onsdag 4 oktober 2017

Godsaker på dopet!


Godsakerna på dopet gick i rosa och jag provade på att göra egna dammsugare...

Börja med att göra en sockerkaka i förväg som fixas till smulor, jag gjorde enligt det här receptet.

SOCKERKAKA

2 Ägg
2 dl socker
2 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g smält smör
1 dl mjölk
(2 tsk vaniljsocker)

ROSA DAMMSUGARE
8 stora/12 små

3,5 dl sockerkakssmulor
100 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1-2 msk arraksessens (tog 1 msk och det blev ganska starkt och läser man på flaskan så tror jag att det ska vara tsk istället för msk i receptet)
Rosa marsipan (gärna ett tårtlock till ex prinsesstårta)
100 g mörk choklad (70%)
1 tsk rapsolja

GÖR SÅ HÄR:

Börja med att mixa ihop en bit av sockerkakan så du får 3,5 dl sockerkakssmulor. Blanda ihop smör, kakao, vaniljsocker och florsocker. Häll ner sockerkakssmulorna och blanda ordentligt. Smaksätt med arraksessensen. Ställ in smeten i kylen en timme.

Ta fram den rosa marsipanen. Tips! Köp ett färdigt tårtlock med marsipan, den är redan färdigkavlad och behöver inte färgas med karamellfärg. Ta fram smeten och dela upp i antingen 8 eller 12 bitar beroende på hur stora du vill ha dem. Rulla ut dem till längder på 5 cm. Klä in dem i marsipan. Smält chokladen och rapsoljan över ett vattenbad. Doppa ändarna på rullarna i choklad och låt stelna på bakplåtspapper i kylen.


Gjorde minimuffins av det här receptet på Blåbärsmuffins med vaniljkräm och crunch, men minskade gräddningstiden för att de inte skulle bli torra...


Ibland är det enkla det godaste, toppade Hallonmuffinsen med lite grädde och färska hallon...


Längst bak skymtar ni en favorit i repris Cake Pops och sen är det Äpplerutor med kanel och kokostosca. Äpple och kanel är gott tillsammans och det krispiga kokostäcket blev pricken över i:et, men det går så klart lika bra att skippa...

ÄPPLERUTOR MED KANEL OCH KOKOSTOSCA

150 g smör
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl
3 dl mjölk
1 krm salt

Äppelfyllning:

3 äpplen
2 msk socker
2 msk kanel
1-2 msk smör

Kokostosca:

150 g riven koks
1 dl sirap
0,5 dl vispgrädde
1,25 dl socker
50 g smör

Börja med att karamellisera äpplena. Stek dem tillsammans med smör, sockret och kanel tills dem börjar bli mjuka. Låt svalna.

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret och blanda ut med mjölken. Häll ner i äggblandningen och rör om. Blande de torra ingredienserna för sig och sikta sedan ner dessa. Vänd till sist ner de karamelliserade äpplena och rör om försiktigt så de inte mosas. Häll i formen (24x24) och sätt in i mitten av ugnen i 20-25 minuter.

Under tiden kakan är i ugnen kan du börja med toscan. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sirap, socker och grädde och låt småkoka i 5 minuter. Tillsätt kokosflingorna, rör om och tag bort från plattan när de börjar koka. Häll över toscan på kakan och sätt in i ugnen igen i ca 10 minuter tills toscan fått en gyllenbrun färg.


Dessa Sega marabousnittar ser inte mycket ut för världen, men prova att göra en plåt och ät upp dem när de fortfarande är lite ljumna...

SEGA MARABOUSNITTAR

100 gram smör
2 msk ljus sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 gram Marabou mjölkchoklad

Vispa samman rumsvarmt smör, socker och sirap. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ner dem. Blanda samman till en deg och dela i 2 bitar. Forma dem till långa korvar och lägg på en bakpappersklädd plåt. Tryck till dem lite och grädda sedan 12-14 min i 200 grader (vanlig ugnsvärme). Ta ut dem och skär i sneda kakor medan kakorna är varma.

Kramar Bella 

Inga kommentarer: