måndag 3 mars 2014

Semlebak...

 
Semlor är något jag aldrig bakat själv tidigare, kan tycka att de hembakta bullarna lätt blir stabbiga och inte så goda som de köpta, men någon gång ska vara den första och i helgen provade jag. Receptet nedan hittade jag här och blev nöjd med resultatet, kommer absolut baka dem igen!
 
SEMLOR
 
Det här behöver du till degen:
50 gram jäst till söta degar
175 gram smör
5 dl standardmjölk
2 dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
1/2 tsk salt
Max: 1 1/2 liter vetemjöl special
 
Fyllning: Mandelmassa + några msk grädde (den ska bli smidig - inte rinnig)
alt. köp Odense färdig mandelfyllning
8 dl vispad grädde (+ ev. vaniljsocker)
 
Gör så här:
 
Smula jästen i en bunke och tillsätt kardemumman. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till 37 grader. Rör ner lite vätska bland jästen - och rör om tills den löst sig helt - vänd ner resten av vätskan. Blanda i socker, salt och tillsätt lite av mjölet i taget under knådning. Tillsätt så mycket av mjölet att degen släpper och blir smidig. Arbeta degen i 15 minuter (Gärna i en degblandare/matberedare). Låt jäsa till dubbel storlek i ca 30-40 minuter. Baka ut på mjölat bord och dela degen i 2 delar. Varje del blir ca 10 bullar var. Baka ut och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper, lät jäsa i ytterligare 50-60 minuter (till dubbel storlek). Grädda sedan i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter, eller tills de är gyllene. Låt svalna på galler. Vispa under tiden grädden. Vill man att grädden ska bli mer söt, så vispa med några msk socker eller vaniljsocker. Skär lock på bullarna. Rör ihop mandelmassan med lite grädde och klicka ut mandelmassefyllningen i bullarna. Spritsa ut grädden och lägg på locken. Pudra florsocker över.
 
Kramar Bella

6 kommentarer:

Kia sa...

Jag gjorde långsemlor uppe i Dalarna. Man dela degen på 2 och gjorde 2 avlånga korvar som man sen grädda. Ena hade vi mandelmassa i och den andra vaniljkräm. De gick åt fort så de var godkända antar jag. :)

Ha en toppen vecka!
Kram Kia

Snäckskalsdalen. sa...

Så bra, det finns nog bättre recept och den söta jästen är kanske toppen till semlebullar. Jag försökte för många år sen och dom blev som du säger, stabbiga. Men tack för det här receptet, kanske gör jag ett nytt försök!
Agneta kram

tack för kommentaren om Bryghuset!

Home2tiny sa...

Först måste jag säga tack finaste för dina ord hos mig, blev så rörd o varm ända in i hjärteroten. Skulle vara otroligt kul att träffas, vi åker ofta till Göteborg så skulle vi kunna få till en dag o kunna sammanstråla någonstans i Bohuslän hade det ju varit galet kul, kanske till sommaren?? Semlan ser ljuvligt god ut. Stor varm kram. Tina

Postadress Torslanda sa...

Mums! Ser superfina ut!

mina finaste. sa...

Åh, så gott det ser ut! Jag missade semmeldagen igår (förstår inte hur det gick till) men tänker att jag kan ta igen det i helgen.

Förresten, vad mysig utflykten till Fiskebäckskil såg ut :) Ibland är det extra mysigt när vädret är dåligt och man kan kura inne med god mat och gott sällskap!

Kram och ha en fin dag!

Iris // Alla dagars kaos sa...

Älskar semlor! Men jag är av den sorten som köper, inte den som bakar ;)

kram /iris