fredag 27 december 2013

Mjuka kakor till jul...

 
Man skulle kunna tro att bloggen förvandlats till en matblogg, men lugn det kommer snart andra inlägg, detta blir det sista med recept i från årets julbak. Kanske att någon av er vill spara ner eller prova något recept och för egen del är det perfekt att ha sina recept samlat på bloggen tills nästa år. Pepparkaksmuffinsen har jag bakat innan efter det här receptet, men den här gången valde jag att göra dem i små formar och det gick utmärkt. Kortade dock tiden i ugnen med några minuter för att undvika att muffinsen blev torra...

 
Cheesecake med pepparkaksbotten och Pepparkaks- och nötsnittar...
 
CHEESECAKE MED PEPPARKAKSBOTTEN
 
Pepparkaksbotten
 
35 st pepparkakor, ca 150 g
75 g smör
 
Cheesecakefyllning
250 g vit choklad
2 pkt philadelphiaost, 400 g
1 dl kesella
1 dl strösocker
75 g mörk choklad
 
Till garnering
 
Lingon
 
Gör så här
1. Botten! Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och mixa det med pepparkakor i en mixer.
3. Tryck ut pepparkakssmeten i en form med avtagbar kant, gärna en hjärtformad.
4. Grädda pepparkaksbottnen i ca 8-10 minuter.
5. Fyllning! Smält vit choklad i ett vattenbad.
6. Grovhacka mörk choklad.
7. Blanda ihop philadelphiaost, kesella och strösocker.
8. Tillsätt den smälta vita chokladen långsamt under ständig omrörning.
9. Blanda ner den hackade mörka chokladen.
10. Fyll upp formen och ställ din cheesecake svalt fram till servering. Du kan också frysa och ta ut den 1 timme före servering.
 
SUPERSNABBA PEPPARKAKS- OCH NÖTSNITTAR
 
0,75 dl socker
100 smör/margarin
2 msk ljus sirap
1 msk pepparkakskryddor
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 msk kallt vatten
0,5 dl mandel, hackad
0,5 dl hasselnötter, hackad
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Blanda alla ingredienser utom nötterna till en deg.
3. När degen är väl blandad knåda in nötterna i degen.
4. Dela degen i 3 delar och rulla till rullar. Lägg rullarna på bakplåtspapper på en plåt.
5. Tryck till lite lätt på rullarna, grädda 12-15 minuter.
6. Tag ut från ugnen och skär i sneda remsor.

 
 
Pepparkakshjärtan med lingon har blivit en tradition vid jul, men vet inte hur jag tänkte när jag vände dem åt fel hål innan jag hade på toppingen i lördags...

 
Fotona ifrån i lördags är som ni vet allt annat än bra, men högst upp ser ni Kladdkaka "Rocky Road" och bredvid är en Nötkaka med nöttopping. Samma nötkaka syns längst bort på nedre raden med apelsinglasyr, i mitten Paradisbitar...
 
KLADDKAKA "ROCKY ROAD"
 
150 gram smör el margarin
2 st ägg
2 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulve
1 dl kakao
0,5 dl pecannötter, hackade
1 dl mandlar, hackade
1 dl mini-marshmallows
0,5 dl Nonstop
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Smörj en form med löstagbara kanter (24 cm) med flytande margarin och mjöla.
3. Smält margarinet och låt svalna.
4. Vispa ägg och socker poröst.
5. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och kakao i en bunke. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd ner den försiktigt.
6. Tillsätt det smälta margarinet.
7. Vänd i nötterna och godiset i smeten, men spar gärna några att strö över innan kakan sätts i ugnen.
8. Häll ned smeten i formen.
9. Grädda i mitten av ugnen om du har över och undervärme(med varmluft spelar det ingen roll vart du har kakan). Efter 14-15 minuter är kakan kladdig och efter 17-18 minuter är kakan mer gräddad.
 
Tips:
Du kan byta ut nötter/godis mot de nötter och godis du har hemma. Ett bra riktmärke är att tillsätta 1,5 dl nötter och 1,5 dl godis. Använd t.ex. överbliven julchoklad efter julen.
 
Servera som kladdkaka med en klick Milda Visp eller skär i mindre bitar och servera som julgodis.
 
Receptet på kladdkakan fungerar utmärkt även utan nötter och godis.
 
