torsdag 10 mars 2011

Snöoväder och proteiner orsaken till ME - Kroniskt Trötthetssyndrom...


För andra dagen i rad har det snöat och varit isande kall snålblåst här på Västkusten och våren känns återigen långt borta. Hittade den här bildern på nätet och ser framför mig hur vi får en sista omgång med snö runt påsk i år som lägger sig runt alla gula påskliljor som förhoppningsvis blommar då...

Torsdagkvällen är här och vi har visat vår båt som ligger ute till försäljning för ett par här ifrån stan som är intresserade. Det är med blandade känslor som vi bestämt oss för att sälja vår pärla som vi varit så nöjda med, men vi har fått för oss att vi vill lära oss att segla och det är svårt att göra i en motorbåt.

 Fick tips av en arbetskompis igår att de pratat på radion om en ny studie som gjorts angånde kroniskt trötthetssyndrom och fick även den här artikeln mailad till mig ang den nya studien som publicerats i vetenskapstidningen Plos One och som visar på att det inte är inbillning den trötthet som ca 200 000 personer upplever och lever med i Sverige idag. Människor som lider av kronisk trötthet har påtagliga biologiska förändringar, flera hundra proteiner i ryggvätskan hos personer med kroniskt trötthetssyndrom skiljer sig från proteinerna hos friska personer och på sikt hoppas forskarna att studien kan bidra till bättre behandlingar. I Uppsala Nya Tidning finns en längre artikel ang studien att läsa för den som är intresserad.

Var det någon som såg Sofias Änglar igår som handlade om Conny som lider av just Kroniskt trötthetssyndrom? Jag måste absolut se till att inte missa reprisen på söndag eller se programmet på webben.

Hoppas ni alla får en trevlig torsdagkväll!!

Kramar Bella ♥

14 kommentarer:

Vardagslyx sa...

Hej Bella!

Visst kan det vara skönt att höra att det inte är inbillning, trots att man så klart redan vet det om man råkat ut för det!
Jag läste artikeln i tidningen och för mig var det dessutom intressant att se att samma sak gällde för vissa personer som haft borrelia.

Kram Pernilla

Mia sa...

Ååå va härligt att segla!!
Har gjort det några gånger och det är riktigt kul!!!!'

nu till våren tycker jag vi ska ta en fika på två fröknar...

Kram finaste Bella

Linda - Harmony Home sa...

Vi har lika kallt och ruggigt väder här med regn och snö i omgångar. Usch och fy... Att det aldrig kan slå om och bli vår:)

Hoppas du har en bra kväll
Kram /Linda

LOTTAS HOME sa...

Hej vännen!
Jag ser alltid de programmet, det är såå bra. Igår tänkte jag direkt på dig och berättade faktiskt för min man om hur du har det och hur du får kämpa. Du måste absolut titta på det. Conny fick vitaminer i massor....
Visst är det härligt att segla, min man är seglare, men jag gillar inte längre när det lutar....
Ha en skön kväll!
Kram Lotta

Zandra sa...

Tack som alltid vännen för dina värmande ord.

Jag såg Sofias änglar och tänkte på dej.
Kanske nånting kan ge någon liten klarhet...
Hoppas du haft en bra vecka och att du får en bra helg.
KRAMAR

Ann-Louise sa...

NOOOO ingen snö till påsk! Påsken är ju väldigt sent i år med....

Hörde om forskningen på radion om ME. Bra att det forskas vidare, då kanske de kan finna ett hjälpmedel/medicin?!

Härliga rosa bilder du visar nedan, några finns i min inspirationsmapp! Cath Kidstons förkläden är så fina också!!

Må gott & Kram från mig!

Gullis sa...

Hej vännen, när jag läste ditt inlägg, så satte jag mig direkt och tittade på Sofias änglar just för att se hur hans sjukdomsbild yttra sig, min man satt med i rummet och säger det jag tänker, det där låter ju som du!!! Jodå det kunde lika gärna vart jag som låg där i soffan med spickmattan!
Men jag ser att du även lider av ME och fibromyalgi, jag själv har ju fibromyalgi sen 10 år tillbaka men känner hela tiden att de e något mera! Min läkare kliar sig bara i huvudet???! Hur fick du reda på att du hade ME? Jag har tagit alla möjliga olika blodtester och ska ta flera, hittintills vissades inget på svaren! Snälla om du kan hjälpa mig, för jag vet inte var jag ska ta vägen!
Vänliga och varmaste kramar Gullis

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Det var en fin bild, fast snön kunde kvitta. Idag har vi kallt här, men soligt.
Önskar dig en fin helg
Varm kram
AnnaMaria

Annas inspiration sa...

Hej kära du!

Låter som en intressant artikel,förstår att det känns bra att läsa och få veta att det forskas på området. Det låter extremt jobbigt att vara så trött jämt, du verkar ändå vara stark och ha jävlaranamma. Beundrar dig! Även om du såklart inte orkar vara stark jämt.

Känner du att din fibromyalgi håller sig jämn eller har du många skov?

Många kramar till dig & hoppas du snart får ett positivt besked från FK

Pisan sa...

Jag såg programmet där dr Gottfries var med. Han har ju själv ME. Men tyckte att det var konstigt att de inte tog upp att man kan få B12-injektioner, bara vitaminer i pillerform. Min ME är MYCKET bättre tack vare B12-injektionerna och vet fler som blivit bättre på det.
Hoppas det löser sig för dig med FK. Och missa inte reprisen av Sofias Änglar :-) Ha en fin helg! ♥

uh-huh-me.com / Nettan sa...

Ja, det är en riktig kamp mellan vår och vinter dessa dagar :) ena sek snö nästa strålande sol!

Hoppas att du mår bra och får en riktigt go helg! Kram kram!

Nettan

Marias Collage sa...

Hej, ja snön är "hopplös", idag har det kommit flingor i luften två gånger- tur att de snabbt försvann!

Missade programmet denna vecka, men tycker det är ett toppenprogram som hjälper människor som verkligen behöver det. Dessutom gör de det väldigt fint hos dem.

Utan att ha läst artikeln och okunnig i ämnet, trötthetssyndrom måste vara jobbigt, ibland känner man ju sig trött jämt, men det går ju inte att jämföra med dem som verkligen lider av detta problem. Tur att forskningen går framåt, forhoppningsvis kan man förebygga eller åtminstone åthjälpa.

Ha nu en fin helg, så hoppas vi på vår!
Kram Maria

Jenny sa...

Hej Bella!
Vad bra att det görs studier och att de kommit fram till att det faktiskt finns biologiska orsaker, och inte "inbillning" som jag kan tänka mig att många felaktigt tror.

Susanne/Mitt liv i Fare skrev ett jättebra inlägg på sin blogg (bla om han i Sofias Änglar och symptom på ME och fibromyalgi), har du läst det?

Önskar dig en trevlig helg!

Kraam Jenny

millandante sa...

Tänkte på dig när jag såg programmet... bra att det forskas vidare kring sjukdomen!

Härligt att ni vill börja segla!:)

Skön helg önskar jag dig Bella!
Kram