fredag 2 december 2016

Saftiga Saffransbullar...


Valde bort lussekatterna i år och provade på att baka saffransbullar istället och som tur är så smakade de bättre än vad de såg ut. Snålade lite väl mycket på mjölet för att de inte skulle bli torra så det blev svårt att baka ut dem...

SAFFRANSBULLAR
ca 30 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)
150 g smör, rumsvarmt
3/4 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk salt
1/2 tsk kardemummakärnor, mortlade
15-17 dl vetemjöl

Fyllning
75-100 g smör
ca 1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker

Garnering
1 ägg
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm tunn.
3. Fyllningen: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret.
4. Rulla ihop degplattan till en rulle.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7-9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.

Kramar Bella 

1 kommentar:

Kia sa...

Är det från Lindas bakskola??
Vi bakade såna för en vecka sen och tjejerna tyckte dom var toppen!
Vi skippa vanliga lussekatter i år för de äts aldrig upp.

Ha det toppen!
Kram Kia