måndag 4 juli 2011

Sommarsött...



















Den här ljuvligt goda tårtan med namnet Kristianopels midsommartårta bjöd min arbetskompis på för ett par veckor sedan på fredagsfikan på jobbet och den var riktigt smarrigt god. Så har du ett födelsedagsbarn att fira eller helt enkelt bara vill baka en jättegod tårta så tycker jag att du ska prova den här...
(Bild lånad av ICA Buffé-tidningen)

Vecka 27 är igångkickad och första arbetsdagen är avklarad, dagen har varit intensiv och så lär resten av veckan också bli, allt för att hinna färdigt med alla momsar innan jag går på semester nästa vecka. Det blir bara en veckas ledigt innan jag går in och arbetar i veckan efter för att köra lön, sen börjar äntligen den "riktiga" semestern med tre veckor sammanhängande ledighet. Känns i kroppen att den behöver lite ledigt och knoppen börjar nu så smått ställa in sig på semester, utan ringande väckarklockor på morgonen o sköna lata dagar att fylla med trevligheter och en del pyssel hemmavid.

I semestertider så ska man ju unna sig godsaker och mitt tips är tårtan ovan, receptet kommer här!
 

KRISTIANOPELS MIDSOMMARTÅRTA
Portioner: 10-12

INGREDIENSER
300 g vit choklad
2 gelatinblad

0,8dl socker
2 dl vispgrädde
2 1/2 dl kesella/kvarg (10 %)

BOTTEN
100 g smör
6 digestivekex

GARNERING
2 dl vispgrädde
1 lime (rivet skal)
1 1/2 liter bär och frukt, t ex jordgubbar, hallon, mango och kiwi
vit choklad att hyvla över
citronmelissblad

GÖR SÅ HÄR

Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Finhacka chokladen och lägg i en bunke. Smält sockret i en stekpanna. Rör inte om medan det smälter utan vicka i stället pannan lite fram och tillbaka. Häll på grädden när sockret blivit gyllenbrunt. Låt småkoka och rör runt med en träslev så att sockret smälter igen. Ta från värmen och rör ner gelatinbladen. Häll den varma vätskan över chokladen. Rör tills chokladen smält. Blanda ner kesellan. Ställ smeten i kylen tills den kallnat, gärna över natten.

Botten: Smält smöret. Mixa kexen i en matberedare. Tillsätt det smälta smöret och mixa lite till. (Digestivekexen kan också smulas i en mortel eller läggas i en plastpåse och smulas med händerna eller med en kavel.)

Klä en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med plastfolie. Tryck ut massan på bottnen i formen. Ställ i kylen 1–2 timmar.

Strax före servering: Lossa kanten från formen och ta försiktigt upp bottnen ur formen. Dra bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Vispa upp smeten med elvisp till en mousse. Vispa grädden i en annan bunke och blanda i limeskalet. Bred moussen över bottnen. Spritsa eller bred på grädden runt om tårtan. Toppa med bär och frukt. Hyvla över vit choklad och garnera med citronmeliss.

Smaklig Måltid!!

Kramar Bella ♥

8 kommentarer:

♥Mitt Lilla Krypin♥ sa...

Hej Bella!

Tårtan ser ljuvlig ut!!!
Det receptet lånar jag gärna :)

Kram Carolina

Cicci sa...

Tårtan lät riktigt ljuvlig. Ironiskt nog ligger Kristianopel i Karlskrona kommun. :)

Då har vi samma arbetsuppgifter denna vecka. Moms moms och åter moms
...
Jobbar denna och nästa vecka också. Men jag har sagt till mina kunder vi måste köra lönen en vecka tidigare. Så jag slipper jobba löneveckan.

Kram

Linda - Harmony Home sa...

Den ser inte dum ut den tårtan! En riktig sommartårta.

Kram

Susanne sa...

Tårtan ser underbar ut, tråkigt bara att man inte äter socker längre. Jag vill ju baka dessa läckerheter ;)
Jag har semesterlängtan och hoppas veckorna till v.30 går fort nu ;)

Kram och sov gott

LOTTAS HOME sa...

Mums vilken smarrig tårta!
Jag tar nu en liten paus från bloggen, men vi ses igen, kikar in när tid och lust finns.
Ha en skön sommar vännen, och var rädd om dig!
Stor kram Lotta

A House With A View sa...

Mums, vilken underbar tårta!! Tack för receptet!!!! Härligt med semester, min pågår just nu och det är heeeelt underbart att "bara vara". Att gå upp om morgonen och sätta sig med en thekopp utan att stressa iväg till jobbet - perfekt! Hoppas på lite bättre badväder bara...

Kraaaaaaaaaaaaaam aka

Zandra sa...

Tack snälla rara du, som alltid värmer dina ord. <3

Härligt att du bara har några dagar kvar nu innan din första semester omgång börjar :-)
Jag jobbar alla de kommande 14 arbetsdagar innan jag ÄNTLIGEN får semester hihi, Ska blir riktigt skönt :-)

KRAMAR

VILLA RUT sa...

Hej!
roligt att du vill följa vårt lilla "projekt"! Nu ska jag titta lite hos dig :)
Kram Fia