måndag 12 april 2010

Smögenpaj...


Mammas Smögenpaj är en återkommande favorit hemma hos föräldrarna vid högtider och receptet som jag utlovat tidigare finns nedan...
Idag har vi kunnat njuta av ännu en solig dag med höga vårtemperaturer här på Västkusten. Vinterjackan är undanhängd och en djupdykning bland vår och sommarkläderna är gjord och jag bara längtar efter att få gå med bara ben och ballerinaskor. Imorgon är det sambons födelsedag och för tre år sedan när han fyllde trettio var det riktiga sommartemperaturer och jag minns att jag låg ute och solade i bikini hela dagen på hans altandäck utanför lägenheten i Borås som han då bodde i och blev så solbränd att jag inte kunde ha min röda klänning jag köpt speciellt för kvällen, som tur var hade jag packat ner en svart klänning som matchade min röda hud aningen bättre och som helt enkelt fick bli den kvällens festblåsa. Vi hade innan festen haft mycket funderingar på hur alla skulle få plats, men det löste vädret åt oss då vi satt ute fram till midnatt utan att frysa, hade aldrig kunnat drömma om att det skulle bli så gott väder, det brukar ju bli kallt på kvällarna och nätterna om inte annat så tidigt på säsongen. Lyckat var det och även om det inte blir en lika varm födelsedag för sambon imorgon så hoppas jag att han får en riktigt bra dag!!
Här kommer receptet på mammas Smögenpaj:
SMÖGENPAJ
En sats pajdeg

100 gr margarin
2 ½ dl mjöl
2 – 3 msk vatten
Fyllning

1 förp crabfish – skär i små bitar
4 – 5 hg räkor (en burk)
3 - 4 hårdkokta ägg
3 – 4 dl creme fraiche
1 – 2 msk senap
½ dl hackad dill
1 burk ishavsrom (vit)
½ dl bostongurka

Ev garnering

Tomater, citronskivor dillkvistar

Blanda ihop pajdegen och tryck ut den i en pajform. Nagga den med en gaffel och grädda i 200 grader i ca 20 min. Skiva äggen och täck pajbotten med dem. Blanda ihop övriga ingredienser och fyll pajformen med detta.
Kan med fördel göras dagen innan man ska ha pajen.
OBS!
En sats fyllning är väl mycket till en paj, mamma brukar ofta göra två pajer och 1 ½ sats fyllning, men har en burk räkor per paj så gör man en paj kan man ju minska ner de andra ingredienserna i fyllning lite om man vill.
Smaklig Måltid!!

6 kommentarer:

Mia sa...

Den kommer jag att göra i veckan...låter ljuuuuuvligt go!!!

Hoppas solens varma och härliga strålar kan ge dig lite energi.....du är värd minst lilla gnutta av energi!

KRAM

Fånga dagen sa...

Wow vad gott med den pajen du, den ska jag absolut prova, älskar räkor.
Jag hoppas du har det lika soligt och fint som vi har det här även idag.
Jag önskar dig en fin dag men jag tror inte att det finns risk för att du ska bli solbränd i alla fall.
kramar Lena

Huset vid ån sa...

Hej Bella! Här skiner solen från en klarblå himmel men det är inget bikiniväder..Fniss! Det kändes riktigt kallt i luften. Vilket trevligt o musmigt recept du bjuder på...Hoppas att solen lyser på dig också....Vårkramar till dig! Therese

Therése sa...

Ja, tänk vad vädret kan va olika från år till år...och det är ju oftast tillfällen som födelsedagar m.m som gör att man kommer ihåg sånt där!
Vi får väl hoppas att solen lyser imorgon iaf på hans födelsedag...även att det inte är så varmt! ;-)

Pajen verkar ju kanongod...den måste verkligen testas vid nåt tillfälle...hm, kanske på jobbet till helgen...vi satt just och pratade om det igår vad vi skulle ha för nåt gott på vår jobb-helg...så tack för tipset ;-)

Ha det så gott...Kram!

Malin - I min trädgård sa...

Åh jäklar vad det här lät som en paj i min smak. Mums!

Nu sitter jag och dregglar över tangentbordet, men ska ändå kika vidare på din blogg.

Ha det bra!

Kram M

Emma sa...

Mums va gott de ser ut & låter! : - ) Den ska testas vill jag lova.

GRATTIS till maken din. Hoppas verkligen att vädret håller i sig imorgon. Tror nog de?! Har du köpt något speciellt till honom?

Ajaj! De måste gjort ont då du brände dig. Man får allt passa sig då solen tar grymt bra runt denna tiden! : - )


KRAMAR