onsdag 7 mars 2012

Porto Francos väktare...


Dagens boktips - Porto Francos väktare...

Porto Francos väktare är den våldsamma berättelsen om Marstrands tid som frihamn. Tiden är sent 1700-tal; kapare, smugglare och mördare härjar ostört. En ung kvinna stiger iland i Marstrands hamn en septemberdag 1793. Håret är kapat under mössan, hennes bröst är lindade och byxorna hänger löst på den gängliga kroppen. Runt omkring myllrar det av liv; sjömän på skeppen, handlare, brottslingar som fått amnesti i frihamnen. Hennes enda hopp står till att de ska ta henne för en man, att hon ska hitta arbete och någonstans att bo. Att hon inte ska tvingas åka tillbaka. 220 år senare görs ett gruvligt fynd på Klöverön. En kvinna och ett spädbarn hittas döda i Gamle mosse och kriminalinspektör Karin Adler kopplas in. Men att identifiera de två döda visar sig vara lättare sagt än gjort. Det enda man kan säga med säkerhet är att de har legat i mossen länge. Väldigt länge...
Trådarna leder Karin Adler långt tillbaka i Marstrands historia, och sakta men säkert nystas en osannolik historia upp.
 
Ann Rosmans tredje bok som utspelar sig på Marstrand, Porto Francos väktare, är helt klart läsvärd. Jag har läst de två första böckerna och tyckte framförallt i den andra boken att omskrivningarna av bl a gamla verktyg och personer tog för mycket plats. För mig var det för mycket detaljer och årtal, jag tappade intresset och ville istället läsa fortsättningen på själva historien, men i den här boken är det mindre av just detta och det passar mig bättre och berättelsen är riktigt bra och intressant. Att berättelsen bl a utspelar sig i vår favoritvik på en ö utanför Marstrand dit vi åker varje sommar med båtern gör ju självklart att man lätt lever sig in i historien.

Även i denna bok är det två parallela historier som utspelar sig, en i dåtid och en i nutid. Tyvärr tycker jag att delarna om Karin och Johan och de andra människorna på Marstrand som utspelar sig i nutid får för lite utrymme i boken, men trots detta så rekommenderar jag boken och självklart kommer jag att läsa även nästa bok av Ann Rosman, Mercurium.

Kramar Bella ♥

5 kommentarer:

messan sa...

Den boken vill jag jättegärna läsa.
Är jätteglad att jag hittat hit. Jag har själv sjukdomen MS och du verkar vara som jag...tänker positivt och gillar inredning.
Kramar

Jenny sa...

Hej Bella!
Tack för tipset, låter som en spännande bok, har inte läst något av Ann Rosman tidigare.


Ha det gott,

Kraam Jenny

cecce sa...

Tack för tipset även om jag är en usel bokläsare just nu. Men i sommar kanske:-)?

Hoppas du känner dig bättre i magen och att du kunnat insupa lite kraft. Vi går ju mot ljusare och varmare tider.Brukar underlätta lite i alla fall!

Kramar!

millandante sa...

Är ju ingen deckarläsare själv, men jag ska tipsa maken:)

Kul med dina boktips tycker jag!!

KRAM

Helenas loggbok sa...

Hej!
Jag har nog inte läst någon bok av Ann Rosman. Tack för tipset! Jag har just lagt undan en bok jag börjat i för den är alldeles för otäck. Jag fixar inte att läsa klart den för jag mår bara dåligt. Har aldrig råkat ut för det tidigare. Nu läser jag istället Wilmas bok "From Lark Rise to Candleford" på engelska. En tegelsten som TV serien är baserad på!
Kram, kram
Helena