torsdag 26 december 2013

Små godbitar...

 
Lingontryffeln och knäcken har jag gjort tidigare, men nougatkulorna och tryfflarna gjordes för första gången, men inte sista...

 
NOUGATKULOR
ca 30 st
 
150 gram nougat
200 gram mandelmassa
150 gram kvalitetschoklad  med smak av havssalt
En liten gnutta flingsalt
 
Gör dina nougatkulor så här :
 
Ta fram den kylskåpskalla nougaten och skär upp i 30 stycken bitar.
Rulla varje bit till en rund liten boll. Skär sedan mandelmassan (rumstempererad) i 30 bitar, tryck ut varje bit med handflatan. Lägg nougatbiten i mitten och rulla ihop till en boll. Smält sedan chokladen över vatten bad, på svag värme. Och chokladdoppa sedan varje bit , låt överflödig choklad rinna av och strö över lite flingsalt och låt stelna på bakplåtspapper.
Förvaras bäst svalt, i burk med lock.
 

 

Jag hade mörk kvalitetschoklad 70 % kakao när jag gjorde mina chokladtryfflar – men det går bra att göra med mjölkchoklad också för en lenare, och mjukare smak...

LYXIGA TRYFFLAR

125 gram kvalitetschoklad
1/2 dl grädde
1 msk smör
Garnering : hackade nötter eller kokos
Gör så här :
Hacka chokladen i mindre bitar. Värm upp grädden i en kastrull, ta bort när den precis har börjat koka. Rör snabbt ner chokladen och rör tills chokladen har smält helt. Värm ev. på lite om inte all chokladen smälter. Rör till sist ner smöret i blandningen tills smeten blir blank. Ställ sedan smeten svalt i ett par timmar, när den stelnat så kan du forma kulor av chokladen. Rulla sedan kulorna i valfri garnering.

 
Något för alla smaker, Wienernougat, Chokladfudge...
 
TOMTESKUMFUDGE
 
10-12 stycken skumtomtar
2 dl socker
50 gram smör
1 dl vispgrädde
150 gram vit choklad
Gör så här :
Häll i alla ingredienser förutom chokladen. Klipp ner tomtarna i småbitar och låt allt smälta / småsjuda under omrörning. Sen tar du bort kastrullen från plattan och bryter ner chokladen. Rör tills den är blank, och häll sedan upp smeten i en bakplåtspapppersklädd form. Storlek på formen kan du bestämma själv, väljer du en mindre så blir det större bitar och tvärtom.
Låt svalna i kylskåp och skär sedan ut lagom stora fudge bitar.
 
SCHWEIZERNÖTSFUDGE
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
150 gram mjölkchoklad te.x schweizernöt
Gör så här :
Mät upp grädde, strösocker o sirap i en stor kastrull. låt koka till 120 grader, eller tills smeten klarar “kul-provet”. Rör sedan ner honung och smör, och bryt till sist ner den goda chokladen i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*25  cm.
 
POLKABRÄCK
100 gram vit choklad
100 gram mörk choklad
1/2 påse med polkagrisar
Bra att ha : hammare
Gör så här
Smält chokladen över vattenbad eller Micro.
Ta fram i en bakplåtsklädd form cirka 15*20 cm, lägg första lagret med chokladen i botten och ställ svalt medan du smälter choklad nummer två. Under tiden hammrar du polkagrisarna till karamellströssel. Låt dem ligga kvar i påsen, så skvätter det inte så mycket. Häll på lager två av chokladen och strö polagrisarna över, och ställ svalt tills du kan skära upp lagom stora bitar av godiset.
Förvaras framme i rumstemperatur en stund innan servering.
Kramar Bella









 

4 kommentarer:

TIDSOPTIMISTEN sa...

Oj vad mycket godsaker, och just nu känns det som det är dags för godisstopp ett tag för hua vad man snaskat i sig men det hör ju julen till ;) Go' fortsättning <3

Kram Ullis

Hemma på Sjuan sa...

Men vad mycket gott det var på de faten! Alla pratar om matkoma men jag är nog i socker koma ;)
God fortsättning, kram Suss

Majken sa...

Men ååååhhhh vad MYCKET godsaker :-)
Vad DUKTIG du är!!

Tack för alla tips!
GOD FORTSÄTTNING!
Kram

Snäckskalsdalen. sa...

God fortsättning!
Och oj, du är en mästare på det här med desserter och godis? Är det ett yrke du har, jag är helt imponerad av allt det goda och tack så jättemycket för recepten!
Agneta kram