fredag 23 december 2016

Sista minuten julgodis!


 Blev ett par extra godbitar gjorda igår kväll till morgondagens julfirande...

NOUGATTRYFFEL MED VIT CHOKLAD
ca 30 st

100 g mörk choklad
250 g mörk nougat
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad

GÖR SÅ HÄR:
1. Hacka chokladen grovt.
2. Häll grädde i en kastrull, blanda ner chokladen och nougaten och smält samman på svag värme. Det är klart när det precis gått ihop sig till en jämn kräm.
3. Häll upp i en skål och ställ i kylen tills de stelnat. 
4. Använd två små skedar och forma till små bollar och lägg på en tallrik. 
5. Ställ tallriken i kylen en stund så att tryffeln håller sig kall.
6. Hacka den vita chokladen och smält.
7. Doppa tryffeln i den vita chokladen och lägg på en bricka med bakplåtspapper. Dekorera med strössel, nötter el mörk choklad. Låt stelna i kylen.

CHOKLADDOPPAD KOLA
ca 30 st

50 gram smör
2 1/2 dl strösocker
1/2 dl kakao
2 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl sirap
200 gram mjölkchoklad
lite smält mörk choklad för garnering

GÖR SÅ HÄR:
Blanda alla ingredienser i en stor tjockbottnad kastrull och rör om. Låt allt sjuda på medelsvag värme upp till 120 grader, rör om då & då. Klä en mindre form med bakplåtspapper och häll försiktigt upp chokladkolasmeten i den. Låt svalna innan du skär upp den i lagom bitar. Förvara i kylen medan du smälter chokladen, se till att chokladen smälter på låg värme, så att den inte är för varm när du chokladdoppar. Låt överflödig choklad rinna bort och förvara kola i kylen fram till servering.

Kramar Bella 

Inga kommentarer: