onsdag 11 november 2009

"snälla mamma... sluta dricka"


Läsvärd och tänkvärd bok av Britta Berggren Ericsson...

Var och handlade på Ica för ett par veckor sedan och då sålde de ut en massa pocketböcker för 15 kr/st och i den stora lådan hittade jag bl a Britta Berggren Ericsson bok "snälla mamma... sluta dricka" och jag fastnade direkt när jag började läsa den gripande berättelse om hennes liv som alkoholist. Hon skriver ärligt och öppet om det liv hon levt och man får även läsa mail som hennes barn skrivit till henne under deras uppväxt där de delar med sig av sina tankar och känslor om hur de upplevde sin uppväxt med en mor med alkoholmissbruk. Britta var ingen parkbänksalkoholist som hon själv säger utan en soffalkoholist som trots allt klarade av att sköta sitt jobb som journalist på Sveriges Television och Allers förlag nästan prickfritt.

I slutet på boken förklarar alkoholläkaren Lars Söderling på ett lättförståeligt sätt vad det är som gör att vissa personer blir alkoholister, vilka konsekvenser sjukdomen får både kroppsligt, psykiskt och även socialt för den drabbade och varför det är så svårt att sluta dricka.
Att det är minst 500 000 barn i Sverige som växer upp med minst en förälder som har alkoholproblem är skrämmande. Känner stor tacksamhet över att fått växa upp i ett hem med väldigt måttligt med alkohol, jag har aldrig behövt se mina föräldrar berusade under min uppväxt och jag önskar att det vore fler som varit så lyckligt lottade. Kan bara föreställa vilken otrygghet som dessa barn utsetts för och den starten i livet är inget man önskar någon.
Min onsdag har annars varit en väldigt vanlig grå vardag, jobb, vila och kvällen kommer avslutas med bloggläsning, Bonde söker fru och Greys Anatomy för min del. Hoppas Er dag varit bra och på återseende imorgon!!

10 kommentarer:

jessi sa...

Ja det är inte roligt för barn att se sina barn fulla. Ger otrygghet för hela livet. Jag har aldrig sett mina föräldar berusade, såå glad för det.
Jag ska nog också läsa den boken.
tack för tipset!

KRAM

Susanne sa...

Låter som en intressant bok. Kan inte vara något vidare att se sin mamma full hela tiden :o(
Ha en fin kväll, här blir det också Grey´s anatomy :o)

Kram

Ann-Louise sa...

Såg på tv "Kysst av spriten" härom dagen och där var en kvinna som var alkolist somberättade hur hon tog sig ur...hon skötte också jobbet prickfritt men familjen mådde pest. Så hemskt.

Ha en super duper torsdag!!

Kram

Susanne sa...

Tack för peppande ord, kan verkligen behövas ;o)

Kraam

Jenny sa...

Hej Bella!
Verkar vara en läsvärd bok..har själv sluppit se mina föräldrar berusade men både morfar o morbror var alkoholister..morbror dog av det ca 40 år gammal..

Tittade oxå på Bonde söker fru ikväll, tycker inte det är så mycket fart på Roger o Per-Jörgen, hihi!

Ha det gott,

Kram Jenny

Stjärnor & Champagne sa...

Usch ja det är inte lätt....Vilken vakcer väg, har aldrig sett något liknande. Ja Ullared ja, vad skall man säga!!!! Den livsnjutaren bara hänger på hihi och får öppna plånboken. Vet du vad min make se? Anne om du skulle handla allt för ett år så skulle din blogg vara stendöd 364 dagar om året hihi...

Kram Anne

Signe 1 sa...

Ja vad säger man om Bonde söker fru, mycket speciella män/bönder med i år;-)!! Den boken verkar läsvärd...usch, vissa har de inte lätt:-( Må gott, kram Sofia

Mia sa...

Tack för tipset, det är nog en bok som berör många :)

Kram!

cecce sa...

Tack för dina omtänksamma och peppande kommentarer. Det värmer!

Har själv ingen erfarenhet av att växa upp med alkoholiserade föräldrar. precis som du har det förekommit väldigt måttligt i mitt föräldrahem.
Däremot har jag via mitt yrke haft elever med mammor och pappor som varit alkoholister och vet hur kämpigt de har det!

Kanske ska ta och läsa boken...

Kram kram

milla-andante sa...

Det slår mig vad skönt livet med en grå vardag är!!!
Hemskt för de barn som inte har en vanlig grå vardag...

Tack för boktipset!!
Kram