onsdag 6 maj 2009

Diagnos

Så var man hemma efter en dag i Göteborg med tre diagnoser i bagage med mig hem. Kroniskt Trötthetssyndrom, Fibromyalgi och IBS... Tror inte riktigt det har sjunkit in ännu och jag känner mig så klart kluven, på ett sätt känns det skönt att veta varför jag mår som jag gör och samtidigt så är detta ändå något jag får leva med, förmodligen hela livet, vilket ju inte är det roligaste, men nu vet jag vad som är fel och då måste jag hitta ett sätt att leva med, helt enkelt göra det bästa av situationen. Diagnosen Kroniska trötthetssyndrom kom väl inte direkt som någon överraskning, man ska uppfylla 4 av 8 kriterier för att diagnostiseras, jag uppfyllde 7/8. Med tanke på hur min mage och tarm varit i flera år så var inte heller IBS-diagnosen något oväntat besked. Däremot trodde jag kanske inte att all värk jag har i kroppen delvis kom ifrån fibromyalgi. Jag har sjukdomen i släkten så det kanske ändå inte var helt oväntat, men jag har ju liksom lärt mig att leva med min värk som finns där 24 timmar om dygnet, och den kan jag leva med. Men att vara så förbannat trött hela tiden det är jobbigt då mitt liv blir så begränsat. Men jag försöker att peppa mig själv med att det är ingen dödlig sjukdom jag har och den går att leva med så jag har inte så mycket till val, jag måste försöka att se framåt och jobba på att få ett så bra liv som det bara går med de förutsättningar som jag har...

12 kommentarer:

Ann-Louise sa...

Ja vad säger man...förstår att dina känslor är kluvna.
Skönt att veta vad det är men tar nog tid att försona sig med tanken. Men som sagt det är ju inte dödligt. Nu kan du bara försöka göra det bästa som du kan + att du kan få rätt slags hjälp också.

Tänker på dig i kväll.

Kramar

Signe 1 sa...

Förstår att du känner dig kluven på många sätt, men du verkar vara en stark tjej som gör det bästa av situationen, även om det är nåt du inte har valt själv! Sköt om dig, Kram Sofia

jessi sa...

Du kommer att klara av det och ditt liv kan vara bra trots sjukdom. du är inte dina sjukdomar utan du är den du är. Din personlighet, dina tankar och dina känslor. jag har var sjuk för många år sedan, läkarna sa att det var kroniskt men jag gav inte upp och utan tänkte positivt, idag är jag symptom fri och mår bra. jag kan inte lova att det blir så för dig men det jag vet är att med positiv attityd och tankar mår även kroppen så mycket bättre. men det verkar vara så att du är på god väg när man läser din blogg och hur du skriver.
jag hoppas o tror för dig, att du ska ha ett bra liv på alla sätt!

men jag förstår att det kan kännas jobbigt o ledsamt och det får man känna, man behöver inte vara stark alltid utan då får ens nära finnas där och bära en.

kramar

Maria sa...

Hej,

Ville bara titta in och ge dig en Styrkekram!

Ha en fin kväll!

home by lina sa...

Åh, jag känner dig inte men jag känner ändå att jag skulle vilja ge dig en stor kram...du verkar behöva det! Vad ska man säga...ta hand om dig och försök ta en dag i taget...kanske lättare sagt än gjort...men ändå. Kram Lina

Malena sa...

Precis som du skriver måste det kännas kluvet. Men som du säger det är inte dödligt och åtminstone IBS kan man väl komma ganska väl till rätta med? Genom vettig och planerad kost så har jag uppfattat att man kan leva ganska symtomfritt. Min bror har samma sjukdom och jag själv tror inte min egen mage är helt hundra...

Hoppas du hittar ett bra sätt att förhålla dig till dina diagnoser och att detta kan bli något positivt!

Många styrkekramar!
/Malena

Helenas loggbok sa...

Förstår att det är skönt att ha fått diagnos på allt som du känner och lider av, men ändå tuffa besked att ta emot. Livet blir inte alltid riktigt så som man tänkt sig... och man får lära sig att leva med det öde man fått, man har ju som du skrev inget val. Hoppas att du kan få bästa tänkbara hjälp utefter det du behöver! Tänker på dig!
Kram
Helena i Luxemburg

Livet i byn sa...

Men nu när du fått en diagnos kan det bara bli bättre för nu vet ni ju vad ni ska behandla och kan göra upp en plan.

När jag blev sjuk och var ledsen sa en sköterska till mig "Ok, det blev inte som du tänkte dig och livet kommer inte att bli detsamma igen, men det innebär inte att det kommer att bli sämre för det"

Med facit i hand i dag kan jag säga att hon hade så himla rätt. Vilket underbart liv jag fick ändå :0)

Tänker på dig!!

~Livet i byn

Anna-Starwoman sa...

Jag förstår verkligen att du är kluven och det är aldrig roligt att få en diagnos. Dock är det ju skönt att veta vad "felet" är om man har ont. SAtt inte veta är ännu oroligare tycker i alla fall jag!

Tänker på dig massor!

Stor styrke kram
//Anna

Stjärnor & Champagne sa...

Åhh Bella vad trist. Mig har dom inte klassat som IBS:are, men det märks att dom tror det.Har mått kasst i magen ca 1 1/2 år. Men just nu äter jag medicin mot det och mår ganska bra och det är inte så mycket biverkningar på den.Helt klart bättre än vad jag har mått förut. En av mina läkare tror att det skall bli bättre. Jag förstår hur du mår helt klart jag med mina krämpor. Men ändå skönt för dig som du skriver att få en diagnos. Jag har tänkt att prova spikmatta, måste köpa en. Kolla in hos Josse som har bloggen In my house som lider av väldigt svår IBS.
Tack för dina fina ord hos mig.
Håller på dig.

Stor kram Anne

Fyra årstider ♥ My Lovely Four Seasons sa...

Men kära du..vilken diagnos att få. Hoppas nu du får detta att sjunka in till något bra. Du har all rätt att må dåligt utan dåligt samvete, men också försöka vara positiv i allt detta elände. Tänker på dig!
Kram Lotta

Marguerithe sa...

Kände att jag ville skicka en riktigt stor KRAM, det är inget roligt besked du fått- men du verkar vara en stark och tuff tjej, du klarar det! Har det ganska jobbigt själv av olika orsaker och vet hur det känns.
Men livet måste ju gå vidare, så man får göra det bästa av det.
Kram