torsdag 27 december 2018

Glöggmys godbitar!


DESSERT MED BROWNIE OCH BLÅBÄR

Ingredienser:
1/4 brownie
100 g färskost
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl frysta blåbär

Gör så här:
1. Baka brownies efter anvisningarna i receptet. Dela sedan brownie i 4 delar och tag en av de delarna. Skär i mindre kuber.
2. Vispa upp färskost, vispgrädde och vaniljsocker med elvisp till ett fast fluff.
3. Rör ner blåbären och arbeta ihop en fluffig mousse.
4. Varva brownie och blåbärsmousse i serveringsglas.
5. Pudra eventuellt över lite florsocker innan servering.


KRISPIGA MJÖLKCHOKLADTRYFFEL
25 st

1/2 dl strösocker
1 1/2 dl rispuffar, rice krispies
1 dl grädde
200 g mjölkchoklad
1 msk honung
50 g smör

ca 200 gram mörk choklad

Gör så här:
Smält sockret i en kastrull. När allt socker har smält och fått karamellfärg tillsätt rispuffarna och rör om. Det går snabbt så ha koll. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.

Koka upp grädde, mjölkchoklad och honung under omrörning. När all choklad har smält ta kastrullen från värmen och rör i smöret i små bitar. Blanda till en slät kräm. Låt svalna i rumstemperatur.

Hacka den stelnade smeten med rispuffar och rör ner i tryffelkrämen. Ställ i kylskåp och låt stelna.

Rulla sedan små kulor, lägg dem i frysen ca 30 minuter. Smält mörk choklad i vattenbad och doppa kulorna medan de är iskalla. Häll ev i någon droppe olja i chokladen så blir den inte så tjock.

Lägg dem på en plåt, smält lite ljus choklad i vattenbad och ringla över, dra med en gaffel eller ta en liten sked och droppa på. 


HEMGJORD NOBLESSE

3/4 dl strösocker
3/4 sötmandel, finhackad
200 g mörk choklad

GÖR SÅ HÄR:
1. KROKANT: Smält sockret på medelvärme i stekpanna (det får inte brännas). Tillsätt den hackade sötmandeln och rör om.

2. Häll upp krokanten på ett bakplåtspapper och låt den stelna. Finhacka krokanten på en skärbräda med en vass kniv.

3. Smält chokladen över vattenbad eller i micro. Låt svalna något. Rör ner krokanten (spar 1-2 tsk till garnering).

4. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt eller skärbräda. Klicka ut chokladen med en matsked och bred ut den till runda plattor. Strö över lite krokant. Låt chokladen stelna i kylen.


FRYST SAFFRANSTÅRTA MED PEPPARKAKSBOTTEN
ca 12 bitar

BOTTEN
150 g pepparkakor
30 g smör, smält

GRUNDFYLLNING TILL LAGER 1+ 2
5 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk

LAGER 1, vitt
100 g vit choklad

LAGER 2, gult
1 pkt saffran

GARNERING
1 dl vispgrädde (vispa den)
pepparkaka

GÖR SÅ HÄR:
1. Smula sönder pepparkakorna och blanda dem med det smälta smöret. Tryck ut smulorna i botten på en springform, ca 24 cm i diameter.

2. Häll saffranet i en liten skål. Blanda ut det ordentligt med 2 tsk ovispad grädde.

3. Hacka den vita chokladen.

4. Vispa resten av grädden fluffig. Rör ner den kondenserade mjölken.

5. Bred ut hälften av gräddblandningen ovanpå pepparkakorna. Hacka chokladen och strö över den. Ställ den i frysen så ytan hårdnar.

6. Blanda ner all saffran i resten av gräddblandningen. Rör om ordentligt.

7. Bred försiktigt ut den gula grädden ovanpå den vita grädden.

8. Ställ tårtan i frysen ett par timmar tills den är genomfryst.

GARNERING: Spritsa gräddtoppar på kakan och lägg på en pepparkaka i mitten.


BRYSSELKEX

Deg
200 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl

Garnering
1 dl strösocker
några droppar röd hushållsfärg

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 160 grader. Börja med garneringen: Blanda socker och hushållsfärg i en plastpåse så att sockret färgas svagt rosa. Sprid ut sockret på en skärbräda av plast.

2. Deg: Blanda snabbt ihop ingredienserna till en smidig deg.

3. Dela degen i två bitar.

4. Rulla degbitarna till två rullar, 3-4 cm i diameters omkrets.

5. Garneringen: Rulla deglängderna i det färgade sockret.

6. Skär degrullarna i skivor, ca 4-5 mm.

7. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.

8. Grädda kakorna mitt i ugnen i 15-16 min. Gräddar du kakorna för länge eller i för hög värme kan sockret på kanterna bli brunt.

Kramar Bella 

Inga kommentarer: