måndag 14 september 2009

Kvitten...Det var alltså kvitten som fanns i vår trädgård...

TACK Josefine för tipset om vad mina gula frukter som jag frågade om i förrgår kunde vara, nu vet jag att det är kvitten som finns i min trädgård!! När jag googlade fick jag lära mig att kvitten var ett av de viktigaste fruktträden i medeltida klosterträdgårdar. Och är det fortfarande i många kloster. Men inte i Sverige då det inte är ett speciellt härdigt träd och endast går att odla från Skåne och upp till Mälardalen. Ett annat skäl är att vi aldrig lärt oss att använda frukterna, som är oätliga när de är råa. Så när sydsvenska slott och herresäten under 1700-talet odlade kvitten var det som prydnadsträd.

Trädet är lågvuxet (3–5 m), har en välformad krona och på försommaren nästan olivgröna blad samt blommar rikt på våren med stora, blekrosa blommor.

Marmelad gjord på kvitten ska tydligen vara en höjdare så det kanske är något att göra!!

5 kommentarer:

Helenas loggbok sa...

Hej!
Nu har jag varit borta från bloggen ett par dagar och du har massa nya härliga inlägg. Måste läsa ifatt mig lite! Kul med boktipsen! Det är så svårt att stå där i bokhandeln några gånger om året när vi är hemma i Sverige och välja. Jättebra med lite tips i ryggsäcken då!
Ha det gott!
Kramar
Helena

Jenny sa...

Hej Bella!
Hade ingen koll på vad kvitten var innan, tack nu vet jag mer:)

Alltid roligt att lära sig nått nytt!

Ha en härlig vecka,
Kram Jenny

Annas inspiration sa...

Trevligt med egna frukträd,
hade aldrig hört kvitten förut.

hoppas du fått en bra start på veckan

kramar Anna

Ann-Louise sa...

Aha det har jag hört talas om nån gång. Ska du prova göra marmelad?

Hoppas din dag varit bra och kvällen blir mysig!

Kramar

Cicci sa...

Har aldrig hört talas om kvitten innan. Men det är ju kul att ha något annorlunda i sin trädgård. Tycker absolut du skall testa göra en kvittenmarmelad.

Många kramar