måndag 12 juli 2010

Den farliga leken...


Den perfekta sommarläsningen för stranden och hängmattan är Mari Ljungstedts nya bok, den åttonde i serien om Gotlandspolisen Knutas...

Ett måste för dig som gillar deckare är Mari Ljungstedts nya bok, Den farliga leken utspelar sig i modellvärlden och tar upp ämnet anorexia. Den röda tråden i boken är barns utsatthet och sårbarhet. Det är svårt att lägga ifrån sig boken när man väl börjat läsa och den lättlästa berättelsen har gjort att jag vänt blad i snabb takt i boken den senaste veckan och tagit varje tillfälle jag fått för att läsa vidare. Blir imponerad över Mari:s sätt att skriva där hon på ett mycket skickligt sätt väver ihop de olika trådanar i boken till ett spännande slut.

Jag som har haft anorexia i tonåren precis som gestalten Agnes i boken, fäster mig vid hennes karaktär och blir påmind om det liv jag levde för 15 år sedan. Författaren har verkligen lyckats med sin research och beskriver en anorektikers tankar och beteende på ett nästan skrämmande bra sätt. Hon skriver om hur patienterna på den avdelning som Agnes är inlagd på tar omvägar förbi vattenpölar när de är ute och luftas, hur de kletar ut maten över hela tallriken bara för att få i sig minimalt med kalorier. När jag läser om Agnes tvång att utföra motion av olika slag, som höga hopp i samband med varje måltid ryser det i mig och jag minns mina egna tonår där jag sprang upp och ner i trappan hemma i föräldrahemmet för att få ro i kroppen både före och efter måltiderna varje dag. En tacksamhet över att detta för länge sedan är ett avslutat kapitel i mitt liv infinner sig i samma stund som jag inte riktigt kan förstå att jag gjort mig själv så illa. Vill minnas att jag hört att författaren själv haft problem med ätstörningar under en tid i sitt liv och det kan förklara den otroligt välskrivna delen i boken som handlar om Agnes vardag som svårt sjuk.

Här på Västkusten är det tropisk värme idag, 30 grader varmt och åskovädret som väntas in under morgondagen kommer förhoppningsvis göra gott mot den kvalmiga luften som är ute nu. Sitter inne framför tv:n och tittar på Lotta på Liseberg, allsång hör sommaren till och tycker allsången på Liseberg är minst lika bra som den på Skansen och tänkte nog försöka ta mig ner och se den live under semestern.

Hoppas ni som trots värmen loggat in på datorn ikväll, ja alla andra också så klart, en riktigt trevlig kväll!!

Kramar ♥

5 kommentarer:

StrandviksVillan sa...

Alltför länge sen jag läst nån bok...
Så snyggt ni har i hallen!

Och jooo, hihi, den finska skärgården är också vackert :) Det är många som tror att jag bor i Sverige.

Ha det gott, hoppas du mår bra!
Här väntas över 30 grader idag, puh!!

Jenny sa...

Hej Bella!
Jag gillar Maris böcker, den här senaste har jag inte läst än, brukar vänta tills de kommer ut i pocket:)

Ha det gott o sköt om dig!

Kraam Jenny

Annas inspiration sa...

Hej svejs!

Hur mår du i värmen?

Stark du är som lämnat anorexin bakom dig. Just nu läser jag mest mammatidningar men håller på lite smått med en chiclit bok också. Lite variation är alltid bra :-)

Va rädd om dig,
kramisar!

cecce sa...

Oj, vad hände? Skrev nyss en kommentar men sen kom något konsyigt felmeddelande upp. Undrar om den gick fram.
Känns lite fånigt att skriva samma sak två gånger!:-)

Hursom helst...jag blev sugen på att läsa boken. Det var länge sedan jag läste.

Ni har så fint hemma hos er, av bilderna nedan att döma!

Tack för ditt stöd i dina fina kommentarer. Jag behöver dem...

Må så gott i värmen.
Många kramar

Bella sa...

Älskar hennes böcker! Har precis avslutat Den dubbla tystnaden och väntar med iver på att den senaste ska komma som pocket!

Kram!