söndag 11 december 2011

Julcupcakes, Lingontryffel, polkachokladkaka och en mysig lördagkväll...


I gårdagens Leva & Bo bilaga hittade jag recept på goda julcupcakes, bilden är ifrån tidningen då jag missade att ta kort på mina egna som jag bakade, men goda blev dem!

JULCUPCAKES
12 små, 8 stora

3 ägg
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
75 g smör
1/2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1/2 dl hackade nötter
1/2 rivet äpple

Frosting:

50 g smör (rumstemperatur)
100 g cream cheese
3 dl flocksocker
1 tsl kanel
torkade tranbär

1. Smält smöret. vispa ägg och socker ljust och pösigt. Tillsätt smält smör och mjölk.
2. Sikta ner mjölet blandat med bakpulver och kanel. Blanda till en jämn smet. Rör ner nötter och river äpple.
3. Häll smeten i formar (fyll 2/3 av formen) och grädda på 200 grader i cirka 15 minuter för små och 20 minuter för stora. Låt svalna.
4. Frosting. Rör eller vispa samman smör, cream cheese och florsocker till en slät kräm. Tillsätt kanel och spritsa eller bred ut frosting på varje kaka. Garnera med torkade tranbär.


I Pernilla Wahlgrens nya kokbok finns ett recept på lingontryffel som jag provat i helgen, den mörka chokladen och de sötsyrliga lingon är en perfekt kombo som jag valde att göra i hjärtformade aluminumformar ifrån Åhléns...

LINGONTRYFFEL
ca 40 st

250 g mörk choklad av bra kvalitet
20 g smör
1 dl vispgrädde
1/2 dl råröda lingon

Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och häll i grädden. Värm tills blandningen nästan kokar och ta ifrån plattan. Låt chokladhacket smälta i grädden. Blanda i lingonen och rör till en slät blank smet. Skeda ner tryffelsmeten i ischokladformar och ställ dem i kylskåpet att stelna.


Kan inte minnas att jag någonsin gjort knäck tidigare, så jag provade Pernillas recept som även det finns i boken...

KNÄCK MED VARIATIONER
ca 80 st

2 dl grädde
2  dl sirap
2 dl strösocker

Förslagsvis kan man göra en sats av grundrecepetet och sen dela upp det i några olika skålar så att det blir mindre av varje sort.

VARIANTER PÅ SMAKSÄTTNING (1/4 sats)

1/4 dl skållad hackad mandel eller
5 hackade valnötter och rivet skal av 1/2 apelsin eller
2 msk krossad polkagris eller
20 g mörk choklad (knäcken blir mer fudgelik)

Ställ ut knäckformar på en bricka. Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull, gärna vid (då går det fortare). Koka livligt utan lock tills temperaturen är uppe i 125 grader, håll koll med digitaltermometer eller gör kulprovet.

För klassisk knäck, bland i ca 1 dl skållad hackad mandel, eller pröva någon av de andra smaksättningarna. Skeda upp smeten i formarna med två teskedar. Låt svalna och förvara knäcken svalt i burkar med smörpapper mellan varje lager.


Jag gillar julen och dess traditioner och mycket vill jag ska vara samma från år till år, men just julgodiset gillar jag att variera och brukar prova ett par nya sorter varje år. I år har det varit ett måste att godiset ska var enkelt att göra och inte heller tidskrävande eftersom min ork fortfarande inte är som vanligt då magen inte är helt bra så polkachokladkakan som gjordes i gårdagens Go Kväll passade mig perfekt.


POLKACHOKLADKAKA
för ca 10 personer

10 st polkagrisar
400 g vit choklad
100 g mörk choklad

Krossa polkagrisar till lagom stora bitar. Smält vit och mörk choklad. Stryk ut ett lagom tjockt lager av vit choklad på en plåt med bakplåtspapper, ringla över mörk choklad och sist strör du på krossad polka. Låt stelna och bryt lagom stora bitar och lägg i en fin skål.


 Jag provade på att göra en variant med mörk och ljus choklad och hade tanken att strö över hackad mandel el nötter, men fick riva choklad i stället då jag misstog mig på vad jag hade i mina köksskåp...


Klassiska chokladbollar var inte igår jag gjorde, kan faktiskt inte påminna mi att jag gjort det sen jag flyttade hemifrån så utan receptet som ligger kvar i föräldrarhemmet fick jag välja ett av alla som finns på nätet och valet föll på första bästa jag hittade nämligen det här...

Dagarna går fort och jag har inte riktigt hängt med på att det redan är 3:e advent och mindre än två veckor till julafton. Jag har ägnat helgen åt att förbereda mat, bl a stekt köttbullar som nu ligger i frysen och sen gjort julgodis. Det är ett måste att planera lite mer än vanligt i år för att få gjort det som både måste göras och som jag vill göra inför julhelgen. De flesta julklapparna är köpta (läs beställa på internet, hur bra är det inte att kunna sitta hemma i soffan och klicka hem det man vill ha!!) och nu är maten förberedd så gott det går och till helgen blir det städning och pyntning så det ska nog bli jul i år också.

Igår var sambon på julbord med sitt jobb och jag hade trevligt besök av A och K med barn och som den bästa bonusen fick jag vara barnvakt åt lilla A några timmar på eftermiddagen/kvällen. Så mysigt att få gosa med den 3 månader gamla tjejen som skötte sig alldeles utmärkt.

NU: Beck och sen väntar sängen!

Kramar Bella ♥

4 kommentarer:

Miruschka sa...

Vilka godsaker du bakat:) Just julgodiset är det mina döttrar som fixar, men knäck är något som aldrig görs hos oss. Vet faktiskt inte varför det blivit så!

Skönt att du mår bättre, men ta det lugnt och gör det som du bara vill. Jul blir det ändå;)

Kram♥ och hoppas du får en fin start på vecka 50!

alegni sa...

oj hjälp, så mycket gott du har lagat!
jag har inte riktigt kommit igång med julbaket än. jag har alltid bakat samma sorter, från år till år, men i år skulle jag vilja göra något helt nytt, och då står jag här med tummen mitt i handen, och vet inte alls i vilken ända jag ska börja, eller vad jag överhuvudtaget ska baka/laga. jag får nog ta och börja gnugga mina geniknölar snart!
ha en fin vecka!
kram
ingela

Kia sa...

Oj, vad du har bakat! Kan man hyra dig? :)
Ska försöka göra lite kulgodis i helgen hade jag tänkt.

Jag har också klickat hem en hel del julklappar. Så skönt.

Ha en skön vecka.
Kram Kia

Anonym sa...

test