tisdag 2 juli 2013

Schackrutor...


Bruna o vita kakor som vi kallade schackrutor när vi var barn har alltid varit en favoritkaka när det kommer till småkakor, men jag hade fram till i helgen aldrig bakat egna. Receptet hittade jag i Sju små kakor som jag vann i en tävling hos Cecce förra året. Gillar ni att baka måste ni kika in på hennes blogg!!
 
Insåg precis att variationen inte alltid är den bästa här på bloggen, vissa veckor blir det nästan bara trädgårdsinlägg, en annan köp-tips och denna vecka verkar jag ha snöat in på recept. För tillfället gillar jag att baka barndomsfavoriter, enkla bakverk som inte varken tar lång tid att göra eller kräver speciellt många ingredienser. Gillar när man inte måste åka o handla utan bara kan sno ihop något av basvaror man alltid har hemma.
 
Här kommer receptet och så hoppas jag du får en skön tisdagkväll!
 
SCHACKRUTOR
Ca 50 st
 
4 1/2-5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g margarin eller smör
Smaksättning:
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
 
Hacka samman mjöl, socker och matfett. Dela degen mitt itu. Blanda ena delen med vaniljsocker och den andra med kakao. Rulla ut degen i 4 jämna längder. Lägg en ljus bredvid en mörk i 2 lager. Tryck till helt lätt. Lägg längderna kallt en stund. Skär 3-4 mm tjocka skivor. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 min i 200 grader (175 grader i varmluftsugn).
 
 Kramar Bella

5 kommentarer:

A House With A View sa...

De där kakorna är ju sååå goda!! Vad himla fina du fått till dem, du kan du!! Jag är helt usel på att baka småkakor... Men jag provar lite då och då :))

Stööööörsta kraaaaamen aka

Anonym sa...

Ååååhh såå goda dem ser ut!!! Smakade säkert jättebra också!! Jag blev inspirerad av din rulltårta. Tänker nog att jag gör en snart!! Kraaamar /Karin

Majken sa...

Gott :-)

Jag tycker att din blogg är trevlig och bra. Tycker om att besöka den :-)

Ha en fin kväll
Kram❤

Nazima sa...

Mums va gott det ser ut! Schackrutor bakade ofta min mormor, men kaggar fortfarande inte kommit mig för att prova, kanske dags nu?!
Jag gillar ju som du vet din blogg jättemycket och älskar blandningen av lite och varje.
Kram på sig så hoppas jag vi kan få ihop en träff IRL kanske under sommar eller när semestrarna är slut
Kramar Nazima

TIDSOPTIMISTEN sa...

Måste testa, jag har blivit ett riktigt kakmonster på sistone och det hembakta är ju allra godast ;)

Kram Ullis