fredag 11 mars 2011

Nybakat i helgen!

Kunde inte motstå Expressens nya bilaga "Bakat" när jag var och handlade tidigare idag, vet inte om det var den härligt färgglada framsidan eller lusten till att baka som gjorde att den glossiga bilagan hamnade i min kundvagn. I tidningen finns recept på allt i från klassiska småkakor som drömmar och kolakakor till smörgåstårtor, kladdkakor, muffins och matbröd...


"När du väl provat dessa saftiga bröd och upptäckt hur enkelt det är att skämma bort sig själv med nybakat bröd på morgonen, kommer du förmodligen aldrig att sluta..." Så skriver tidningen om brödet på bilden ovan så det är väl bara att blanda ihop en deg i helgen och prova!


NATTJÄSTA DINKELBRÖD MED MOROT & PUMPAKÄRNOR
ca 10 st

3 dl ljummet vatten
1/4 paket (ca 12 g) jäst
1 tsk salt
1 msk olja
5-5 1/2 dl vetemjöl
1 dl grovt dinkelmjöl
1 dl pumpakärnor
1/2 dl riven morot

1. PÅ KVÄLLEN: Rör ut jästen med lite av vattnet. Blanda i resten av vattnet, olja, salt och så mycket mjöl att det blir en ganska lös deg. Jäs degen i ca  20 minuter.
2. Baka ut den i på mjölat bakbord till bullar och lägg glest på en plåt. Ställ den i kylen över natten, utan att täcka över bröden.
3 PÅ MORGONEN: Sätt ugnen på 250 grader och ta ut plåten ur kylskåpet. Sätt in bullarna när ugnen blivit varm och grädda i cirka 15 minuter.


Kombinationen vanlij och blåbär brukar aldrig vara fel så de här Vanilj- & Blåbärsbullarna kommer garanterat bli en ny favorit för mig!

VANILJ- & BLÅBÄRSBULLAR
20 st

50 g jäst för söta degar
100 g margarin eller smör
3 dl mjölk
3/4 dl ljus sirap
1 ägg
1/2 tsk salt
2 tsk malen kardemumma
10-11 dl vetemjöl

VANILJKRÄM:
2 dl mjölk
2 tsk potatismjöl
2 äggulor
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
1 ägg till pensling
cirka 1 dl blåbärssylt
pärlsocker
flagad mandel

1. Smula jästen i en bunke. Smält margarin eller smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarm. Häll lite av degvätskan i bunken och rör så att jästen löser sig.
2 Tillsätt resten av degvätskan, sirap, ägg, salt, kardemumma ooch det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa i 30 minuter. Gör under tiden vanlijkrämen. Blanda och vispa ihop mjölk, potatismjöl, gulor och socker i en kastrull.
3. Låt krämen sjuda och tjockna under omrörning. Låt krämen svalna och tillsätt därefter vaniljsockret.
4. Tag upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangulär platta. Skär den i 20 jämnstora rutor.
5. Lägg en tsk blåbärssylt och en tsk vaniljkräm på varje ruta. Nyp ihop hörnen och lägg bullarna med hörnen uppåt i smorda aluminiumformar. Jäs bullarna i 30 minuter.
6. Pensla dem med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och flagad mandel.
7. Grädd bullarna i 225 grader i cirka 8 minuter.

Trevlig Helg!!

Kramar Bella ♥

3 kommentarer:

Therese sa...

Vilka goda recept! Jag gillar att göra lite extra goda frukostar på helgen så brödet kanske vore något!

Fruktsalladen smakade jättebra! =)

Hoppas att du får en trevlig helg!
Kram

Linda - Harmony Home sa...

Vad smarrigt det ser ut, både bröd och bullar. Kul med lite nya recept!

Kram /Linda

Helenas loggbok sa...

Blir sugen på att baka. Jag har bara lie svårt att få tag på alla trendiga mjölsorter här då oftast mjölet är färdigblandat istället för alla sorter var för sig i olika förpackningar. Ska köpa på mig siktat dinkel och lite annat när vi åker bil till Sverige vid påsk.
Hoppas du har en skön helg!
Stor kram
Helena