fredag 2 mars 2012

Konstgjort och sömnlöst...


Är man allergisk och inte kan ha riktiga väldoftande vårblommor inne blir man glad när man hittar fina konstgjorda...

Jag kan fortfarande inte efter ganska många år med mer eller mindre bra sömn förstå hur det kan vara så förbaskat svårt att sova när man är som tröttast efter ett antal nätter med på tok för lite sömn. Man kan ju tycka att man borde somna snabbt och gott på kvällen av ren utmattning, men istället blir det en ond spiral som är svår att bryta trots olika knep som ska underlätta insomningen.

Jag kan inte låta bli att förundras över hur mycket man klarar av trots lite sömn, men också vad påverkad man blir av att sova dåligt, vilken skillnad det är på vad man orkar, hur snabbtänkt man är och hur glad man är i sinnet när sömnen är bra. Man har lättare för att hantera motgångar och ta tag i problem och man har ett helt annat driv i sig. Ingen tvekan om att det är viktigt med god nattsömn och det sliter nog mer än man vill veta på kroppen att sova dåligt under långa perioder.

Det var en befrielse igår kväll att få somna gott efter en period med dålig sömn och nu hoppas jag på att John Blund kommer på besök även denna fredagkväll som tillbringas hemma tillsammans med sambon och hämtmat, ett mycket bra sätt att inleda helgen på om ni frågar mig!

Önskar Er alla en riktigt trevlig helg!

Kramar Bella ♥

9 kommentarer:

Joanna sa...

Hej tänkte bara tispa om att jag kör en dagensbloggtävling varje dag där du har chans att länkas inför mina 400-600 unika läsare/dag.
Sen kör jag även andra tävlingar med fina priser så passa på att gå in och anmäl dig:)
om du inte vill ha såna här kommentarer ber jag om ursäkt och hoppas du får en underbar vecka!!PS. Länk till tävlingarna finns i vänsterspalten av bloggen och eftersom de är en ny dagens blogg varje dag så kolla så du anmäler dig i just dagens och inte en som redan är avslutad:)

Mickis sa...

Låter som en perfekt start på helgen :-)

& du har så rätt.. detta med sömnproblem är väldigt jobbigt & man får mycket sämre prestationsförmåga när man sover dåligt... ME,ns nackdelar....

Hoppas du kan sov riktigt gott inatt :-)

Kram

cecce sa...

Jag sover på tok för lite. Tänker att jag måste lägga mig tidigare och nog förbaskat sitter jag uppe alldeles för sent. Sömnen är a och o i vardagen så....Däremot har jag inte ha svårt att sova då jag väl somnat, vilket kanske är tur.
Hoppas du får din goda nattsömn i natt.
Själv ska jag gå och lägga mig NU:-)

Kramar!!

Stjärnor & Champagne sa...

Åh raring, hoppas John Blund infinner sig hos dig så att du får sova ut/ Krakram Anne

Carolines hemligheter sa...

God morgon fina Bella, hoppas verkligen att du sover riktigt gott i skrivande stund!

Sömnen är verkligen avgörande för att kunna ta vara på dagarna på bästa möjliga sätt, sömnlöshet är ett "fängelse" om man hamnar i en dålig spiral...

Jag tänker på dig rätt så ofta faktiskt, nu när jag själv inte mått så bra under en längre period och får en del insikter på vägen. När jag fick reda på att sköldskörteln spökade så tänkte jag faktiskt att "tänk om Bella har en obalanserad produktion, det skulle kanske kunna förklara några symtom" men sedan insåg jag att du har väl utrett allt som utredas kan vid det här laget?

Jimmy läste något intressant om sömn härom dagen, tydligen har det gjorts en stor forskningsstudie kring sömnbeteende och det visar sig att det sätt som vi sover på i modern tid är en ny uppfinning och inte det som är naturligt för människor från början. Istället sov man tidigare i två pass, efter mörkrets inbrott somnade "alla" efter cirka två timmar och sov därefter ett pass på cirka fyra timmar, sedan gick man upp en stund, kanske åt något, utförde någon syssla eller bara pratade med varandra innan man sov ett fyratimmarspass till. Och enligt forskarna är detta sätt att sova på mycket mer naturligt för våra kroppar utifrån sömncykler och annat. Det låter ju väldigt ovant för den moderna människan och lite tokigt men det kanske kan vara värt att prova under en period?

Stor kram och hoppas att du får en riktigt fin lördag!

mammaxtre sa...

Jag vet tyvärr av erfarenhet att det där med brist på sömn det sliter hårt på kropp och själ.

Jag hoppas att det vänder för dig nu och att du hittar en fin sömnrytm.

Sköt om dig

mammaxtre sa...

Jag vet tyvärr av erfarenhet att det där med brist på sömn det sliter hårt på kropp och själ.

Jag hoppas att det vänder för dig nu och att du hittar en fin sömnrytm.

Sköt om dig

Postadress Torslanda sa...

Sömnbrist slitet - mycket. Jag hoppas att du fått sova gott i natt. Ha en fin lördag i solen!

alegni sa...

jag kan inte förstå att ni har full vår hos er redan! du borde se snömängden vi har kvar...
sömnproblem har jag dragits med hela mitt vuxna liv, och faktiskt också redan i tonåren. ibland sover jag bättre under längre perioder, men sen drabbas jag av eländet igen. jag oroar mig alldeles mycket för saker jag inte kan påverka, det är det största problemet för mig.
kram och ha en fin söndag!
ingela