tisdag 27 december 2011

Nya julbordsfavoriter...


På juldagen bjöd jag på traditionell julmat som jansson, köttbullar och prinskorv blandat med lite plockmat som går lika bra att bjuda på vid andra tillfällen under året. När jag fixade med det sista i köket fick gästerna små minivarianter av laxtapas till sin glögg...
 

Receptet på den här laxröran med dill och lime har jag tipsat om tidigare, men inte provat själv förrän nu och jag kan varmt rekommendera er att testa den, supersmarrig!!

Böckling är inget som vi haft på julbordet i min familj tidigare så jag fick för mig att prova att göra en böcklingröra med dijonsenap och dragon efter det här receptet...


Två favoriter från förra året som det blev en repris på i år var laxröran med pepparrot och örter och ägg med räkor och äpplen som ni hittar receptet på här. Laxröran ska ätas på tunnbrödsknäcke med en dillkvist på toppen, inte för att det gör något om tio år, men när man stått och pysslat med maten i flera timmar så vill jag gärna lägga upp det fint så det stör mig att jag missade att garnera med dill både på laxröran och äggen...

liksom på portions-janssonen med gravlax. Till saken hör att jag hade köpt dill som vissnat när jag steg upp på juldagen så min svärmor var snäll och åkte ner till köpcentrat och köpte ny till mig och så glömde jag att använda den, snurrig?? inte jag inte!! Receptet är ifrån Pernillas Jul!

PORTIONS-JANSSON PÅ GRAVLAX
ca 6-8 småformar

6-8 medelstora potatisar
1 stor gul lök
200 g gravad lax
salt och vitpeppar
2 1/2-3 dl mellangrädde
3-4 msk ströbröd
smör till stekning och till formarna
dill till garnering

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj små portionsformar(ca 8 cm i diameter). Skala potatisen och skär den i fina strimlor. Skala och skiva löken tunt. Skär gravlaxen i centimeterbreda remsor. Stek löken mjuk och glansig i smör. Varva potatis, lök och lax i formarna. Salta och peppra lite lätt mellan varven (men tänk på att laxen är salt i sig). Fördela grädden mellan formarna och toppa med ströbrödet. Grädda i mitten i ugnen 25 minuter till potatisen är klar och ytan gyllenbryn. Garnera gärna med lite dill.
Hoppas du haft en bra start på veckan oavsett om du börjat arbeta igen efter julledigheten eller du varit ledig!

Kramar Bella ♥

9 kommentarer:

Stjärnor & Champagne sa...

Gud vad mycket gott:)))) Ser mycket trevligt ut med alla små portioner. Hoppas att du mår bra/ Stor kram Anne

Hampus sa...

Tack älskling för det bästa julbordet någonsin:) Du är underbar, puss puss!!!

Kia sa...

Oj vad du fixar! Ser underbart ut!!
Härligt med spa på nyår. Vi har på hasseludden att utnyttja och ska försöka med det i vår.

Var till läkaren idag och då fick jag penicillin och hade lite förhoppningar att nu vänder det rätt snabbt. Istället fick jag 39 graders feber igen. Suck! Aja, får hoppas nya året startar bättre än vad det här verkar sluta!
Kram Kia

cecce sa...

Åh! Vad mycket gott! Ser fantastiskt ut! (Du måste ha slitit!)
Röran i glaset passar till nyår kanske?
Och jansson med lax låter supergott.
Ser att du fått jättefina julklappar! Hoppas du haft en riktigt fin julhelg och hunnit insupa lite frid och kraft mellan varven!

God fortsättning!
Kramar

alegni sa...

åh, vad mycket gott ni ätit i julhelgen! och allt är så vackert presenterat också!
fina julklappar dessutom, jag vet att ni kommer att njuta av helgen på spat!
kram och god fortsättning!
ingela

MIN LYCKA ♥ sa...

Gud så gott, jag som älskar allt vad fisk är!! Supersmarrigt, detta ska jag testa!! God fortsättning, Kram Marika

Helenas loggbok sa...

Åh så mycket gott och vad fint upplagt. Blir jätte sugen. Älskar lax och räkor i alla former.
Vilken fin ring du fick i julklapp och vad mysigt med spa! Vi är nu tillbaka i vardagen igen i Luxemburg. Tvära kast som vanligt!
Stor kram till dig!
Helena

Postadress Torslanda sa...

Tack för tipsen! Precis när jag är ute och letar inspiration till Nyår. Åh så skönt med spa .!

God Fortsättning!

Nazima sa...

Åh så gott allt ser ut! Önskar dig ett riktigt gott nytt år! Stor kram