torsdag 14 juni 2012

Fotbollsdoktorn...


Höstvädret ute denna junikväll inbjuder inte till grillning i den ljusa sommarkvällen utan till innemys framför tv:n. Jag fastnade framför dokumentären Fotbollsdokton som handlar om kirurgen Carl-Axel Ekman, som tillsammans med sin hustru Monica ägnat tjugo år efter pensionen till att arbeta i Garissa i Kenya, där de båda engagerat sig starkt i kampen mot kvinnlig könsstympning. Hemma i Sverige har Carl-Axels mångåriga samarbete med Elfsborg lett till att fotbollsklubben också har engagerat sig i arbetet i Kenya.

2008 utsågs Carl-Axel till svensk hjälte och firades i en direktsänd tv-gala för hans och Monicas arbete mot könsstympning och han har får ett erkännande av Kofi Annan. Tillsammans har han och Monica räddad hundratals flickor från att få sina underliv stympade och i Garissa har andelen könsstympade flickor sjunkit från 98 till 86 procent.


Jag blir så imponerad av människor som ger så mycket av sig själva för att andra utsatta människor och då framför allt barn ska få en chans till ett bättre liv och önskar att jag själv kunnat göra så mycket mer. Vi lever på samma jord, men har så olika förutsättningar i våra liv...

Se dokumentären här och gå in och läs mer om Monica och Carl-Axel Ekmans stiftelse Garissa här.

Kramar Bella ♥

1 kommentar:

elin sa...

Bloglovinbyte? :)