mej nu ; - )

Jättesnygga skor du shoppat! Har nästan likadana i både brunt & svart. Gillar den låga klacken till vardags och sköna är dom också!

Vad ska ni göra på Midsommar?

Massa Kramar till dig

Annas inspiration sa...

Mmm vilka härliga recept,
jag skulle gärna komma till dig på midsommarbuffé :-)

Hoppas du känner dig piggare i dag,
massor med kramisar!

Anonym sa...

mums.... vilken tur att vi kommer och hälsar på er på midsommar!!! Glöm inte att tala om ifall du vill ha hjälp, eller om vi ska fixa nått! Det gör vi SÅ gärna!! Kram kram

Anonym sa...

hmmm.. hann inte signera mitt inlägg... men jag hoppas det går bra ändå. Kram

alegni sa...

åh, vad gott allt ser ut!
hoppas ni får en skön midsommarhelg. koppla av riktigt ordentligt nu och tänk inte på vardagen!
midsommarkram från
ingela