onsdag 30 mars 2011

Läkare försöker stoppa utförsäkringen...

God Morgon!

Det är en fin morgon, solen börjar leta sig upp bakom trädtopparna och trots minusgrader inatt så tror jag att temperaturerna kommer stiga över + 10 graders strecket även idag. Våren är här och de allra flesta njuter och försöker ta tillvara på denna välkomna årstid på allra bästa sätt. Tyvärr sitter det även många allvarligt sjuka runt om i landet som förmodligen inte bryr sig ett dugg om att det är vår och sol ute för i deras tankar finns det bara tankar på överlevnad både fysiskt och ekonomiskt. Försäkringskassan regler har slagit hårt mot många och det går inte alltid, förmodligen oftast inte, att bli frisk enligt den tidtabell som Försäkringskassan arbetar efter. Läste precis den här artikeln om 108 läkare som i ett gemensamt uppror försöker stoppa det arbetssätt och de regler som Försäkringskassan arbetar efter. Inte en dag försent och man kan väl hoppas på att det nu snart har gått så pass långt att politikerna inser att de nya reglerna behöver ses över nu när många utförsäkrade kommer tillbaka då de inte är arbetsföra. Jag tycker som jag skrivit innan att det var nödvändigt och bra att se över reglerna för långtidssjukskriva, tycker det är jättebra att de får en chans till rehabilitering och återanpassning till arbetslivet och jag är helt övertygad om att det är många som gått sjukskrivna, men som egentligen skulle klarat av att arbeta. Verkligheten är dock inte svart eller vit, man kan inte dra alla över en kant och det finns trots allt de som inte klarar av något arbete och för dessa måste det finnas ett skyddsnät som fungerar. Läkarnas utlåtande måste får större betydelse och handläggningen på Försäkringskassan måste ses över för så som systemet fungerar idag så kan du inte vara sjuk för att orka med den strid det oftast blir för att få ut sin sjukpenning, jag talar av egen erfarenhet.

Oj, vad tiden rusade iväg denna morgon, tittar på klockan och ser att jag måste ge mig iväg till jobbet alldeles strax så jag önskar er en fin dag!

Kramar Bella

9 kommentarer:

milla-andante sa...

Så bra skrivet Bella!!!!
Jag håller tummarna ännu hårdare nu när ditt brev anländer till Östersund.
KRAM

Helenas loggbok sa...

Hej Bella!
Jag håller oxå tummarna för att allt blir till det bästa nu när brevet kommer till Östersund.
Skönt att ni nu börjar få vår även i Sverige.
Stor kram
Helena

Mattias Åkerlund sa...

Lycka till med allt i cirkusen. :) Sitter själv med en dubbel diagnos, ADD kombinerat med sömnapné, så vet hur svårt det är att kämpa mot moderaternas syn på vad som är kvalitativ sjukvård.

Jag faller mellan stolarna, psykiatrin skjuter över ansvar på somatiska sjukvården, och denne skjuter tillbaka det på psykiatrin.

Vet inte vad som hände, men på 90-talet när jag studerade till sjuksköterska pratade alla om kvalitetssäkring, patienternas livskvalitet och en holistisk sjukvård där man såg till hela människan. Har pratat med en del av dem som jobbar inom sjukvården nu idag, och iaf häromkring har denna grundsyn slutat tas i bruk (NV Skåne).

Är man sjuk, klarar man inte av alla strider mellan myndigheter som det blir, men det är din personliga skyldighet att bevaka dina egna intressen. Nyckelorden inom vården nu idag har ändrats till "eget ansvar", och klarar du inte av det ansvaret får du ingen rätt till hjälp förrän allt har gått omkull. Den hjälp med att hantera allt som jag har kommer utanför det officiella nätet, det är vårdpersonal som hjälper till utanför sin yrkesroll, just för att dem ser vård som ett kall, inte bara något man jobbar med. Gud förbjude att det uppdagas av deras chefer dock, de skulle få reprimander och möjligen värre disciplinära åtgärder för att ha hjälpt en brukare utanför arbetet och blivit involverade.

Håller tummarna för dig iaf, och förlåt mig för min "wall of text" här, det är bara det att det är ett ämne som upprör mig och gör mig heligt förbannad. Hoppas alla moderater som sitter i regeringen nu får en anhörig som blir långtidssjukskriven, så att dem kan få en inblick i hur systemet faktiskt har förstörts.

Socialdemokraterna är inte arbetarpartiet längre riktigt, det finns många arbetare som röstar moderat, utan jag skulle snarare kalla dem för det humanitära partiet. (Var faktiskt själv moderat en gång i tiden, när jag var ung och dum och trodde att allt var svart och vitt. "Ville man jobba kunde man, och det fanns alltid jobb om man bara var beredd att hugga i" *sarkastisk*) :)

Ha en jättefin dag på jobbet, kram.

Mattias

Marie sa...

Jag kikar in och lämnar ett livstecken, det blir inte så mycket tid vid datorn nu!
Kram♥

Susanne sa...

Ja de nya reglerna har slagit hårt mot de långtidssjukskrivna, säkert finns det många som kan jobba men tyvärr otroligt många som inte kan. De är ju dom som utnyttjar systemet som förstör för dom som är sjuka på riktigt. Hoppas verkligen det löser sig för dig och att du slipper strida för det tar ju också mycket kraft och tid.

Stora kramar

Marias Collage sa...

Hopaps det blir ordning för dig!
Ja det är ju fruktansvärt att sjuka människor utförsäkras, skyddsnät måste ju finnas. Hoppas de kommer fram till bra lösningar på detta så människor slipper lida ännu mer i onödan.
Tack för upplysningen om KY, har faktiskt kollat på den i UA, och det är ju gott att höra att dina kollegor är nöjda! Man får ha tur, lång erfarenhet eller en utbildning i dagsläget :)
Må så gott!
Kram Maria

Stjärnor & Champagne sa...

Ja heja heja jag blir så förbaskad på F-kassan. Herregud det går väl inte att sätta människors tillfrisknad efter en mall. Dom är inte kloka morr....Håller tummarna / Stor stor kram Anne

Ann-Louise sa...

Hoppas hoppas hoppas att det räcker med ditt brev nu så du får ersättning. Galet att läkarna och FK ska motarbeta varandra, men bra att läkare reagerar också.

Härliga dagar nu och jag lider med dig som inte kan njuta fullt ut. Hoppas du kan sitta vid husknuten i helgen i solen!!

Kram

anna of sweden sa...

Vilken vacker bild!

Håller tummarna för att det ordar sig för dig.