onsdag 20 mars 2013

Påsktårta med rårörda hallon...

 
Nu var det länge sedan ni fick recepttips här på bloggen, jag har inte bakat sedan i december, men såg den här påsktårtan i nya Buffé-tidningen och tänkte kanske den skulle kunna vara något för det stundande påsk-firandet...
 
PÅSKTÅRTA MED RÅRÖRDA HALLON
 
INGREDIENSER
 
Bottnar
 
200 g sötmandel
2 dl strösocker
6 äggvitor från medelstora ägg (1 äggvita motsvarar ca 60 g)
 
Fyllning och garnering
 
6 äggulor
1 1/2 dl strösocker
4 dl vispgrädde
1-1 msk majsstärkelse
100 g smör eller margarin
1 påse mandelspån (à 50 g)
hallon
 
Rårörda hallon
 
250 g frysta hallon
1 msk florsocker
saft och skal från 1 lime
 
GÖR SÅ HÄR
 
1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Rita 2 cirklar, ca 22 cm i diameter på bakplåtspapper (för 10 bitar). Smörj dem med matfett.
3. Bottnar: Mixa mandeln i en matberedare eller mal den i en mandelkvarn. Blanda mandeln med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner mandelblandningen. Bred ut smeten i cirklarna. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt bottnarna kallna på galler.
4. Fyllning och garnering: Vispa ihop äggulor, socker, grädde, majsstärkelse i en kastrull. Lägg ner matfettet. Sjud krämen under omrörning på svag värme tills den blir tjock. Låt krämen kallna. Rosta mandeln i en torr het stekpanna.
5. Lägg en botten på ett fat, bred på hälften av krämen, lägg på nästa botten och resten av krämen. Strö över mandeln.
6. Rårörda hallon: Låt hallonen tina. Blanda alla ingredienser och låt röran stå framme i rumstemperatur före servering.
7. Servera hallonen vid sidan om. Det blir en god brytning mellan hallonen och den söta tårtan.
 
TIPS!
 
De som provat att baka tårtan tipsar om att göra den dagen innan servering så bottnarna hinner mjukna lite och att fyllningen blir ganksa lös om den görs enligt receptet, så mer majsstärkelse (2-3 msk) eller lite potatismjöl för bästa resultat.
 
Jag hade nog valt att vara försiktigt med limen i de rårörda lingonen så de inte blir för syrliga.
 
Kramar Bella

13 kommentarer:

Postadress Torslanda sa...

Ser väldigt god ut! Har inte hunnit läsa tidningen ännu - omslaget såg väldigt fint ut

Nazima sa...

Mums, va gott det såg ut, kanske något att baka i Påsk.
Tack för tipset!
Kram

Anne-Lie sa...

Den tårtan funderade jag på att baka, passar mig bra eftersom den är glutenfri. Snygga kläder du har köpt, ska köpa den svarta jackan bl a på Vero Moda.

Ha de gott i vår/vinterkyla, hoppas att du känner dig lite piggare!
Kram Anne-Lie

Lotta i USA sa...

Tårtan ser helt underbart god ut! Skulle gärna vilja känna lite mer påskkänsla här i USA.

Jättefina kläder du har köpt Bella.

KRAM
Lotta

Jjlovgren sa...

Men jösses vad gott det ser ut =) Mums... och jag som är på en diet haha. Ha en bra dag. kram

Helenas loggbok sa...

Buffé... hade glömt den tidningen. För visst är det väl den man får när man har ICA-kort?

Det hör till med en påsktårta till påsk. Den här lät jätte smarrig!

Kram
Helena

Mickis sa...

Tack för den ;-)
Nu är det ditt fel att jag blir sötsugen redan på morgonen ;-)

Hoppas du har en härlig torsdag!
Kram

TIDSOPTIMISTEN sa...

Åhhh marängtårta är ju verkligen en favorit hos mig men nu ska ju jag inte äta socker på en månad (väldigt amrt tajming inför påsk) så jag får avstå men jag kan nog baka den till några gäster ;)

Kram Ullis

Jjlovgren sa...

Sv: Kanske om man tar en dag i taget? =) haha jag vet, jag älskar mat, men man blir inte yngre haha. Måste träna upp lite muskler till mage och rygg till äldre dagar. =) Tränar du? =)

Villa Ell sa...

Fick buffé idag...
En härlig inbjudande tårta må jag säga!!
Fina kläder du har köpt/fått

Ha en fin kväll och hoppas att du känner dig lite piggare..
Kram Sandra

Carina Sjölund sa...

Tårtan ser riktig mumsig ut :)
Tack för tipset!
Ha det gott!
Kramen♥

cecce sa...

Men tack för tipset!! Låter riktigt god:-)
Hoppas du får tillfälle att baka den snart!!

Önksar dig en riktigt skön helg! Själv ska jag besöka huvudstaden och vår gemensamma bloggvän Ann-Louise:-)

Kram Cecce

Jjlovgren sa...

Ha en bra fredag =)