fredag 18 oktober 2013

Magsjuka och intressant livsöde...

 
Blackout - När min hjärna blev min fiende, måste jag köpa och läsa efter att ha sett en intressant intervju med författaren Susannah Cahalan i dagens Efter tio ...
 
När sommaren övergår till höst är det inte bara naturen som förändras och blir vackert färgsprakande och graderna på termometerns som sjunker, även sjukdomarna brukar komma som ett brev på posten. Har klarat mig hittills denna höst, men natten till i onsdags slog magsjukan till och är det något jag avskyr så är det magsjuka, har hellre 40 graders feber. Helt galet vad kraftlös man blir efter en ordentlig körare och vad svårt det är att få tillbaka matlusten, men nu är jag på bättringsvägen även om det är en bit kvar innan jag är helt piggelin igen.
 
 När jag blir sjuk och sängliggandes blir jag alltid påmind om när jag kraschade för åtta år sedan och blev liggandes hemma månad efter månad och omedvetet infinner sig en förhoppningsvis obefogad lite oroande känsla för att hamna där igen och varje gång jag tillfrisknar på några dagar, en vecka eller två så blir jag så tacksam över att ha varit "vanligt" sjuk.
 
Låg i sängen i morse och hade på Efter tio med Malou som fångade min uppmärksamhet när en intervju med Susannah Cahalan som skrivit boken Blackout - När min hjärna blev min fiende påannonserades. Boken handlar om hennes tid som sjuk och kampen om att hitta rätt diagnos. Susannah hade ett liv som många drömmer om, en lägenhet i Midtown Manhattan och ett jobb som reporter på prestigefyllda New York Post. Men en dag vid 24 års ålder vaknade hon upp ensam på ett sjukhus, bunden till sängs, övervakad o oförmögen att tala eller röra sig. Under månaden som följde omkullkastades hennes liv fullständigt. Alla, inte minst Susannah själv - stod maktlösa inför den totala personlighetsförändring hon genomgått med paranoid misstänksamhet, hallucinationer och aggressivitet som följd och efter mängder av provtagningar och undersökningar av olika specialister stod sjukhuset helt oförstående till vad som var fel och trodde hon drabbats av schizofreni eller bipolär sjukdom, men till slut tillkallades en specialist ifrån ett annat sjukhus som var känd för att kunna tänka lite "out of the box" och som av Susannahs mamma fick smeknamnet Dr House. Han var den som hittade rätt och Susannah diagnostiserades med en ganska nyupptäckt form av hjärninflammation orsakad av en autoimmun reaktion – kanske på en infektion – och behandling inleddes. Det blev början på hennes långa och besvärliga väg tillbaka. Här kan du läsa en artikel från dagens DN.
 
Trevlig Helg!!
 
Kramar Bella 

4 kommentarer:

Snäckskalsdalen. sa...

Magsjuka är inte roligt, jag hoppas du är bättre nu.

Boken verkar bra, jag blir fascinerad av människoöden så den åker upp på min "kanske" lista.

Agneta kram

Nazima sa...

Krya på dig vännen!
Den boken måste jag införskaffa eller önska mig i julklapp, är ochså fascinerad av olika människoöden, och jag ser likheter med det som hon drabbats av som min syster fick Julen 2010, så denna måste jag läsa!

Må så gott
Kramar i stora lass från mig!

Kia sa...

Brukar inte magsjukan gå runt jul? Nä, den kan man gärna vara utan!
Krya på dig och boken lät intressant.

Kram Kia

Home2tiny sa...

Hua för magsjuka, skönt att du mår bättre o hoppas att matlusten återvänder. Låter som en väldigt intressant bok, tack för tipset o ha en skön söndag. Kramisar Tina