 
NÖTKAKA MED APESLINGLASYR ELLER NÖTTOPPING
 
3,5 dl hasselnötter
150 gram smör el margarin
3 dl socker
4 st ägg
200 gram Créme Bonjour naturell, Cream cheese (alt 2 dl mjölk)
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
 
Glasyr alternativ 1
100 gram smör el margarin
1 dl socker
2 msk vetemjöl
1 dl hackade nötter
2 msk koncentrerad apelsinjuice
 
Glasyr alternativ 2
 
3 dl florsocker
0,5 dl koncentrerad apelsinjuice
25 gram smör el margarin
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Smörj en långpanna, ca 20 x 30 cm, eller lägg i bakplåtspapper.
3. Hacka hasselnötterna fint antingen för hand eller i en matberedare.
4. Vispa margarin och socker poröst, tillsätt äggen ett i taget och rör i Crème Bonjour.
5. Blanda mjöl, hackade nötter, salt och bakpulver separat och vänd ner det försiktigt i smeten.
6. Fördela smeten i långpannan, grädda i mitten av ugnen (om du har över- och undervärme) i ca 20-25 minuter har du varmluftsugn spelar det ingen roll vart i ugnen kakan gräddas.
 
Glasyr 1:
1. Smält margarin, tillsätt sockret och rör om tills sockret har smält.
2. Vispa i mjölet, tillsätt nötterna och apelsinjuicen och låt koka in.
3. Häll glasyren över den varma kakan och ställ in den i ugnen ytterligare 5-7 minuter.
4. Ta ut kakan, låt svalna och skär i bitar.
 
Glasyr 2:
1. Blanda florsocker med apelsinjuice. Vispa in Milda.
2. Bred på kakan när den svalnat och skär i bitar. 
 
 
PARADISBITAR
 
100 g mörk blockchoklad
100 g smör
2 1/2 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
100 g hackade hasselnötter
1 dl filmjölk
1 dl mjölk
Kräm:
1 dl strösocker
1 dl vatten
3 äggulor
150 g smör, mjukt
50 g mörk blockchoklad
1 tsk vaniljsocker
Chokladströssel
100 g valnötskärnor

Ugn:200°
 
Gör så här:

1. Smält chokladen.
2. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ägget och sen den svalnade chokladen.
3. Rör ner de blandade torra ingredienserna varvat med fil och mjölk.
4. Slå smeten i en smord och bröad liten långpanna eller rulltårtspanna. Grädda på nedersta falsen cirka 20 minuter. Vänd upp kakan på bakpapper.
5. Koka socker och vatten till krämen till en simmig lag som trådar sig.
6. Vispa upp äggulorna och slå sen i den heta sockerlagen i en fin stråle under kraftig vispning. Vispa smeten ljummen, rör sen ner smöret i små klickar under vispning.
7. Rör sist ner den smälta svalnade chokladen och vaniljsockret och arbeta krämen blank.
8. Bred krämen över kakan, dela den i bitar. Strö på strössel och garnera med en valnötskärna.

 
 
Silviakaka är kanske inte så julig, men god liksom kärleksmumsen som skymtar till höger i bild...
 
SILVIAKAKA
 
Kakan
3 st ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1,5 dl kallt vatten
 
Kräm
150 g smör
1,5 dl socker
2 st äggulor
3 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
 
 1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa ägg och socker poröst. 
3. Blanda i det kalla vattnet och till sist mjölet ihoprört med bakpulvret.
4. Häll smeten i långpanna eller gratängform - med bakplåtspapper. Om du använder långpanna är gräddningen omkring 15 minuter, om du använder gratängform något längre. Kolla med sticka att smeten stannat.
5. Låt kakan svalna.
6. Koka ihop krämen i en liten kastrull. Låt småputtra lite på svag värme under ständig omkörning. Tänk på att det är äggulor i smeten så du inte har för hög värme.
7. Bred ut krämen över kakan och strö sist på kokos.
8. Det gör ingenting om krämen fortfarande är lite varm och rinner in i kakan - det gör den bara lite saftigare.
 
KÄRLEKSMUMS

150 g smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk

Glasyr:
75 g smör
2 msk kallt kaffe
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl florsocker

kokosflingor

Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst och tillsätt alla torra ingredienser omväxlande med mjölken och det smälta smöret. Blanda väl och häll smeten i en mindre långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen på 175°C i ca 15 minuter.

Låt kakan svalna och smält under tiden smöret till glasyren i en liten kastrull. Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning.

Bred glasyren på kakan och strö över rikligt med kokos. Skär slutligen kakan i fyrkantiga bitar. Servera och njut!
 
Kramar Bella  

2 kommentarer:

Kia sa...

Oj, vad mycket du bakat!! Kanske ska sadla om till konditor? Ser väldigt proffsigt ut. Jag skulle vilja ha en gårdsbutik med café och dig skulle jag ha i cafét. :)
God fortsättning till dig och ha en toppen helg!

Kram Kia

Nilla Q sa...

Men du är ju helt fantastisk! Så otroligt mycket goda saker du gjort!!! Tusen tack för recepten, nu vet jag vart jag ska leta när jag blir sugen på något gott:)
God fortsättning!

Kram Pernilla