fredag 4 november 2011

Cancermedicin kan bota kronisk trötthetssyndrom (ME)...


Skulle precis knäppa av tv:n igår när jag fick se påannonseringen för TV4-nyheterna och såg att det skulle komma ett inslag om hur cancermedicin hjälpt ME-sjuka att bli helt symptomfria. Stannade så klart uppe för att se inslaget och tydligen så har norska läkare av en slump upptäckt att cancermedicin även kan hjälpa mot kroniskt trötthetssyndrom. Det började med att en norsk kvinna med diagnosen kronisk trötthetssyndrom även drabbades av cancer och genomgick behandling för sin cancer, efter avslutad behandling blev hon inte bara fri ifrån sin cancer utan även hennes kroniska trötthetssyndrom försvann. Efter denna upptäckt har det gjorts en studie i Norge där 30 personer med ME fått samma cancer-behandling. Två tredjedelar av patienterna blev bättre och flera helt symptomfria. Låter ju nästan för bra för att vara sant, sen kan man ju fundera på biverkningarna, cancerbehandlingar brukar ju inte vara av de snällaste slaget för kroppen, men nog väcker denna upptäckt som det nu forskas vidare på hopp inför framtiden. Tänk om de faktiskt är en medicin på spåren som kan hjälpa oss ME-sjuka.

Det finns ca 30 000 personer i Sverige idag som lider av kronisk trötthetssyndrom, trots detta är sjukdomen ingen sjukdom i Försäkringskassans ögon, märkligt tycker jag och jag kan inte låta bli att tänka på den stackars svenska tjejen i gårdagens inslag som är så mycket sjukare än mig och tillbringar 23 timmar i sängen varje dag. Hoppas verkligen att genombrottet kan bli en hjälp för oss drabbade, kan man hitta en medicinering kan symptomen lindras och finns den en medicin att behandla med så kanske även sjukdomen kommer att klassas som en sjukdom i framtiden.
Jag kommer nu hålla tummarna hårt för att den norska upptäckten kan komma att hjälpa tjejen i inslaget och alla oss andra som är drabbade i sjukdomen som gör att man ständigt lever med en förlamande trötthet!

Kramar Bella ♥

6 kommentarer:

Barfotsgatan sa...

Om bara en endaste kan bli hjälpt så är det värt att forska vidare tycker jag. Visst låter det naivt men visst hade de flesta tänkt så om det gällde en själv eller någon närstående... Ha en fin helg!
//Anna

millan sa...

Vilken nyhet!!! Sprid fakta och jag är övertygad om att folk kommer stödja, jag hade inte en aning om att så många led av ME, information är nog det som behövs. Ha en bösta helg kram

Mina finaste sa...

Vad intressant!!! Helt otroligt bra bieffekt och man tackar ofta slumpen för nya upptäckter.

Ha en härlig helg!
PS den där chokladmoussen ser himla smarrig ut :D

Susanne sa...

Spännande , hoppas det är något som kan hjälpa alla med dessa problem i framtiden.
Jag har en vän som får cellgifter mot reumatiskt och det fungerar jättebra :)
Hoppas du får en mysig helg

Kramen

Kia sa...

Man kan ju hoppas att det är ett steg i rätt riktning!

Ha en toppen lördag!
Kram Kia

Helenas loggbok sa...

Stackars, stackars dig. Räcker det inte med det som är sen tidigare? Måste du få ont i magen nu oxå. Håller alla tummar jag kan att det inte är något allvarligt. Hopps oxå på att de kan hitta något för ME patienter som kan hjälpa. Spännande med det de upptäckt i Norge. Hoppas du får en bra helg!
Kram
Helena