onsdag 18 oktober 2017

Mamma Mia!


Skiathos stad som är enda staden på ön Skiathos låg en kort busstur bort från vårt hotell...


Kanske känner ni igen hamnen från filmen Mamma Mia då det är här som Harry och Sam anländer i sina taxibilar och träffar på Bill första gången... 


 Första Mamma Mia filmen spelades in på Skiathos och framför allt grannön Skopelos och självklart så har det lockat turister och trots att det är 10 år sedan filmen kom kan man fortfarande åka på Mamma Mia-turer ifrån Skiathos stad där man får se de mest kända inspelningsplatserna...


 Vi valde bort det och åkte istället på en heldagsutflykt till Skopelos och Alonnisos som tillsammans med Skiathos är de tre största öarna i ögruppen Sporaderna "de spridda öarna"...


  Vi lämnade Skiathos och styrde mot Skopelos och njöt av vackra omgivningar på grekiska östkusten...



 En bonus var att vi passerade några välbekanta platser även om jag inte fick göra som Meryl Streep och springa de 201 stegen upp till Mamma Mia-kyrkan som egentligen heter Agios Ioannis sto Kastri ...



Naturen så pass här långt norrut i Grekland påminner mycket om Kroatien där vi var förra året...





  Läste att uppföljaren till Mamma Mia som ska spelas in i höst inte kommer filmas här i Grekland utan i Kroatien på ön Vis...


 Efter spaning på Mamma Mia-inspelningsplatser som uppskattades av passagerna på båten vars kameror gick varma åkte vi mot dagens första stopp i Skopelos stad som det kommer mer bilder ifrån i nästa inlägg...

 Kramar Bella 

lördag 14 oktober 2017

Grattis Julie på 2 års dagen!


Idag gratulerade jag min lilla guddotter på 2-års dagen lite i efterskott...


Bästa 2-års presenten var det fina köket som liten fått av sina föräldrar och idag serverades det pasta...


Att fånga lillan på bild var lättare sagt än gjort då det är full fart på de små benen och många leksaker som skulle visas...


En blivande fashionista kanske det blir av den här tjejen som mer än gärna provar halsband och har fina hårspännen i sina lockar...


Aldrig fel att läsa böcker i farten :)


Blev en stund ute i det fina, men ganska blåsiga höstvädret...


Så lik sin storebror när han var i samma ålder...


Kan man inte ses så ofta så kan man ju ringa, hörs i veckan Julie :)

Tack för en supermysig förmiddag!!

Kramar Bella 

måndag 9 oktober 2017

Sköna dagar på Skiathos...


Hösten kom tidigt här hemma i år, annat var det för några veckor sedan när vi åkte till Skitahos för en härlig vecka med sol och bad i den grekiska övärlden. Att vakna till den här soluppgången varje morgon var bästa starten på dagen innan den goda hotellfrukosten intogs nere i restaurangen...


Vi bokade en sista minuten och fick tag i det sista rummet och det var i etage högst upp i hotellet så det blev många steg i trapporna under veckan. Fuskade ibland efter middagen och tog hissen, men 112 steg en väg för att komma till stranden fick bli bra vardagsmotion...


Vi valde ett lite mindre och lugnare hotell som passade oss perfekt som var ute efter vila och att tanka d-vitamin inför hösten och vintern...


Sköna temperaturer i både luft och vatten och många timmar på stranden blev det...


Lunchen intogs på restaurangen vid stranden...


Åt en skaldjursrisotto första dagen som var en riktig höjdare...


Vi bodde på Vasilias beach en liten bit utanför Skiathos Stad som man snabbt tog sig till med antingen lokalbussen eller taxibåten...

Förutom sol och bad blev det flera utflykter under veckan som det kommer bilder ifrån i nästa inlägg!

Kramar Bella 

onsdag 4 oktober 2017

Godsaker på dopet!


Godsakerna på dopet gick i rosa och jag provade på att göra egna dammsugare...

Börja med att göra en sockerkaka i förväg som fixas till smulor, jag gjorde enligt det här receptet.

