fredag 11 juni 2010

Potatissallad och Midsommartårta...


Här är det utlovade receptet på potatissalladen som jag bjöd på igår...

POTATISSALLAD
8 personer

2 kg potatis
2 dl olivolja
2 msk dijonsenap
1 kruka färsk dragon
1 kruka färsk basilika
1 kruka färsk körvel
1 rödlök

Börja med att koka potatisen med skalet på. Blanda sen i hop olja, senap och de hackade färska kryddorna som sedan får stå och dra tills potatisen kokat klart och svalnat. Skala potatisen (för den som vill), strö över hackad rödlök, häll över oljeblandningen och rör runt. Klart att servera!!

TIPS! Godast blir det att blanda ihop potatis och lök med oljeblandningen precis innan servering!


TIPS!! Ta inte så mycket ströbröd i den övre delen av formen där fyllningen ska vara, så slipper ni rester av ströbröd på kanten av fyllningen som jag fick igår... Nästa gång jag gör tårtan kommer jag prova att ta i mer jordgubbar i fyllningen och byta ut daimen mot mörk choklad...

MIDSOMMARTÅRTA
12-14 portioner

Ingredienser
110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör + ströbröd till formen


Fyllning
5 gelatinblad
1/2 + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde


Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.

2. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter.
3. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.
4. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
5. Mixa 1/2 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré.
6. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.
7. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.
8. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen.
9. Toppa tårtan med 1 liter rensade jordgubbar.

Lycka till!!

Så var det äntligen fredagkväll, är helt slut efter gårdagen trevliga födelsedagsfirande och veckan som gått, har helt enkelt kört slut på mig totalt, när bl a ett par fingrar på varje hand domnat bort flera gånger under dagen så är det verkligen dags att lyssna på kroppen och i helgen blir det vila för mig. Förhoppningsvis kommer vi ut med båten och den avkopplingen jag kan få på havet är nog precis vad jag behöver.

Nu önskar jag Er en riktigt trevlig helg och så hoppas jag att sommaren hittar tillbaka till vårt avlånga land under helgen, regn och 14 grader är inget vidare juniväder...

Kramar ♥

6 kommentarer:

Ann-Louise sa...

Grattis i efterskott vännen!!
Mys med födelsedagsfika och paket på sängen!!

Läser sen att du varit hos läkaren och ska träffa teamet efter sommaren. Hoppas att du får den att förstå och sätta rätt beslut, låter ju galet att du ska ha fingrar som domnar m.m.

Önskar dig en fin helg med båtväder!! Sjön kan hela!!

Kramar

Mira sa...

Oj oj oj vad gott det låter och ser ut!!! Ska ha besök på söndag så det blev rejäl inspiration!

Ha en skön helg, kram/Mira

alegni sa...

tack för recepten, jag ska lägga dem på minnet, d.v.s. bland mina favoriter!

jag tycker det är så tokigt att folk som mår dåligt ska bli tvungna att kämpa mot myndigheterna på det sätt som du måste göra nu, och att allt ska vara så krångligt som det är. jag hoppas allt ordnar sig för dig och att försäkringskassan inte ställer sig på tvären. ibland undrar man faktiskt om det ingår i deras agenda att göra livet så surt som möjligt för folk. det är samma här i finland...
allt gott, hoppas du får en avkopplande helg.
kram
ingela

Bella sa...

Vilken härlig meny! Lät och såg gott ut alltihop :-)

Hoppas du får en lugn och skön helg! En tur med båten lät underbart...

Kram, Bella

Karin sa...

Vilka trevliga recept! tårtan såg riktigt trevlig ut!
Jag hoppas du tar hand om dig vännen och sköter om dig!
Skickar massa pepp-kramar åt dig!

Therese sa...

Grattis i efterskott! Vilken härlig middag och tårta kanske ska testas nästa gång det är dags att fixa fest. Jo det blåser 15-19 här så det hade inte funkat så bra att segla och nu regnar det med. Men det blir bio ikväll. kram till dig och hoppas kvällen blir fin!