onsdag 8 december 2010

Underlägg för varma kärl och Leilas vörtbröd...
















Det här är en variant av grytunderlägg som jag inte sett innan, men gillar och ska absolut lägga den på minnet för eventuella framtida köksrenoveringar... (Bilden är lånad från hemnet och köket finns i en lägenhet i centrala Göteborg som var till salu för ett tag sedan.)















Det går så där med mitt eget julbak, viljan är det inget fel på, men orken räcker inte riktigt till, men det behöver ju inte hindra att man kan leta goda recept på nätet med ambitionen att hinna med att baka dem innan julhelgen står för dörren. Vörtbröd är ju något som hör julen till och på bilden kan ni se Leilas fantastiska vörtbröd, receptet får ni nedan och ett omdöme om de verkligen är så fantastiskt goda som receptet utlovar hoppas jag kunna ge efter helgen...

Vet inte vart tiden tar vägen, men fort går den och julen närmar sig i en rasande fart, det är ju så mycket man vill hinna och orka med innan den 24:e och jag tror jag kommer få välja bort en del för att helt enkelt inte sätta för stor press på mig själv. Det viktigaste är att jag får fira jul med min familj om jag sen inte orkat göra eget julgodis och egna smällkarameller att hänga i granen (nu har jag inga smällkarameller i granen, men ni förstår nog vad jag menar...) så blir det förhoppningsvis en mysig och stämningsfull jul i alla fall.

Har jobbat som vanligt idag och fått en efterlängtad massage av goa A, min stela nacke var i verkligen i behov av att mjukas upp och pratstunden med A var som vanligt en trevlig bonus. Har tittat på handbollsmatchen mellan Sverige och Ukraina i dam-EM nu ikväll och som alltid när jag ser matcher på tv blir jag så sugen på att spela handboll igen, saknar lagidrotten och kampen på plan...

Avslutar kvällens inlägg med det utlovade receptet och önskar er en trevlig kväll!

LEILAS FANTASTISKA VÖRTBRÖD - Underbart kryddigt bröd som doftar jul!

Färdigt på: 3 tim 5 min

INGREDIENSER
Till 2 limpor:

50 g färsk jäst
3 dl porter
2.5 dl julöl
50 g smör
0.5 dl raposolja
1 dl mörk brödsirap
0.5 msk malen pomerans
1.5 msk malen ingefära
1 msk malen nejlika
0.5 msk malen kardemumma
1 msk salt
13.5 dl rågsikt
3 dl russin

GÖR SÅ HÄR

1. Lös upp jästen i en bunke med porter, julöl, olja och sirap.
2. Smält smöret tillsammans med kryddor och salt. Låt svalna något innan det blandas i degvätskan.
3. Blanda i lite mjöl i taget och arbeta degen långsamt i maskin tills den är mjuk och elastisk.
4. Jäs i bunken till dubbel storlek.
5. Sätt ugnen på 175 grader.
6. Forma till limpor och jäs under duk i ytterligare cirka 1 timme.
7. Grädda bröden i cirka 50 minuter och sänk värmen till 150 grader efter 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

TIPS
 
När det står varmluftsugn i receptet men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen på din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.

Kramar Bella ♥

4 kommentarer:

Huset vid ån sa...

Hej vännen!
Åh, Vad skönt det lät med massage, det skulle jag också behöva!
Tänk att nacken tar sån stryk jämnt....

Vilket trevligt recept du bjuder på, själv är jag lat o köper en hel del färdigt!

Visst blir det jul ändå utan att man behäver vända upp o ner på hela huset.....
Man har lärt sig att lyssna på sin kropp!

Hoppas att du får en fortsatt fin o stämningsfull vecka!

Julkramar till dig!
Therese

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Gomorron
Här har du en som är uppe tidigt! Ska jobba extra idag, skulle ju ha varit ledig. Det var ett orginellt grytunderlägg, lite marigt och torka runt alla knoppar, men snyggt. Vörtbröd är gott det, och allra godast är ju det hembakade. Men jag håller med dig, det blir en bra jul även om vi inte hinner allt.
Ha en fin dag vännen
Varm kram
AnnaMaria

uh-huh-me.com / Nettan sa...

Tiden går verkligen sååå fort nu :( eller ja, det gör den alltid men känns extra nu.

Försöker verkligen att inte stressa och framförallt inte dra på någon annans stress.

Receptet låter mums!

Hoppas att din dag är fin! KRAM!

Julia sa...

Hej Bella!!
Gud så goda limporna såg ut, de receptet ska jag verkligen prova. Älskar att baka, mest blir det dock mer av det söta, så det är alltid kul med lite variation. Tack för tipset!

Vi är helt friska här hemma nu (peppar peppar ta i trä) och hoppas vi förblir det ett tag till.
Hur har du det i kylan? lika mycket snö som förut? men nu får gärna snön ligga ett tag till, fint med en vit jul =)

Hade gott Bella
ta hand om dig du med
Kram Julia