fredag 25 december 2009

God Fortsättning...


Mina föräldrar har haft som tradition sen vi barn var små att ge oss en tomte varje år som vi skrivit årtalet under, tomte nr 30 i samlingen blev igår den här nissen...
GOD FORTSÄTTNING önskar jag er bloggläsare!! Här på Västkusten har det idag varit riktig snöstorm, snön har yrt runt i blåsten samtidigt som termometern tyvärr stigit över nollan, men enligt prognosen ska det visst bli kallare igen vilket jag hoppas på innan snön smälter bort helt.
Har haft besök av mina föräldrar och farmor så idag var det min tur att stå vid grytorna och det var riktigt roligt att få bjuda in familjen till det egna huset och förhoppningsvis kan det bli en tradition att dem kommer till oss på juldagen. Jag bjöd bland annat på köttbullar gjorda efter Jessica Wahlgrens recept som jag gjorde tidigare i veckan och de fick toppbetyg av familjen så det var inte sista gången jag lagade dem. Gjorde även janssons frestelse efter Jessicas recept och även den var uppskattad liksom en köttgryta jag fått receptet på av min goda vän A, Tack!

Pernillas Pepparkakscheesecake med lingon...
Till efterrätt bjöd jag på Pepparkakscheesecake som tyvärr ser lite tråkig ut på bilden, men smakade desto godare. Här kommer receptet för den som vill prova:
PEPPARKAKSCHEESECAKE MED LINGON

Ingredienser

Botten
250 g pepparkakor
100 g smör, smält
Fyllning
1 dl strösocker
3 st ägg
400 g philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
1 msk pressad citron
Topping
3 dl crème fraiche
1.5 msk socker
1.5 msk vaniljsocker
1 dl lingon, tinade eller färska

Gör så här
1. Förberedelser: Ta ut lingonen ur frysen och låt dem tina på hushållspapper.

2. Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Mixa pepparkakorna till smulor och bred ut på botten av en form med löstagbar botten. Häll över det smälta smöret. Blanda runt så att smöret fördelar sig jämt bland pepparkakssmulorna. Platta till så det blir en jämn botten.

3. Fyllning: Ta fram philadelphiaosten så den blir rumsvarm. Vispa socker och ägg pösigt. Rör osten mjuk och rör sedan ner den i äggvispet, vispa tills det blir en slät smet. Tillsätt vaniljsocker och citronsaft.

4. Häll smeten i formen och ställ in i ugnen. Grädda i 40 minuter till smeten har stelnat och kakan har fått en fin brun färg. Ta ut kakan och låt den svalna.

5. Topping: Rör ihop crème fraiche, socker och vaniljsocker. Bred över toppningen när kakan har svalnat helt. Strö över lingonen.
Hoppas det kommer smaka!!


Min julklapp till farmor, egengjorda tryfflar och pepparkakor...
Sitter nu nersjunken i min fåtölj och har tittar på första delen i filmatiseringen av Camilla Läckberg Stenhuggaren och äter chokladtryfflar gjorda efter Annas recept, supergoda precis som utlovat, mörkchoklad tillsammans med hallon och kanel och doppade i ljus choklad, visst låter det smarrigt... Här får ni receptet:
HALLONTRYFFLAR MED KANEL
Ingredienser
150 g frysta hallon
1 dl grädde
1 msk honung
300 g mörk choklad i bitar
Kanel
250 g ljus choklad
Gör så här:
Koka upp grädde och honung och dutta i liiite kanel. Lägg i chokladbitarna och rör om så att chokladen smälter. Rör ner hallonen och mixa samman smeten. Häll upp smeten i en smörpappersklädd form. Ställ in i frysen i ca 2 timmar så smeten stelnar så pass att man kan skära upp den i lämpliga bitar och rulla till kulor. Ställ sedan in dem några timmar igen i frysen (jag ställde in dem över natten). Doppa dem i ljust smält choklad (krävs runt 250 g) och låt stela i kylen. Voilà tryfflarna är klara!

Sambon har arbetat idag och gör så även resten av helgen så jag och svärmor får roa oss själva och imorgon tänkte vi ge oss ut på mellandagsrean och slåss med alla andra så nu blir det go natt för mig och jag hoppas ni haft en riktigt bra juldag!!

5 kommentarer:

Gårdsromantik sa...

Vilken härlig cheesecake!

Kikar in för att önska God Fortsättning!
Kram Maud

Malena sa...

Jag gjorde också Pernilla Wahlgrens cheesecake och din är superfin i jämförelse med min kan jag lova :-) Min säckade ihop en del. God blev den men inte så snygg :-)

God fortsättning!
Kram!

jessi sa...

Mysig tradition att du får en tomte varje år, blir fina minnen!

Cheesecaken lät mkt god.. mums!

Hoppas du får en härlig annandag Bella!

kram

Annas inspiration sa...

Hej Bella!

Vilka härliga recept du bjuder på,
hoppas du har underbara juldagar.
Mår du väl?

ha en fin annandag
massor med kramar

mariaemb. sa...

Hej!

Tack för din gulliga julhälsning! Jag hamnade i en liten bloggdvala under jul men nu har jag tagit mig tid igen. Känns som om jag missad en hel hög med inlägg så jag måste sätta mig och läsa ikapp lite. Recepten du bjuder på verkar riktigt goda och det vattnas rent av i munnen när jag ser cheesecaken!

Hoppas att du får en riktigt fin fortsättning och att mellandagarna kan bjuda på ett och annat fynd.

Stor kram!