onsdag 13 november 2013

En historia som berör...


Tror vi var många som blev berörda av Så mycket bättre i lördags när det var Ken Rings dag och historien om en tragisk uppväxt berättades. När man läst löpsedlarna om de mindre bra saker Ken gjort och sagt sedan han blev en känd person får man genom insikten om hur hans liv sett ut en annan förståelse för varför det gått snett och missbruk och våld blivit en del av hans liv. 
 
Förra året såg jag Det blir bättre på 3:an med Renée Nyberg där hon träffade kändisar som haft det tufft i livet på olika sätt, men som idag mår bättre och har ett bra liv. I ett av programmen mötte hon just Ken Ring så jag hade hört historien tidigare om hur han som 13-åring var med på sin mammas begravning i Kenya och sen fick höra ifrån svenska myndigheter att han inte längre hade något att komma tillbaka till hemma i Sverige där han var född och uppvuxen. Bilderna från reportaget i Rapport som visade Ken som ung när han levde på gatan, åkte tunnelbana på dagarna och försörjde sig genom att begå olika brott visades även i det programmet, men man blev lika berörd igen av att se och höra om hur galet illa barn kan bli behandlade och under vilka förutsättningar det finns minderåriga som växer upp. En trasig barndom rättfärdigar självklart inte att göra det som är orätt, men att begå brott för att få mat i magen då samhället svikit är trots allt ett sätt att överleva.
 
Det pratas mer och mer om att barnfattigdomen i Sverige ökar och skrämmande många barn växer upp i familjer med missbruksproblem och våldsinslag. Det finns självklart ingen enkel lösning på problemen, men vi kan alla göra något och står man vid sidan om som granne, lärare el släkting och vet och förstår att ett barn far illa så måste man våga anmäla även om det självklart är svårt, men barnens bästa måste gå före obekvämheten.
 
Kramar Bella

3 kommentarer:

Mickis sa...

Fruktansvärt dåligt behandlad blev Ken av socialtjänsten mm. Det är ett allvarligt svek...
Det är när man hör talas om sånt som man skäms å statens vägnar,,,,

Efter att man hört om detta har man mer överseende av de brott han begått...
Ör glad att han har fått revanch på livet :-)

Ha en fin kväll!

Kram

cecce sa...

Så bra skrivet!

Såg programmet i lördags med Lillan. Åh, vad hon grät. Var helt otröstlig av Kens historia….precis som om det var första gången som hon riktigt förstod att alla barn har inte föräldrar och ett hus och hem och mat och allt det där som de ofta tar förgivet!
Tänkvärt!

Ha det gott!

Kram Cecce

Nazima sa...

Såg programmet i lördags och tårarna rann, och skrattet kom även...
Väldigt starkt av honom att berätta sin historia och man blev väldigt berörd.
Gillar programformatet i Så mycket bättre, skarpt. Tittar inte så mycket på tv men detta följer jag nästan slaviskt :-)

Kramar