måndag 14 november 2011

Söta saker och pepparkaksfrossa...

Hamnade av en slump på vinnaren av matbloggspriset 2011 i kategorin Bak & Dessert Therésia Ehneborgs blogg Söta Saker när jag letade efter recept med pepparkakssmak. Hittade en hel del gott och nedan hittar ni ett smakprov på allt det goda som det går att hitta recept på där. Therésias bok Söta Saker måste jag spana in nästa gång jag åker ner till köpcentrat...
 
Så var det ny vecka igen och jag hade hoppats på att få mina röntgensvar idag, men tyvärr har det varit tyst i telefonen och jag får hoppas på morgondagen istället och statusen på magen är att det fortfarande gör ont. Sista inkopplingen av bergvärmen har påbörjats idag så nu har vi varken varmvatten eller värme förrän tidigast vid lunchtid på onsdag. Är glad att vi har en braskamin vardagsrummet, men det där med att duscha i iskallt vatten är inte min grej. Tur att det blir bra när det klart och att det inte ligger snö och är -10 minusgrader som vid den här tiden förra året!


PEPPARKAKSMUFFINS

125 gram smör
2 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk pepparkakskrydda

Frosting

50 g naturell färskost, till exempel philadelfiaost
1 msk flytande smör eller margarin
Florsocker tills frostingen blir fast (2-3 dl)

Garnering

Polkagrisskruvar

Blanda smör och socker och rör sedan i äggen, ett åt gången. Blanda ner övriga ingredienser och häll smeten i muffinsformar. Fyll formarna till lite mer än hälften. Grädda i 175 grader i 20 minuter. Rör ihop frostingen i en skål. Använd så mycket florsocker som behövs för att smeten ska bli fast och bredbar. Bred eller spritsa på muffinsen när de svalnat och garnera med polkagrisskruvar eller något annat festligt godis.


PANNACOTTA MED PEPPARKAKSSMAK

2 dl grädde
½ dl gelésocker
1 tsk pepparkakskrydda

Koka upp och låt koka under lätt omrörning i en halv minut. Fördela i glas och ställ att svalna så att pannacottan stelnar. Garnera eventuellt med lite mandelspån eller söndersmulade pepparkakor.



PEPPARKAKSKRYDDOR

2 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 msk hel kardemumma
1 msk mald kryddnejlika

Krossa kardemumman i en mortel. Fyll en urdiskad och torr kryddburk med kardemummakrosset och de övriga kryddorna. Blanda ordentligt med en sked och sätt på lock.


Vad tror Ni om den här? Någon som provsmakat?

NU: Årets första glas med julmust och några pepparkakor!

Kramar Bella ♥

6 kommentarer:

Kia sa...

Inget svar än vad jobbigt. Måste de vara så tröga!
Jag intog mitt första julmustglas och glögg igår när vi julpyssla. : )
Skönt att vara utan varmvatten! NOT, fick känna på det en dag på gymmet när jag träna på lunchen. De hade tydligen inget varmvatten den dan men jag skulle ju tillbaka till jobbet så jag var illa tvungen att duscha av mig. Brrr.

Snygga stövlar. Själv har jag spanat in Sorel skor. De ska klara ner till -40. Det tycker jag verkar bra.

Ha en toppen vecka.
Kram Kia

Gafflan sa...

Hej!
Hittade din blogg av en slump och har läst och förstått att du haft det jobbigt. Hoppas det blir bättre och att röntgensvar kommer pronto.
Bergvärme borrade vi för många år sedan och är mycket nöjda och det har aldrig krånglat och så är det som att ha en pengamaskin i pannrummet också. Inte så dumt. Tack för pepparkaks inspirationen.

A House With A View sa...

Usch vad tråkigt med väntan på provsvar... Låter inget kul... Hoppas du får svar snart! Och brrrrr vad kallt utan värme, men du får elda i brasan och krypa nääära maken :))) Jättesmaskiga recept du bjuder på också, ser helgott ut OCH fint!!! Tack för dem!!

Stööörsta kraaaaaaaaaamen aka

Helenas loggbok sa...

Hoppas du får svar idag! Håller tummarna allt jag kan för det!
Det blir kanon när bergvärmen är helt påkopplad. Fram tills dess får ni mysa framför brasan. Som sagt, tur att det inte är riktig vinter ännu!
Vilka goda recept du bjuder på! Jag gjorde pepparkakspannakotta förra året. Blev dock lite för starkt tyckte jag, men det går ju att göra den med lite mildare pepparkakssmak än vad jag gjorde. Kardemumma är lite svårt att få tag på här. Jag har kvar lite sen tidigare och man får köpa på sig när man är i Sverige. Pepparkaksfil är nog inget för mig som har svårt för fil över huvudtaget, men en kul grej!
Stor kram och tack för dina kommentarer hos mig!
Helena

Lena S sa...

Pepparkaksfilen provade jag förra året. Men jag tyckte inte det var nån hit, lite blaskig i smaken enligt mej.

Hoppas rtg-svaret kommer imorgon.

Kramis

Susanne sa...

Ja du Bella, vad längtar jag tillbaka till! Vet inte själv alla gånger och när jag åker hem längtar jag tillbaka till Skåne.
Tror att jag är en person som inte finner ro utan det ska hela tiden hända nya saker....kanske att det kan bli ännu bättre ;)

Kramen