torsdag 9 juli 2009

Sylt med lite annorlunda smak...



Blåbärssylt med basilika och lime
1 liter sylt

Ingredienser
2 l rensade blåbär
3 st pressad limesaft
2 tsk limeskal, rivet
2 msk basilika, finhackad
6 dl sylt- el strösocker

Tillagning
1. Koka bär och limesaft i en gryta ca 10 min. Ta grytan från värmen och tillsätt limeskal och basilika.
2. Rör ner sockret lite i taget. Koka upp och koka på svag värme ca 5 min. Ta bort eventuellt skum.
3. Ös upp sylten i rena varma syltburkar.

Nya smaker har smugit sig in i denna traditionella sylt. Gott och annorlunda!



Jordgubbssylt
4 person(er)

Ingredienser
2 l liter bär
8,5 dl socker
1 krm natriumbensoat

Tillagning
1. Rensa bären och skär dem i skivor.
2. Lägg dem i en kastrull och låt koka upp. Sjud dem under lock i cirka 5 minuter.
3. Tillsätt socker. Rör om och låt koka upp på nytt. Koka långsamt under lock i cirka 10 minuter.
4. Rör ut natriumbensoaten med lite varm sylt. Blanda detta sen med övrig sylt.
5. Skumma ordentligt.
6. Häll sylten på väl rengjorda burkar.
7. Vill du att sylten ska hålla ett tag bör du paraffinera den. Nykokt sylt kan täckas med ett lager paraffin när den är varm.

Till pannkakor, till kex och skorpa. Eller som mellanmål med filmjölk. Jordgubbsylt smakar mums till det mesta. Jordgubbar innehåller mycket fruksaft, så du behöver inte tillsätta något extra vatten.



Jordgubbsylt med citron och vanilj
1 sats(er)

Ingredienser
1 l jordgubbar
1 st vaniljstång
1,5 tsk citron, finrivet skal
0,5 dl citron, pressad saft
3 dl syltsocker

Tillagning
1. Rensa jordgubbarna. Dela vaniljstången på längden. Lägg jordgubbar, vaniljstång, citronskal, pressad citronsaft och socker i en kastrull. Låt koka ca 5 minuter.
2. Ta bort ev skum. Skrapa ur vaniljfrön och lyft upp stången.Låt stå under lock ca 5 minuter. Rör om försiktigt och häll upp sylten på varma väl rengjorda burkar.

Enklare än så här kan de inte bli då sylten är gjord på syltsocker som redan innehåller pektin, citronsyra och natriumbensoat och dessutom är smaken förstärkt med mer citron och vanilj. Önskar du en mer finfördelad sylt kan bären skivas innan de kokas till sylt.



Rabarber- och jordgubbssylt
1 sats

Ingredienser
500 g rabarber
500 g jordgubbar
1 l strösocker
1 st vaniljstång
1 st citron, 1 dl pressad saft
1 tsk citronsyra

Tillagning
1. Skala och skär rabarbern i bitar. Blanda rabarber med 400 g strösocker, en halv delad vaniljstång och citronsaft av 1/2 citron i en skål. Täck med plastfilm och låt marinera över natten i rumstemperatur. Gör på samma sätt med jordgubbarna.
2. Låt rabarber och jordgubbar rinna av var för sig i sil över en skål. Koka respektive avrunnen saft till 110°. Tillsätt respektive frukt och koka till 107°.
3. Tillsätt citronsyra och varva omväxlande rabarbermarmelad med jordgubbsmarmelad i rena varma burkar. Sätt genast på lock.

Underbar doft och smak sprider sig från denna sylt som passar både på frukostfrallan och de nygräddade pannkakorna.



Rabarbersylt med citronhonung
1 sats

Ingredienser
1 kg rabarber
600 g strösocker
1,5 dl citronhonung, eller apelsinblomshonung
2 st citron, pressad saft
10 st rosmarinstrån, färska
1 tsk citronsyra

Tillagning 1. Skala rabarbern och skär den i små bitar. Blanda med socker, honung och citronsaft i en skål och marinera i 24 timmar under plastfilm i rumstemperatur.
2. Låt rabarbern rinna av väl. Koka den avrunna saften till 110°. Tillsätt rabarber och rosmarin. Låt koka till 107°. Tillsätt citronsyra, rör om och häll genast på varma burkar. Sätt genast på lock.

En sylt som påminner om engelsk marmelad i smaken.

