torsdag 18 november 2010

Skillnaden mellan smärta och hälsa...


 
Dessa bilder från Day har egentligen inget med nedanstående text om dagens besök på Smärtskolan att göra, men jag gillar dem och framför allt den svartvita mattan som gärna hade fått flytta in hemma hos mig...

Har varit på smärtskolan nu på eftermiddagen och idag var det fokus på fysisk aktivitet och bland annat så pratade vi mycket om skillnaden mellan smärta och hälsa, för trots att man har ont så är det så viktigt att man rör på sig för hälsans skull, värken kommer man säkert ha kvar, men kanske lite lindrigare, men framför allt så ökas välbefinnandet, hjärt och kärlsjukdomar och depressioner mm minskar om man tar hand om sin hälsa, och är hälsan bra så är det enklare att leva med smärtan. När man tänker på det så är det nog väldigt lätt att man blandar ihop hälsa med smärta för visst hör det ihop på ett sätt, men hälsan kan vara bra trots att man lever med smärta så detta är jätteviktigt att jobba med trots att det kanske inte leder till att man blir helt smärtfri och trots att ökad fysisk aktivitet till en börjar leder till mera värk. Normalt tar det för en frisk person ca 2 veckor efter att man börjat tränat innan kroppen svarar genom ett ökat välbefinnande och inte bara smärta genom att tidigare vilande muskler, leder och senor nu använts till det de ska nämligen rörelse så tar det för en smärtpatient som mig oftast upp till 3-4 månader innan man märker resultat och då är det viktigt att inte ge upp. Så det har jag tagit med mig från dagens träff att sära lite mer än jag gjort innan på just hälsa och smärta och att jag måste ha tålamod nu när jag börjar med bassängträningen, att jag förmodligen måste hålla ut längre än jag nog räknat med innan jag kan se resultat. Vi avslutade med att prova på några styrke- och balansövningar på matta idag innan det var dags att ge sig ut i snön, jajemän det har snöat här på Västkusten ikväll och den här gången tycker jag att det är helt okej att de vita flingorna lägger sig som ett vitt täcke på marken...

Hoppas ni haft en bra dag och att torsdagskvällen blir skön och avkopplande!!

Kramar Bella ♥

7 kommentarer:

Å sa...

gott gumman... jag är som vanligt impad av dig!!! vet hur envis du är, och att du kommer kämpa! love ya!

Emma sa...

Hej fina Bella!
Tack för dina alltid så mysiga kommentarer inne hos mig. Blir så glad! : - )

Träning ger väldigt mycket för välbefinnandet,bara att hålla med.
Ska du träna i en liten såndär varm bassäng hos sjukgymnasten?
Där jag badar är där 32 gradigt vatten. Hur skönt som helst för värken & välbefinnandet! Tror denna träning kommer att passa dig jättebra och även om de tar längre tid för dig att känna att de hjälper så är de lika skönt varje gång då man är i bassängen, man blir viktlös & smidig på ett helt annat sätt!

Hoppas snön kommer hit också. Kom endast några flingor innan idag! Vill ha vinter nu : - )

KRAMEN på dig!

Vardagslyx sa...

Hej Bella!

Det är så intressant att höra om det det du är med om. Även om jag inte alls har samma problem som du känner jag att jag lär mig mycket genom att läsa det du skriver. Hoppas att det du gör nu kommer hjälpa dig framöver, även om det tar lite tid.

Tack för recepten, blir riktigt sugen på lite julmys (=julgott!)

Stor kram!

Pernilla

cecce sa...

Hej!
Du visar alltid så fina bilder. Inspirerande! Håller med dej om att mattan var fin!!

Det är så rätt det du skriver. Hälsan är viktig. Kanske speciellt då man mår dåligt. Känner själv att det är lätt att den får stå till sidan när det krisar, även om jag nu inte har den värk som du tvingas leva med.
Sover dåligt, äter dålig kost och orkar inte röra sig som man borde. Fast man vet att man på sikt mår så mycket bättre om man tar tag i det.
Hur som helst! Jag tror på dej...du kommer göra ditt yttersta för att försöka klara av det här, även om jag förstår att det är tung!

Tack förresten för dina fina ord, din stöttning och din omtanke!

Styrkekramar till dej!!

Jenny sa...

Hej Bella!
Vilket intressant inlägg, det har jag inte tänkt på förut att hälsan kan vara god även om man har smärta..

Vad kul att du är med o tävlar hos mig Vännen!

Ha en fin dag!

kraam Jenny

Huset vid ån sa...

Hej vännen!
Vilket bra inlägg du gjort, väldigt intressant!

Här har vi ingen snö än, men det är nog på gång för det är en sån där kall luft idag....

Trevlig Helg!
Kram Therese

Marie sa...

Tänkvärda ord om "smärta" och "hälsa".Jag har liksom inte tänkt i de banorna, men visst måste det vara så som du beskriver.

Här snöar det inte i kväll men det är tio grader kallt!!

Ha det fint och kämpa på, kram!