torsdag 20 december 2012

Julgodis - Check!


Det blev inget julgodis i lördags då spisen inte alls fungerade som jag först trodde trots elfelet, så då plockade jag fram julsakerna och klädde julgranen istället och gjorde godiset i söndags. Här ovan ser ni nougatpraliner gjora efter Pernilla Wahlgrens recept...
 
NOUGATPRALIN
25 st
 
250 g rumsvarm nougat
Ca 1 dl mandel
100 g mörk choklad¨
100 g vit choklad
 
Skär nougaten i fyra stavar. Lägg mandlar i rad efter varandra på två av stavarna, lägg de resterande två stavarna ovanpå. Tryck ihop och arbeta ihop nougaten med fingrarna så att det blir två hela nougatlängder.
 
Smält mörk respektive vit choklad i var sin skål över vattenbad. Ringla chokladen över längderna så att de är helt täckta. Ställ kallt tills chokladen har stelnat. Skär i bitar med vass kniv.

 
Två favoriter är wienernougat och chokladbollar och i år provade jag en ny variant, mandelmassebollar med glöggsmak...
 
MANDELMASSEBOLLAR MED GLÖGGSMAK
24 st
 
200 g mandelmassa
150 g smör eller margarin
4 msk kakao
5 dl havregryn
1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 msk glögg, gärna alkoholfri
100 g mjölkchoklad
 
Garnering
dekorationsströssel
 
1. Kör mandelmassa, smör eller margarin, kakao, havregryn, socker, vaniljsocker och glögg i en matberedare. Om man saknar matberedare - börja med att blanda mandelmassa och smör eller margin i en bunke och tillsätt därefter resten.
2. Hacka chokladen grovt och rör ner den. Ställ smeten kallt i 15 minuter. Gör stora bollar av smeten och rulla dem i dekorationsströssel.


I söndags eftermiddag fick jag mysigt besök av goaste S och vi mumsade julgodis, lussekatter och pepparkakshjärtan med lingon...


Under tiden jag och S umgicks och bytte julklappar (Jag hade visst varit väldigt snäll :) TACK vännen!!) stod en sats med Brasilianska brigadeiros o gottade till sig i väntan på att rullas...
 
BRIGADERIOS
35 st
 
1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 400 g
50 g smör eller margarin
3 msk kakao
1 krm salt
 
Garnering
Dekorationsströssel el kakao
 
1. Häll kondenserad mjölk, smör eller margarin, kakao och salt i en tjockbottnad gryta. Sätt plattan på högsta värmen och rör hela tiden med en trägaffel. När smeten börjar tjockna - sänk temperaturen till medeltemperatur. Om det bildats klumpar - rör under några sekunder med en visp. Smeten är färdig när den är tjock, det tar 8-10 minuter.
2. Låt smeten kallna i rumstemperatur i 1-2 timmar. Forma kulor av smeten och rulla dem i dekorationsströssel eller kakao. Förvara brigaderos kallt, de är godast kalla.
 
Kramar Bella ♥

3 kommentarer:

Home2tiny sa...

Oj vad mycket gott, precis som det skall vara till jul. Svårast är att inte äta upp allt på en gång. Kramisar Tina

Eva sa...

Jag har så mycket som skulle göras ,men tröttheten är enorm har ingen energi . Så tråkigt jag plockade fram till att göra julgodis härom dagen. Men imorgon är ju en ny dag. Ha en bra jul .

camilla sa...

Mmm så mycket julgott! Nu blev man bra sugen..

Hoppas du får en fantastiskt fin jul!

Stor julkram från mig