tisdag 14 december 2010

112 - Brandkåren, tack...

Vaknade i morse och tyckte det var ovanligt kallt i huset, kände på de iskalla elementen och kunde snabbt konstatera att något måste ha hänt med pannan. Om pelletsen är slut eller av annan anledning slutar att fungera ska elpatronen gå in automatisk, men trycket i pannan var lika med noll och jag kunde inte på något sätt få igång det så det var bara att gå upp och väcka sambon, men inte heller han kunde få igång pannan och när vi står nere i pannrummet så känner vi hur det börjar lukta bränt och helt plötsligt så ser jag vit rök stiga mot taket samtidigt som lukten av bränd el blir allt starkare och sprider sig i hela källaren och upp för trappan. Först visste vi inte vart röken kom ifrån och blev så klart oroliga att det brann i elkablarna i väggarna som vi inte kunde se och fick till slut inse att det enda rätta var att ringa 112. Vi fick prata med räddningstjänsten som snabbt kom fram till att de borde komma ut till oss och vi kunde till slut konstatera att röken kommit ifrån ett överbelastningskydd som exploderat och eftersom vi stängt av strömmen direkt så hade det inte tagit eld i några kablar och när de gick runt med värmekameran kunde de konstatera att vi haft tur och att vi gjort helt rätt som ringt dem. De berättade att det kan brinna i elkablar i väggar i upp till ett par dagar utan att man märker det, men när sen lite syre tillsätts så tar hela huset eld på ett par sekunder...

Problemet nu är att vi inte har någon fungerande värme i huset, vi får inte sätta igång elen nere i källaren innan en elektriker tittat på orsaken till vad som hänt och med tanke på att det är 18 minus ute så är det inte helt enkelt att hålla värmen här inne, vi har ju inget varmvatten så en värmande dusch är inte att tänka på, men vi eldar för fullt i braskaminen och har en värmefläkt och två oljeelement som står på mellanvåningen där vi är och självklart en massa värmeljus så det får gå. Min bror som är elektriker är på väg hit så förhoppningsvis så kan vi få hjälp ikväll och huvudsaken är att allt gått bra och att vi inte fick någon eldsvåda i huset, men man var inte så kaxig imorse innan vi fått klart för oss vart röken och lukten kom ifrån!

Hoppas ni haft en bra och glöm inte att släcka alla ljus nu i adventstider!!

Kramar Bella ♥

Update: Min bror är den bästa och nu har vi värme i huset igen, det som hänt är att ett av två överhettningsskydd i pelletsbrännaren löst ut, vilket sambon konstaterade tidigare idag, men det var inte orsaken till att överbelastningskyddet på väggen smälte, oddsen för att ett överbelastningskydd som brorsan kunde konstatera inte ens används, men som det ändå är kopplat en propp till helt enkelt utan anledning väljer att braka sönder och antända samtidigt som överhettsningsskyddet i pelletsbrännaren löser ut (vilket är normalt) finns inte, men det är det som hänt, och jag är väldigt glad över att vi var hemma när det gamla började leva ett eget liv... TACK bästa bror och pappa för hjälpen!!

12 kommentarer:

Anne-Lie sa...

Usch vilken panik situation, det gäller verkligen att tänka klart i sådan situation. Det är så lätta att säga vad man ska göra innan! Tur att det gick som det gick, stackars er som inte har någon värme!

Kram Anne-Lie

Cicci sa...

Nää, fy vad hemskt! Men ni hade verkligen tur i oturen att skadan inte blev värre. Jag tycker så synd om er som inte har någon värme. Vi får hoppas att brodern din kan lösa det.

Kramar

Mia sa...

Men va är det du säger!! Skönt att höra att allt gick bra.. Och håller timmar o tår för att din bror kan fixa elen ikväll så ni får värmen tbax..

Kramar

Lena S sa...

Fy sjutton va läskigt. Vilken tur att allt gick bra.

Kramis

cecce sa...

Nä...så otäckt!! Usch...det kunde slutat illa.
Änglavakt kallas det!!
Är glad att det gick som det gick:-)
Stor kram till dej!

Carolines hemligheter sa...

Men fy vilken jobbig sitaution och det är ju tyvärr så lätt hänt att dessutom tänka mindre konstruktiva tankar så som "tänk om..." när något sådant händer! Men nu gick ju allt bra och vad skönt att du har en superbror att ta till i en sitaution som denna :-)

Stor kram till dig!!!

MIN LYCKA ♥ sa...

Nämen himmel och pannkaka så tokigt det kan bli. Vilken tur att allt gick bra, trots allt!! Bra med släkt och vänner som bryr sig och kan fixa och trixa. Skönt att brandkåren var på plats fort, det känns ju säkert genast bättre då. Vilken tur att man har braskamin, inte lätt när värsta vinter är här..det är verkligen kallt ute!!

KRAM♥

alegni sa...

fy, så otäckt! vilken himla tur att ni var hemma och reagerade snabbt!
kram
ingela

Linda - Harmony Home sa...

Usch, vilken hemsk situation. Men vilken tur att det löste sig för er och att ni fick tillbaka värmen i huset.

Kramar

Emma sa...

Ojoj!! Det var väl att du vaknade som du gjorde vännen!
Har din brossa kunnat fixat värmen? HOPPAS så! Fy så kallt annars!! : - (

Jag förstår dig & du behöver verkligen inte känna dig tvingad att lämna kommentarer när du är orkeslös gumman! Så mycket bättre att du skriver när du har lust & känner för de ju.

Hur går de annars? SKa ni vara hemma på jul?

Må så gott vännen & ta hand om dig! Ingen stress inte!!

KRAMAR i tusen

Susanne sa...

Usch så otäckt detta lät, bränder är det värsta jag vet. Tur att det inte blev något allvarligt av det.
Hoppas att ni fått tillbaka värmen.

Kramen

Ann-Louise sa...

Oj vad tagen jag blir av att läsa det som hänt! usch vad läskigt men jag är glad över att det gick så bra ändå! Vilken tur att ni var hemma!
Brand är något av det hemskaste jag kan tänka mig och jag är lite nojjig där.

Hoppas du mår bra och får en välbehövlig vila snart över jul!

Kramar