Som en liten uppföljning på tidigare inlägg där jag tipsade om ett enkelt sätt att göra etiketter till bl a syltburkar kommer här förslag på syltrecept med lite nytänk vad det gäller smaken. Alla recept är hämtade från Allt om mat. Hoppas något faller Er i smaken!

18 kommentarer:

Helenas loggbok sa...

Vilka smarriga recept du bjuder på! Har tänkt att plocka lite bär under sommaren, men kan ju inte ta med dem hem till Luxemburg. Men sylt och marmelad går ju faktiskt att ta med hem.... Fast det klart -det ska ju få plats i bilen oxå!!!!

Magdalenas bok har jag inte läst, så den kanske jag ska köpa. Har just läst ut Mari Jungestds bok och ska börja på Åse av Denise Rudberg. Det är jättebra för mig att få boktips av dig!!!

Kramar
Helena

Anonym sa...

Hej vad kul att du kikade in på min blogg.
alltid så roligt med nya besökare.
Hoppas jag ser dig där igen snart.
kram kram

Cicci sa...

Tycker att blåbärssylten lät jättegod. Tror att det blir väldigt friskt med limen blandat med blåbär.

Har heller inte läst Magdas bok. Men den är nog spännande läsning, då det är en självbiografi.

Kram

Made in Persbo...Carina sa...

Yepp! två fröknar är helt riktigt. Nu har jag dessutom lagt in tipsinlägget. Visst har de en helt underbar butik!

Ha det gott!
Kram, Carina

Annas inspiration sa...

Vilka recept!

Vet du jag har aldrig gjort egen sylt,
kanske dags att börja :-)

sovgott
kramen

Stjärnor & Champagne sa...

Mums vad smarrigt....Jag har inte läst Grafs bok så du är inte sist, hihi...Ja det var jättekul att träffa Helena, kändes som att vi stämmer ihop. Vi tjattrade och tjattrade. Ha det gott vännen i detta förb...regn

Kramkram A

Anna sa...

Va du e söt!! Vi tar gärna tips om härliga ställen du vet om, jag hör av mig om vi kommer bortåt din sida :)

Den där sylten med jordgubbar, citron å vanilj lät som nåt jag vill prova!!

Hoppas din kväll varit bra, vi har kollat på seven pounds å det va en lite udda film .. bra men udda :)

Stor kram!!

mariaemb. sa...

ÅH! Perfekt med sylttips inför stundande bärtider! Kul med lite annorlunda recept.

Hoppas att du får en fin helg!

Kram Maria

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

tackar tackar...dt samma får sägas om din...mysig o ttevlig...o sylt..det gillar vi båda...mi kommer i morgon;)))

Kram Millan ♥

Radhusdrömmar sa...

Vad kul med lite annorlunda smaker till det klassiska :-)

Håller med dig om Magdalenas bok, visst är den bra och man får verkligen en annan bild av henne. Hoppas att hon skriver en fortsättning om hur hennes liv med Hedman har varit och allt som hänt nu. Läser hennes blogg ibland, hon verkar rätt rolig.

Kram Johanna

Ha en bra helg!!!

Miia - There´s no place like home sa...

Kul med annorlunda sylt-recept! Men är det verkligen gott...? :)

Hoppas du får en fin helg, tjejen. Kraaam

Blogg by Maliin Stoor sa...

Tack för fina recept, annorlunda!!!

Må gott i helgen


Maliin

Jess sa...

Mmm vilka goda recept. Helt klart något jag kommer testa. Ville bara komma in och säga hej.:)

Signe 1 sa...

Oj vad mycket härliga recept du bjuder på! Ja tid har man ju nu när regnet bara vrääker ner!! SUCK! Kraam Sofia

Anna sa...

Vill bara säga att din blogg blir lite som en fristad, det blir en lugn känsla när jag kikar in här och allt känns äkta!

Jag gillar verkligen din blogg!
Hoppas du har en helt underbar helg söta du!

KRAMAR till dig!

jessi sa...

lycka till med syltandet! gott att ha hemma till hösten, afternoon tea med scones o sylt. mums!

ha det så gott!

millandante sa...

Så gott det låter att blanda i lite lime... måste prova!!
Tack för dessa recept och för dina fina ord inne hos mig! De värmer ska du veta!
Kram

VITA NYANSER sa...

Vilka fina bilder och härliga recept!

Hoppas att du har det bra!
Kram L-L