SOCKERKAKA

2 Ägg
2 dl socker
2 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g smält smör
1 dl mjölk
(2 tsk vaniljsocker)

ROSA DAMMSUGARE
8 stora/12 små

3,5 dl sockerkakssmulor
100 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1-2 msk arraksessens (tog 1 msk och det blev ganska starkt och läser man på flaskan så tror jag att det ska vara tsk istället för msk i receptet)
Rosa marsipan (gärna ett tårtlock till ex prinsesstårta)
100 g mörk choklad (70%)
1 tsk rapsolja

GÖR SÅ HÄR:

Börja med att mixa ihop en bit av sockerkakan så du får 3,5 dl sockerkakssmulor. Blanda ihop smör, kakao, vaniljsocker och florsocker. Häll ner sockerkakssmulorna och blanda ordentligt. Smaksätt med arraksessensen. Ställ in smeten i kylen en timme.

Ta fram den rosa marsipanen. Tips! Köp ett färdigt tårtlock med marsipan, den är redan färdigkavlad och behöver inte färgas med karamellfärg. Ta fram smeten och dela upp i antingen 8 eller 12 bitar beroende på hur stora du vill ha dem. Rulla ut dem till längder på 5 cm. Klä in dem i marsipan. Smält chokladen och rapsoljan över ett vattenbad. Doppa ändarna på rullarna i choklad och låt stelna på bakplåtspapper i kylen.


Gjorde minimuffins av det här receptet på Blåbärsmuffins med vaniljkräm och crunch, men minskade gräddningstiden för att de inte skulle bli torra...


Ibland är det enkla det godaste, toppade Hallonmuffinsen med lite grädde och färska hallon...


Längst bak skymtar ni en favorit i repris Cake Pops och sen är det Äpplerutor med kanel och kokostosca. Äpple och kanel är gott tillsammans och det krispiga kokostäcket blev pricken över i:et, men det går så klart lika bra att skippa...

ÄPPLERUTOR MED KANEL OCH KOKOSTOSCA

150 g smör
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl
3 dl mjölk
1 krm salt

Äppelfyllning:

3 äpplen
2 msk socker
2 msk kanel
1-2 msk smör

Kokostosca:

150 g riven koks
1 dl sirap
0,5 dl vispgrädde
1,25 dl socker
50 g smör

Börja med att karamellisera äpplena. Stek dem tillsammans med smör, sockret och kanel tills dem börjar bli mjuka. Låt svalna.

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret och blanda ut med mjölken. Häll ner i äggblandningen och rör om. Blande de torra ingredienserna för sig och sikta sedan ner dessa. Vänd till sist ner de karamelliserade äpplena och rör om försiktigt så de inte mosas. Häll i formen (24x24) och sätt in i mitten av ugnen i 20-25 minuter.

Under tiden kakan är i ugnen kan du börja med toscan. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sirap, socker och grädde och låt småkoka i 5 minuter. Tillsätt kokosflingorna, rör om och tag bort från plattan när de börjar koka. Häll över toscan på kakan och sätt in i ugnen igen i ca 10 minuter tills toscan fått en gyllenbrun färg.


Dessa Sega marabousnittar ser inte mycket ut för världen, men prova att göra en plåt och ät upp dem när de fortfarande är lite ljumna...

SEGA MARABOUSNITTAR

100 gram smör
2 msk ljus sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 gram Marabou mjölkchoklad

Vispa samman rumsvarmt smör, socker och sirap. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ner dem. Blanda samman till en deg och dela i 2 bitar. Forma dem till långa korvar och lägg på en bakpappersklädd plåt. Tryck till dem lite och grädda sedan 12-14 min i 200 grader (vanlig ugnsvärme). Ta ut dem och skär i sneda kakor medan kakorna är varma.

Kramar Bella 

måndag 25 september 2017

Dop för Ester ♥


Fasters favorittjej gör sig redo för dop 




Lillasyster tittade nyfiket på allt runt omkring sig och storebror provade att posera på lite olika sätt under dopet och charmade oss alla som vanligt...




Dopvattnet upphällt av storebror...



Har aldrig sett ett gladare dopbarn, så nöjd hela tiden och det där leendet är oslagbart...


Goaste syskonen 


 Nydöpt liten Ester...


Mys med nydöpta lilla tjejen 


Dessa två, bästa kompisarna...


Efter god mat avslutade vi ett fint och trevligt dop på alla sätt med en sockerchock!

Kramar Bella