onsdag 25 december 2013

Pannacotta med olika smaker...


I lördags bjöd vi på pannacotta i olika smaker och favoriten hemmagjord chokladpudding...
 

 
LINGONPANNACOTTA MED JULSMUL
 
2 st gelatinblad
1 st vaniljstång
1 dl rårörda lingon
5 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
6 st smulade pepparkakor till garnering
 
Gör så här:
 
1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter.
2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull
3. Lägg även i stången.
4. Koka upp lingonen med grädde, socker, vaniljstång och frön.
5. Låt blandningen sjuda i ca 3 minuter.
6. Ta upp vaniljstången och mixa lingongrädden med stavmixer.
7. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och vispa ner dem i lingongrädden.
8. Fördela lingonkrämen i små glas.
9. Låt stå i kylen i ca 5 timmar för att stelna.
10. Strö över pepparkakssmulorna.

 

SAFFRANSPANNACOTTA M PEPPARKAKSMULOR
ca 6 portioner
 
2 st gelatinblad
1 st vaniljstång
0,5 g saffran 
5 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
4-5 st pepparkakor, smulade
 
Gör så här:
 
1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
2. Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg fröna och stången i en kastrull.
3. Häll på grädde, socker och saffran och låt blandningen sjuda över låg värme i ca 3 minuter.
4. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem och vispa ner dem i grädden.
5. Ta sedan bort vaniljstången och fördela saffranskrämen i portionsformar.
6. Låt stå i kylskåpet i ca 3 timmar eller till de har stelnat.
7. Strö över pepparkakssmulorna när pannacottan ska serveras.


VANILJPANNACOTTA MED PEPPARKAKSSMUL
OCH RÅRÖRDA KANELLINGON
ca 6 portioner
 
3 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
1/2 dl strösocker
pepparkakor till garnering
Kanellingon
100 g lingon
2 msk strösocker
1/2 tsk kanel
 

1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten tills de blir mjuka, ca 5 minuter.
2.Häll grädden i en kastrull. Klyv vaniljstången och peta ner fröna i grädden, lägg ner stången också. 3. Tillsätt sockret och låt gräddblandningen koka svagt några minuter.
4. Ta kastrullen från värmen.
5. Ta upp gelatinbladen och krama ur lite vätska.
6. Lägg ner dem i grädden och rör med en visp tills de har smält.
7. Fiska upp vaniljstången och häll upp pannacottan i portionsglas.
8. Låt svalna och ställ sedan kall i minst 2 timmar.
9. Rårör lingonen med sockret och kanelen.
10. Toppa pannacottan vid serveringen med lingonen och smulade pepparkakor.


SYSTRARNA EISENMANS CHOKLADPUDDING
 Antal portioner: 6
 
Ingredienser
 
1/2 vaniljstång
5 dl mjölk
2 äggulor
1 dl strösocker
2 msk maizena
2 msk kakao
1 krm salt
150 g finhackad mörk choklad (60–70 % kakao)
1 msk rumsvarmt smör

Gör så här:
        
1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en tjockbottnad kastrull. Lägg även i stången. Tillsätt mjölken, koka upp och låt sjuda i 3–5 minuter.
2. Vispa äggulor, socker, maizena, kakao och salt. Häll ner i mjölken under ständig vispning. Låt sjuda över svag värme under fortsatt vispning till en kräm – den får inte koka.
3. Ta upp vaniljstången. Tillsätt chokladen och smöret och rör tills all choklad har smält.
4. Häll upp chokladpuddingen i portionsskålar. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåpet tills puddingarna har kallnat.
5. Servera med vispgrädde

Kramar Bella

1 kommentar:

A House With A View sa...

Gud vad gott det där verkar!! Lagom stora småkoppar och vackert för ögat också :) Tack för recepten, de printar jag ut och sparar :)

Många julkramizar aka