tisdag 23 april 2013

Fibromyalgins gåta kan vara på väg att lösas...


Att leva med en kronisk sjukdom som det inte finns något botemedel mot och som okunskapen är ganska stor kring är en utmaning på olika sätt så jag blev lite hoppfull när jag läste den här artikeln. Fibromyalgins symptom är bl a spridd molande värk i hela kroppen, ofta i musklerna, men även i leder, ligament, skelett. Smärtan sitter främst i nacke, axlar, nedre ryggen, händer, fötter. Det finns speciella ömma punkter som gör ont när man trycker på dem och de flesta har ont hela tiden. Det är även vanligt med trötthet, magbesvär, huvudvärk och jag upplever en mer eller mindre konstant influensakänsla i kroppen även om jag inte har någon pågående infektion.

En svensk studie har nu kommit fram till att sjukdomen kan bero på en inflammation i centrala nervsystemet vilket skulle kunna förklara den generella smärtan i kroppen. I en pilotstudie jämfördes ­fibro­myalgi med den ­inflammatoriska sjuk­domen reumatoid artrit, RA. Prover togs från ryggmärgsvätskan samt blodet på 15 patienter med ­fibromyalgi, 15 med RA och ­elva kontrollpatienter och forskarna hittade för­höjda värden av ett inflammatoriskt ämne i ryggmärgs­vätskan – en ­cytokin som ­heter IL-8 – hos patienterna med fibro­myalgi, men ­inte hos dem med reumatism. Fyra gånger mer av ämnet, vilket är mycket, fanns i ryggmärgs­vätskan än i blodet hos fibromyalgi­-patienterna och det tyder på en inflammation i centrala nervsystemet. Ämnet förstärker smärtsignalerna och får smärtan att nästan bli självgående och detta skulle med andra ord kunna förklara de svåra smärtorna och även tröttheten och att patienterna har ont nästan överallt i kroppen.

Hypotesen är att fibro­myalgi är en typ av reumatisk sjukdom med avvikande immunologiska ­ämnen. Det behöver göras fler studier, men kanske kan denna upptäckt hjälpa oss att förstå smärtmekanismerna vid fibromyalgi och det kan sen bana väg för nya framtida läkemedel. Dagens antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel ­hjälper dåligt vid ­fibromyalgi ­eftersom de ­inte passerar hjärnbarriären utan det är rehabilitering som gäller och det är inte alltid så lätt att få tillgång till. Jag har haft jättestor nytta utav träning i varmvattenbassäng, men sedan årsskiftet finns inte den möjligheten längre, vilket förvärrat både min värk och stelhet.
 
 Det inflammatoriska ämnet skulle i framtiden kunna användas för att upptäcka ­fibromyalgi genom ett prov på ryggmärgsvätskan och att det genom ett prov går att fastställa diagnosen ser jag som jättepositivt!!
 
Kramar Bella

4 kommentarer:

Helenas loggbok sa...

Jag såg artikeln och tänkte på dig! Hoppas verkligen att de både kan "mäta" sjukdomen och hitta medicin snarast möjligt. Det känns hoppfullt att forskningen går framåt!
Stor kram
Helena

Kia sa...

Det går framåt! Det är ju jätte bra att de hittar vart det kommer ifrån så de kan jobba vidare därifrån.

Önskar dig en toppen dag!
Kram Kia

House of Daisy sa...

Jag blev också glad när jag läste artikeln! Tänk så skönt det vore om ett blodprov kunde bevisa det man känner i hela kroppen, bara det skulle ge så himla mycket! Slippa misstro från omgivningen och misstro mot sig själv!
Kram kram

Anonym sa...

Det vore underbart om gåtan och en lösning vore på väg.
Varm bassängträning är A och O för kroppen. Jag är med i en reumatiker förening som har varm bassängträning två terminer varje år ca 30 gr. Uppdelat på 4 grupper start kl 16 00 efter varandra , då finns möjlighet att träna efter jobbet.
För inom sjukvården är möjligheter så begränsade till bara ett få antal sen är det stop , så är det hos oss.