fredag 19 april 2013

Frasiga rabarberbakelser och Kokos- & hallonstubbe...

 
Hittade de här frasiga rabarberbakelserna i senaste Buffé, receptet är Hela Sverige bakar-Ronnies och min tanke var direkt när jag såg det att det här ska jag bjuda på nästa vecka på jobbet när jag har fredagsfikat. Den planen sprack då min kollega tänkt samma tanke och bjöd på dem idag :) Jag är själv inte jätteförtjust i smördeg, men bakelserna fick högsta betyg av alla arbetskompisar så det här får bli mitt helgtips på efterrätt!!
 
FRASIG RABARBERBAKELSER
 
Läckert frasiga smördegsbakelser med rabarber och vaniljkräm på färsk vaniljstång. Bakelserna bakas fluffiga och frasiga i ugn och fylls sedan med sockerkokt rabarber och vaniljkrämen. En fröjd för ögat och smaklökarna.
 
INGREDIENSER
 
2 paket frysta smördegsplattor (á 400 g)
1 ägg
1 dl florsocker
 
VANILJKRÄM
 
2 vaniljstänger
5 dl mjölk (3 %)
1 1/2 dl socker
6 äggulor
5 msk majsstärkelse (Maizena)
50 g smör
 
RABARBER
 
500 g rabarber
2 dl vatten
2 dl socker
 
1. Vaniljkräm: Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, hälften av sockret, vaniljstänger och frön i en kastrull. Ta från värmen.
2. Vispa äggulor, resten av sockret och majsstärkelse ljust och luftigt i en bunke.
3. Blanda ner äggvispet i kastrullen och koka upp på medelvärme. Låt sjuda tills krämen tjocknar. Vispa i smöret. Sila genom finmaskig sil. Låt svalna.
4. Rabarber: Skär rabarbern i 1 - 2 cm stora bitar.
5. Koka upp vatten och socker tills sockret lösts upp. Lägg i rabarbern och låt koka 2 - 3 minuter beroende på hur grova rabarberstjälkarna är. Vill du att bitarna ska se hela ut så rör inte under kokningen.
6. Häll försiktigt av rabarbern i en sil.
7. Smördeg: Sätt ugnen på 200ºC.
8. Tina smördegsplattorna enligt anvisning på paketet. Dela varje platta.
9. Pensla kanterna på hälften av plattorna med uppvispat ägg.
10.    Skär ramar, 1 1/2 - 2 cm breda, ur resterande plattor. Lägg ramarna på de penslade bottnarna, ta inte med mittbiten.
11.    Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Ha koll på slutet. Olika ugnar har olika värme, så kolla att de inte bränns. Ta ut och tryck försiktigt ner mitten på varje smördegsruta. Låt svalna.
12.    Sätt ugnen på 250ºC. Spritsa eller bred ut vaniljkräm i bottnarna. Lägg den avrunna rabarbern ovanpå vaniljkrämen.
13.    Pudra florsocker över bakelserna, använd en tesil för att få det jämnt. Sätt in dem i ugnen igen och glasera ytan. Det går fort, så ha ordentlig koll så att du kan ta ut bakelserna innan de blir brända. Pudra över lite florsocker och servera genast.
 
 
Ett bra sätt att göra åt de äggvitor som blir över när man bakar rabarberbakelserna är att även prova Ronnies Kokos- & hallonstubbe...
 
KOKOS- & HALLONSTUBBE
 
Fluffig rulle på spröd maräng, vispad grädde och somriga hallon. Få till en proffsig rulle genom att spritsa ut marängen i täta strängar till en rektangulär botten. Marängen fylls med rostad kokos och är både frasig och härligt seg...
 
INGREDIENSER
 
6 äggvitor
3 dl socker
3 1/2 dl riven kokos
4 msk potatismjöl
 
FYLLNING
 
4 dl vispgrädde
250 g hallon (färska eller frysta)
 
GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 g.
2. Ta fram ev frysta hallon.
3. Rosta 2 1/2 dl av kokosen i en stekpanna under omrörning. Ta från värmen.
4. Vispa äggvitorna med 1 dl av sockret till en maräng. När marängen är fast och glansig så häll i resten av sockret och vispa ytterligare 2 minuter.
5. Blanda rostad kokos och potatismjöl. Vänd ner blandningen i marängen.
6. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.
7. Spritsa smeten i långa strängar tätt bredvid varandra. Spritsa så att strängarna går parallellt längs med plåtens långsida. Eller bred ut smeten till en rektangel, ca 30 x 40 cm.
8. Strö över resten av kokosen.
9. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Marängen ska inte bli för torr.
10. Ta ut plåten och vänd över bottnen på ett nytt bakplåtspapper. Dra av papperet från bottnen och låt den svalna. Om bottnen känns fuktig kan du grädda den ytterligare 5 minuter liggande upp och ner.
11. Fyllning: Vispa grädden fast. Bred ut grädden över marängbottnen. Sprid ut hallonen.
12. Rulla till en fast rulle med hjälp av papperet. Se till att skarven hamnar nedåt så håller rullen ihop.
13. Ställ i kylen fram till servering. Servera som hel stubbe eller som bakelser.
 
 
Kramar Bella


6 kommentarer:

Villa Ell sa...

Jag fick Buffé idag och fastnade direkt för stubbarna... Ser riktigt goda ut :-)
Ha en härlig kväll
Kram Sandra

Lotta i USA sa...

Vilken tur att jag ska gå och köpa en cannoli nu!!! Jag blir helt vild och galen av det här recepten. Så gott!

Ha en härlig weekend Bella!

Stor kram
Lotta

VITA NYANSER sa...

Ha en härlig helg! Det ser gott ut!

Kraaam L-L

Mickis sa...

Här har man lagt sig för att sova och så bjuder du på dessa recept... Nu blev jag ju jättesugen... :-)

Ha en fin kväll!
Kram

Home2tiny sa...

Fastnade oxå för de recepten i buffe o hade samma tanke. Tack söta Bella för dina fina ord hos mig, de värmer mer än du kan ana. Ha nu en härlig lördag o hoppas du får njuta av strålande sol. Kramisar Tina

PIAZZAN sa...

åh så mycket gott ...och rulltårta det ska ju vara den senaste trenden efter cupcakes, så det lär vi få se många, många recept på framöver

Kram
Pernilla