onsdag 14 november 2012

Fibromyalgi - Den osynliga sjukdomen...

 
Sambon har landat här hemma igen efter några dagar hos sin mamma där han renoverat kök. Det har gått bra och nu är det "bara" ny bänkskiva och kakel som ska på plats nästa vecka då han åker ner ett par dagar igen.
 
Med sig hem hade han en tidning och informationsbok ifrån Fibromyalgiförbundet som min svärmor skickat med. Jag har läst i boken ikväll och det var intressant läsning, inga nyheter direkt, men välskrivet och det kändes som att de väldigt exakt och precis beskrivit min sjukdomssituation och jag tänkte att jag skulle använda mig av boken och skriva några inlägg här på bloggen om - Den osynliga sjukdomen, för det är trots allt så att okunskapen fortfarande är stor om denna sjukdom som inte syns på ytsidan och ökad kunskap ger ökad förståelse för oss som är sjuka och lever med ständig värk.
 
Huvudsymptomen vid fibromyalgi är en ständig smärta i vila - kronisk smärta - samt en onormal trötthet. Intensiv och långvarig smärta är en stressfaktor och stressrelaterade symptom som t.ex. huvudvärk och magbesvär är därför vanliga hos patienter med fibromyalgi. Smärtan påverkar även sömnen och dålig sömn leder till ännu mer smärta och ännu mer stress, vilket i sin tur ger ytterligare försämrad sömn. Slutresultatet blir en onormal trötthet.
 
Generell smärtkänslighet förekommer i hela kroppen, men är speciellt uttalad i vissa ömma punkter på kroppen, så kallade tender points. (se bilden ovan.)
 
ÖVRIGA SYMPTOM
 
Här följer en lista på ytterligare symptom som man kan lida av vid fibromyalgi:
 
 Sömnstörningar               Huvudvärk                 Kraftlöshet      
 Tarmbesvär                        Yrsel                           Svullnad   
Domningar              Hjärtrytmtubbningar          Feberkänsla 
        Allergi                  Andningsrubbbningar      Urinträngningar      
    Hud- och slemhinneproblem                 Ljud- och luktkänslighet  
  Dimmig syn     Försämrat närminne    Koncentrationssvårigheter
Nedsatt immunförsvar        Stelhet         Svettningar
 
Fullständig lista finns här:
 
Är helt övertygad om att andra som också lider av sjukdomen nickar igenkännande när de läser symptomen och ni som är anhöriga eller lyckligt lottade och inte har kommit i kontakt med sjukdomen får en liten inblick i hur fibromyalgin påverkar den som är drabbad.
 
Hoppas Ni får en fortsatt bra vecka!
 
Kramar Bella ♥

8 kommentarer:

TIDSOPTIMISTEN sa...

Fy tusan vilken grym sjukdom - det var inte några få symtom man råkade ut för heller. Kan du hända att du är helt smärtfri i perioder eller har man alltid mer eller mindre ont i kroppen?

Kram Ullis

Lotta sa...

Ja verkligen, en grym sjukdom! Det känns tungt att läsa. Kan inte ens föreställa mig att ha ens bara ett av dessa symptom. Undrar också om det kommer och går i perioder?

Kram till dig Bella!
Lotta

A House With A View sa...

Det var intressant Bella!! Min pappa har fibromyalgi så jag vet en del av hans besvär, men inte så här utförligt, tack för info, uppskattas! Håller med de ovan, verkligen en tråkig sjukdom som medför mycket lidande...

Önskar dig en fin dag!

Kraaaaaaaaaaam aka

A House With A View sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kia sa...

Låter som en ond cirkel där det ena påverkar det andra till något negativt.
Kan man bli bättre?

Kram Kia

M sa...

Kram på dig. Jag lever också med fibro. :(

Nazima sa...

Fy sjutton,lider med dig och alla som drabbats av denna sjukdom. Det är ju inte direkt få symtom heller. Tack för all info, har varit dåligt insatt i vad det egentligen innebär.
Kramar!

millandante sa...

Bra att informationen om denna sjukdom sprider sig!!!!