torsdag 7 juni 2012

Gott på grillen...


Jordgubbs- och vattenmelonsallad och grillspett av kyckling. Den friska smaken på melon tillsammans med salta oliver och fetaost passar perfekt till grillade kycklingspett.

INGREDIENSER

1 st klyfta vattenmelon (800 g)
0,5 l jordgubbar
200 g fetaost
50 g oliver, svarta
2 msk mynta, hackad
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald

GRILLSPETT

600 g kycklingfiléer, eller fläskkarré utan ben
1 st rödlök
8 st champinjoner
1,5 tsk grillkrydda

TILLAGNING

1. Skala, kärna ur och skär melonen i 2 x 2 cm stora kuber. Snoppa jordgubbarna och skär de största på mitten. Skär fetaosten i kuber.

2. Lägg melon och jordgubbar i en skål och blanda med fetaost, oliver, mynta och olivolja. Strö över salt och peppar precis före servering, annars vattnas melonen ur. 

3. Skär ycklingen/fläskkarrén i kuber. Skala och skär rödlöken i klyftor. Ansa champinjonerna. Trä upp kött, rödlök och champinjoner på 8 grillspett. 
4. Grilla spetten runt om på medelstark värme ca 10 min och krydda med grillkrydda. Det passar bra med ugnsbakade potatisklyftor och BBQ-sås till sallad och spett.


Rabarberpaj är jättegott att grilla. Den här rabarberpajen görs i foliepaket med rabarber och smuldeg. Grilla rabarberpajen när glöden falnat och värmen är låg.

INGREDIENSER

6 st grillfolie, ark
6 st bakplåtspapper, ark
500 g rabarber
0,75 dl råsocker

SMULDEG

75 g smör
2 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
0,5 dl råsocker

TILLBEHÖR

Vaniljvisp, eller grädde

TILLAGNING

1. Bred ut foliearken och lägg ett bakplåtspapper på varje, ca 30 x 30 cm. (Rabarber har en stark syra som kan fräta hål på aluminiumfolie, därför fodrar man med bakplåtspapper.) Rulla ihop alla arken och fäst med gummisnodd för transport.
2. Ansa och strimla rabarbern fint. Lägg i en plastpåse för transport. Mät upp sockret i en plastpåse och ta med separat. 
3. Blanda smör, mjöl, havregryn och socker till en smulig massa med fingrarna eller med en gaffel. Lägg i en plastpåse. 
4. När det blir dags för grillning: Rulla ut de fodrade foliearken med bakplåtspapperet överst. Blanda rabarberbitarna med sockret och fördela i små högar mitt på varje ark. Fördela smuldegen ovanpå rabarberhögarna. Vik ihop paketen ganska luftigt och lägg dem på grill där glöden är på väg att falna. Låt paketen ligga 15-20 min. Höj gallret om glöden är för het, eller vänta tills glöden svalnat. Det kan lätt bränna i bottnen på pajerna.
5. Vispa vaniljvisp eller vispgrädde. Finns ingen bunke och visp kan man hälla upp det som ska vispas i en ren plastpåse. Blås in luft och knyt eller håll ihop. Skaka påsen tills vispet får den rätta fluffiga konsistensen.


Även om sommarvärmen har tagit tillfällig paus så får vi hoppas att den snart är på ingång igen och vad passar då bättre än ett par grilltips som jag lånat ifrån Allt om mat!

Tiden sprang iväg ikväll då jag städat efter min eftermiddagsvila för att slippa ha det kvar till helgen då jag istället tänkte fira min födelsedag tillsammans med sambon, mina föräldrar och svärmor och hennes särbo. Det blir inget märkvärdigt då jag inte fyller jämnt, men det blir en tur ut med kusten för lite lunch på Brygghuset. 

Nu ska jag krypa i säng, min kropp tycker egentligen inte om att dra igång med städning på vardagskvällarna, men nu är det gjort och jag kan vila mer i helgen istället!

Kramar Bella 

5 kommentarer:

cecce sa...

mmm...låter jättegott! Salladen måste provas:-)!
Rabarberpaj på grillen kan jag gott tänka mig att det är gott också! Tack för tipsen.

Hoppas du har det bra! Vädret är väl inte det bästa men det är ganska härliga tider nu ändå! Snart börjar jag mitt sommarlov vilket jag ser fram emot!

Stor kram!

Gittans Pysselsida sa...

Önskar dig en fin helg
Grattis på födelsedagen!
Kram Inga

Fröken Fräken sa...

Ja, kom sommarvärme tillbka nuu.. här är det skolavslutning och termometern visar på +6 grader! Jag såg en i toppluva på stan ju!
Men nu blev jag ju riktigt sugen på rabarberpaj..mums!

Majken sa...

Grattis på födelsedagen... vilken dag är den stora dagen?

Hoppas ni haft ett trevligt kalas idag :-)

Tack för goda recept :-)
Ha en fin kväll!
Kram

Rosie sa...

Smarrigt! Måste testa allt! Lät himla gott...