tisdag 29 december 2015

Tips till nyår...

 
På juldagen gjorde vi i ordning traditionsenlig lunch med julmat och lite annat smått och gott som även kan passa till nyår. Tunnbrödssnittarna blev en ny favorit och likaså räkcheesecaken...
 
KRÄMIG RÄKCHEESECAKE MED ÄGG & DILL
 
Det här behöver du till denna räkcheesecake:
250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör
 
Fyllning till räktårta:
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar
Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.
 
Gör din räkcheesecake så här : Mixa brödet i mixer, smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter (cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost. Finhacka löken (en halv om det är en större lök) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar.  Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.  Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.
Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.
 
TUNNBRÖDSRULLAR MED RENKÖTT OCH PEPPARROT
25-30 rullar
 
3 rektangulära mjuka tunnbröd
100 gr rökt renkött
100 gr philadelphiaost
1 tsk färskriven pepparrot
1 msk finhackad gräslök
salt
nymalen svartpeppar
 
1. Hacka renköttet fint och blanda det med philadelphiaosten, pepparroten och gräslöken. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
2. Bred fyllningen på de mjuka tunnbröden och rulla ihop dem från långsidan. Skär sedan i 2-3 cm tjocka skivor.
 
 
Snittar som även passar till nyår får ni receptet på nedan och här skymtar besticken jag fick i julklapp av mina föräldrar ifrån Lagerhaus...
 
KAVRINGSNITTAR MED LAX
16 st

4 skivor kavring
4 hårdkokta ägg
3/4 dl crème fraiche
1 msk skånsk senap
salt, peppar
100 g färskrökt lax
dill

1 Skala och hacka äggen fint och rör ihop med crème fraiche och senap. Smaka av med salt och peppar.
2 Kantskär brödskivorna och dela i fyra bitar. Klicka på fyllningen.
3 Strimla laxen och snurra ihop en bit och lägg på varje snitt. Garnera med dill.

KANAPÈER MED VARMRÖKT LAXRÖRA

Ger cirka 24 stycken. Tillagningstid 20 min. Receptet är hämtat ur boken Systrarna Eisenmans mingelmat. 
Ingredienser
300g varmrökt lax 100g Philadelphiaost 3 msk majonnäs 1 msk dill, finhackad 2 tsk rivet citronskal salt och peppar Ca 6 skivor ljust eller mörkt bröd dill till garnering

Gör så här
1. Rör ihop lax, philadelphiaost, majonnäs, dill och citronskal. 
2. Smaka av med salt och peppar. 
3. Rosta eventuellt brödskivorna. 
4. Tryck ner en utstansningsring i ett av bröden och fyll den med cirka 1 msk röra. 
5. Lyft upp ringen och fortsätt på samma sätt så att det blir fyra kanapéer av varje brödskiva. 
6. Det går också bra att stansa ut rundlar eller skära bröden i fyrkanter och sedan klicka ut röran. 
Garnera med dill.

Kramar Bella ♥

2 kommentarer:

Linda S sa...

Ser smaskens ut! Har lidit av det du beskriver om dig själv i många år men hittade av en slump denna blogg och böcker bloggaren skrivit som jag läst som gett mig svar, så idag har jag återhämtat mig nästan helt.
http://gluten-celiaki.blogspot.com

Kia sa...

Önskar dig ett Gott Nytt År!
Kram Kia