måndag 3 december 2012

Efterfrågade recept...

 
 
CROSTINI MED LÖJROMSRÖRA
12 st
 
2 vitlöksklyftor
4 msk smör
24  skivor baugettbröd
 
Fyllning:
 
100 g löjrom
ev 1/2 dl finhackad rödlök
2 dl creme fraiche
 
Garnering:
 
24 kräftstjärtar i lag
dill
 
Gör så här:
 
1. Pressa vitlöksklyftorna och rör ner dem i smöret. Bred vitlökssmöret över brödskivorna. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och rosta dem mitt i ugnen på 275 grader i några minuter. Passa dem noga, så att de inte bränns.
2. Rör försiktigt ner löjrom och finhackad lök i creme fraiche. Rör inte för mycket, då tunnar creme fracihen ut sig.
3. Fördela röran på de nyrostade brödskivorna. Garnera med kräftstjärtar och dill.
 
 
HALSTRAD INGEFÄRSGRAVAD HÄLLEFLUNDRA MED APELSINAIOLI
8 port
 
800 g Hälleflundrafilé
1 bit ingefära, ca 3 cm tjock och 7 cm lång
1 kruka dill
1 dl strösocker
1/2 dl salt
grovmalen vitpeppar
 
Apelsinaioli
 
4 äggulor
2 dl neutral olja (t ex raps)
1 apelsin
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
 
Till servering
 
1 påse sköljd blandsallad
 
Grava Hälleflundran
1. Skala ingefäran och riv den fint
2- Skär dillen grovt
3. Blanda socker och salt
4. Peppra hälleflundran på båda sidorna
5. Lägg ner fiskfilén i en stor plastpåse. Fördela ingefära, dill och socker/saltblandningen över filén.
Knyt i hop plastpåsen och lägg i kylskåpet
6. Låt grava i ca 36 timmar. Vänd påsen då och då.
7.När gravningen är klar ta ur fisken ur påsen och skölj försiktigt av alla kryddorna.
 
Tillverka apelsinaiolin
 
1. Lägg äggulorna i en plastbunke. Salta och peppra.
2. Vispa gulorna med elvisp och tillsätt olja i mycket små skvättar. När alla olja är tillsatt skall majonäsen vara fast.
3. Riv skalet av apelsinen mycket fint och tillsätt i majonäsen
4. Riv (pressa) vitlöken och tillsätt i majonäsen
5. Pressa saften ur apelsinen och tillsätt den i majonäsen. Ta inte all saft samtidigt utan smaka dig fram.
 
Vid servering
 
1. Skär upp den gravade hälleflundra i tunna skivor. Halstra dessa i en mycket het och torr stekpanna, gärna med teflonbeläggning. (Var noga med att inte genomsteka skivorna, gör hellre tjockare skivor så att du bara får en stekyta och behåller fisken rå/gravad inuti.)
2.Lägg upp en lite hög sallad i mitten på en tallrik. Lägg fisken ovanpå och ringla apelsinaiolin runt.
 
Serveras med en god Gewurztraminer, t ex Nr 2165-Adam Les Natures - 139 kr
 
Go Kväll!
 
Ni är flera som har frågat efter recepten ifrån helgen då vi var bjudna på adventsmiddag hos svärmor så här får ni dem.
 
Kramar Bella ♥

8 kommentarer:

Nilla Q sa...

Jag sitter här och är hungrig fast jag har ätit middag. Och inte blev det bättre nu... ÅÅhhh, vad GOTT det där såg ut!!! Vill ha, nu!

Kram Pernilla

Majken sa...

Tack :-)
Åhh vad gott det lät...

Ha en fin kväll!
Kram

cecce sa...

Men åhhh...så många goda recept! Apelsinaioli låter smaskens. Pepparkaksrulltårta med. Hm...har jag faktiskt aldrig sett något recept på. Vad var det för fyllning??

Har tränat en liten stund och svettats bort en del frustration:-) Nu känner jag mig lugn och fin igen. Fast trött....

Kram Cecce

Stjärnor & Champagne sa...

Gahhhh så gott. Den halstrade snor jag receptet på:))) Hoppas att du mår bra vännen:) Kolorna smakar inte överdrivet lakrits så testa så goda tycker jag iaf och inte hårda så blomberna far hihi. Var rädd om dig/ Kram Anne

Charlie sa ... sa...

Bella...det vattnas i munnen på mig!! Så gott. Jag skulle vilja ha alltihopa.

Tack för receptet!!

Kram
Lotta

Helenas loggbok sa...

Åh så mycket gott. Mysigt att bli bortbjuden på så mycket fint och gott!
Ja, ljusstaken är Ylva Skarp! Den står på min önskelista, men jag tycker den är lite för dyr.
Ha en bra dag!
Kram, kram
Helena

Kia sa...

Såg gott ut!
Har ni dåligt med snö på er sida? : ) Men det kommer väl?
Här har vi fått en del men det är också väldigt kallt. Men det är fint!

Vilket ljusträd! hurmånga lampor var det inte i det?+

Ha en toppen dag!
kram Kia

TIDSOPTIMISTEN sa...

Va snällt att vi fick ta del av recepten - tusen tack ;)

Kram ullis