tisdag 29 december 2015

Julgodis...


Som jag skrev i tidigare inlägg var godis min uppgift till jul och jag gjorde några favoriter i repris. Knäck med variation, med o utan mandel och med choklad som blir mer som fudge, mörk choklad kola, kexchoklad som gjordes i pralinstorlek och mörk chokladtryffel med nötter...


En ny favorit blev dessa gelehallon...

GELEHALLON

10 st gelatinblad
200 gram Djupfrysta hallon (100 g hallonpuré)
2.5 dl socker
1 dl vatten
0.5 dl sirap
1 tsk citronsyra
Dekoration: strösocker 
  
Använd silikonformar eller aluminiumformar vid tillverkning av dessa geléhjärtan. Smörj in formarna med matolja. Har du inga formar går det lika bra med vanliga knäckformar.

1. Pensla formarna med ett tunt lager olja (Ej vid användning av knäckformar). 2. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. 3. Tina hallonen och passera dom genom en sil med små hål för att få bort kärnorna. Väg upp till 100 g slät hallonpuré. 4. Koka socker och vatten i en kastrull. Tillsätt sirap och koka på hög värme till 150 grader. Rör inte för mycket under kokningen. 5. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt hallonpurén. Låt blandningen koka upp på nytt till 125 grader på medelvärme. Rör om då och då. 6. Ta upp gelatinbladen och skala av vattnet från dem och rör ner dom och citronsyran i hallonmassan i kastrullen. Ta bort kastrullen från plattan och låt blandningen svalna till 55 grader i rumstemperatur. Rör om ett par gånger under tiden. Häll hallonröran i en kanna med pip och portionera ut smeten i formarna. 7. Låt dom stå i rumstemperatur och stelna i 3-4 timmar. 8. Lossa godiset ur formarna. Torka eventuellt bort överflödig olja och rulla dom i strösocker. 


Nougatkulorna närmast är sambons favorit och de ljusa är Oreotryfflar, enkla att göra, men mäktiga så nästa gång gör jag dem lite mindre...

ORETRYFFLAR

154 gram oreokex ( 1 förpackning ) 
100 gram färskost 
200 gram mjölkchoklad

Mixa kexen till smulor. Antingen med en mixer eller genom att lägga kakorna i en påse och gå loss med en brökavel. Rör ihop smulorna med knappt 100 gram färskost och forma 10-12 bollar av smeten. ( Det är kladdigt och ska va kladdigt ) Ställ i frys i 20 minuter.
Smält chokladen i micro eller över vattenbad. Ta ut kulorna och doppa dem i choklad, låt dem rinna av innan du lägger tillbaka dem på bakplåtspappret. Ställ svalt. ( Funkar utmärkt att frysa) 
 

Wienernougat och Daim är två favoriter...

DAIMGODIS

2 dl grädde 
2 dl ljus sirap 
2 dl strösocker

Garnering:
200 gram mjölkchoklad

Koka upp grädde, socker,och sirap i en storbottnad kastrull. Det ska sjuda fram tills det klarar ”kulprovet” (D.v.s att du kyler ner ca en tsk av den kokande kolan i ett glas med kallt vatten, och denna går att forma till en kula. Jag använder termometer och kokar upp till 125 grader ) För jag vill inte att godiset ska bli jättehårt – utan föredrar att  det bara blir segt. Och då drar du bort kastrullen från plattan. Beroende på hur tjock du vill ha kolan så väljer du mindre/större form att hälla ut kolan på. Lägg ett bakplåtspapper i botten för att underlätta när du ska ta upp kolan och skära den i bitar. Smält mjölkchokladen över vattenbad och bred den sedan över kolan .
Låt svalna lite innan du skär i lagom bitar. Men den ska inte hunnit bli kall! 

 
Improviserade lite och gjorde något som kan liknas med trillingnötter...

TRILLINGNÖTTER

1 påse hasselnötter
200 gr marabou mjölkchoklad
Hackade nötter

Rosta nötterna i en torr stekpanna. Smält chokladen och blanda i alla hela nötter och rör runt ordentligt. Plocka upp 3 i taget och låt torka på bakplåtspapper. Strö över lite hackade nötter över som dekoration innan chokladen stelnat.


 Kramar Bella ♥

Inga kommentarer: