lördag 4 januari 2014

Chocolate Cheesecake...

 
Chocolate cheesecaken som jag gjorde i torsdags efter Roy Fares recept blev lyckad, mäktig, men god smak, dock kanske jag tar lite mindre av själva cheesecaken nästa gång så att kakan inte blir riktigt lika hög. Roy Fares skriver i boken (United States of Cakes) att hemligheten för att få till en krämig och god cheesecake är att det krävs tålamod när den står i ugnen, då minskar risken att den spricker och blir övergräddad...
 
CHOCOLATE CHEESECAKE
12 bitar
 
Ingredienser

Pajbotten:
200 g oreokakor (20 st)
50 g osaltat smör

Cheesecakefyllning:
250 g mörk choklad, 70 %
900 g rumsvarm färskost (cream cheese)
300 g strösocker (3 ¼ dl)
3 g salt (½ tsk)
200 g rumsvarm gräddfil (2 dl)
165 g ägg (3 st, rumsvarma)
15 g äggula (1 st)

Garnering:
300 g vispgrädde (3 dl)
50 g smält mörk choklad, 70%
50 g flisad mörk choklad, 70%
 
Gör så här:
 
1. Pajbotten: Sätt ugnen på 180 grader, varmluftsfunktion. Skrapa bort fyllningen i oreokakorna och kör sedan kexen till fina smulor i en matberedare. Smält smöret och tillsätt det. Blanda ordentligt och fodra sedan bottnen på en springform, 24 cm i diameter, med blandningen. Platta till ytan lite lätt med baksidan av en matsked. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna helt.
2. Cheesecakefyllning: Sätt ugnen på 200 grader, varmluftsfunktion. Hacka och smält chokladen försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. Låt svalna till ljummen temperatur.
3. Vispa färskost, socker och salt fluffigt i en bunke. Vispa sedan ner gräddfilen. Vänd ner 1 ägg i taget samt äggulan med en slickepott. Vänd slutligen ner chokladen noga.
4. Häll fyllningen i formen, jämna till ytan med en slickepott och grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk värmen till 110 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 60 minuter till. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 40 minuter. Ta ut och låt svalna. Låt cheesecaken stå i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt.
5. Dra en tunn kniv runt formens kant innan du lossar den. Skölj kniven med varmt vatten några gånger under tiden. Bred vispad grädde på toppen och ringla den smälta chokladen ovanpå. Avsluta med att strö den flisade chokladen över alltsammans.
 
Kramar Bella

3 kommentarer:

Nazima sa...

Tack snälla för att du delar med dig av recept från Roy Fares bok. Denna känns som jag bara måste baka och bjuda på nästa gång vi har middags -eller fikagäster, då vi är är smått tokiga i allt med choklad här hemma.

Önskar dig fin helg!

Kramar

Nazima sa...

Tack snälla för att du delar med dig av recept från Roy Fares bok. Denna känns som jag bara måste baka och bjuda på nästa gång vi har middags -eller fikagäster, då vi är är smått tokiga i allt med choklad här hemma.

Önskar dig fin helg!

Kramar

Junitjej sa...

Vad den ser god ut!

Svar: Smart att du önskade dig skönhetsprodukter i julklapp.